Mivel utaztok szívesebben rövid távon (kb.20-50 km), busszal vagy vonattal?
Én egyértelműen a vonatot szeretem jobban. Mondjuk hozzá kell tennem, hogy hétvégi kiránduló vagyok, a reggeli csúcsforgalom világát nem ismerem (illetve de, Budapesten belül).
Sok szakadt busszal találkoztam, amerre járok. Az embert össze-vissza dobáló, télen fűtetlen, nem sötétített ablakos (nem mind nyitható) Ikarus 280, modern, klímásnak kinéző, de gyenge-nem működő klímás szóló alacsonypadlós busz, ami a kitűnő útjainkon szintén eltávolítja a vesekövet.
Sok esetben rossz menetrend, nincs óránként járat... Nemhogy óránként, egyszer másfél órás időköz, aztán három... Kiigazodni se lehet rajta. (Ez konkrétan olyan helyen volt, ahol a busz részben párhuzamos a vasúttal, így elvileg "versenyeznie kellene" vele, illetve a vasút által elkerült települést tárja fel)
Kevés az expressz, a "zónázó", így egy Budapesttől 30 km-re levő településre is egy-másfél óra alatt jut el az ember.
Gyakori a zsúfoltság.
Vannak ám késések is!
Illetve negyed órás késéssel érkezik a busz a megállóba, az ember ott áll a tűző napon, se tető, ami árnyékoljon, se pad. A buszsofőr biztos úgy volt vele, hogy ilyenkor kevés az utas, úgyis behozza a késést. Be is hozta, csak hát...
Ehhez képest vasúti fővonalakon zónázóval ripsz-ropsz ott van az ember, egyre több a Flirt a régiek között pedig a felújított. Egyre pontosabbak (idén már figyeltem, mert érdekelt: 9. vonatutamon lett meg az idei első öt percet elérő késés).
Utaztam szakadt mellékvonalon is, volt késés is (nem idén), vesztegeltünk több helyen a nyílt pályán, de legalább egy tágas járműben ültünk, ahol volt levegő; jót eszegettünk és beszélgettünk.
Rövid távra a buszt mondanám. Gyakrabban járnak. Nekem egyszerűbb kiigazodni a menetrenden, mint a vonatnál.
Hosszabb távra pedig vonat. Mert azon van wc, ha pisilni kéne és fel lehet állni, lehet mászkálni.
Amerre jársz, hétvégén óránként több busz van, mint 2?
Kíváncsiság.
Nos, Budapest elővárosaiban nyilván a vonat a nyerő, az a használhatóbb, bár persze a területi lefedettsége nyilván a buszoknak jobb.
Más környékeken viszont gyakran fordított a helyzet: kevés, szakadt vonat és sok, viszonylag jó állapotú busz közül KELL választani, hiszen közös bérlet továbbra is csak elvètve van Magyarországon.
Én amúgy abszolút vasútpárti vagyok. A busz arra való, hogy kivigyen az állomásra, reptérre.
#3 Merrefele jársz? :)
#4 Szerintem is. :)
Hát igen, én sem Budapest környéki vagyok.
Nálunk is a vonatok szakadtak általában és a buszoknál pedig nagyon sokat lecseréltek már újabbakra.
Vonatozni egyébként Budapestre szoktam időnként. Hosszabb a menetidő, mint 10 éve volt, kb. fél órával, és szinte nincs olyan, hogy ne késne 15-20 percet.
Egyébként inkább autóval járok, az bárhova elvisz :)
én inkább a buszt választom hosszabb és rövidebb távokra is. idáig 5-6 évig buszoztam, megfordultam mindenfelé az országban szinte. most vettem mávos vakáció bérletet...és alapvetően vannak normális útvonalak(Hódmezővásárhelyi vagyok amúgy). Pestre még nagyjából könnyű megoldani a dolgot, mert csak szegeden kell átszállni, de egy csomó olyan hely van, mondjuk KKhalas, Baja, amit busszal szintén meg tudnék oldani maximum 1 átszállással, vonattal viszont vagy egy szentesi vonalon át KKfélegyházára tartó vonatról átszállva-KKhalas-(Baja)...
de ugye itt van a Balatoni Aranyhíd expressz is. Busszal durván 100 km-t lehet azzal spórolni, hogy azzal át tudod szelni a fél országot, míg a vonat meg először felmegy pestre, és onnan le.
de tudnék még ilyeneket mondani, ami számomra mondjuk fontosabb célok lennének, pl Kalocsára már jópár éve nem megy a vasúti személyszállítás...de még itt a környéken is van, például ott a Hmv-Földeák-Makó vonal...szintén nem használják személyszállításra, Szeged-Újszeged átszállással tudok eljutni Makóra...vicc kategória.
A meghibásodásokról már nem is merek beszélni.
A múlt héten kipróbáltam ezt a Hmv-Kiskunhalas utazást...hát a Félegyháza-Kiskunhalas út nem sikerült...Harkakötönynél pótlóbusz, mert felsővezetékszakadás miatt a kettő között vesztegelt egy vonat már órák óta.
Most ha lett volna valami dolgom halason, 1 órát késtem volna. De volt már nem egyszer a Pesti vonaton is, főleg mostanában, hogy a vonat megállt egy 20 percre, mert túlmelegedett a mozdony...:D
Szóval összességében én nem szeretem a vonatot, de mivel a volánok nem képesek ilyen korlátlan bérletes akciókat kitalálni, marad ez...:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!