Miért nem érvényes a BKK Budapest-bérlet egy csomó agglomerációhoz tartozó városba?
Magyarországon a helyi és helyközi közlekedésre nagyon sok szempontból eltérő szabályok vonatkoznak. Ez így van díjszabási szempontból is: teljesen más a támogatási intenzitása a helyi illetve helyközi bérleteknek, jegyeknek. Ezen kívül a helyi közszolgáltatást általában bizonyos feltételek mentén támogatja a helyi önkormányzat, míg a helyközit az állam szubvencionálja.
Szóval teljesen mások a finanszírozási keretek.
"1. Pl. ez se igaz, mert távolsági vonatokra nem érvényes Bp-en belül."
Azt nem írtam, hogy minden járatra, nyilván lehetnek ésszerű kivételek, a libegőre, meg a siklóra sem érvényes, de még a nosztalgia járatokra sem.
Ami teljesen ésszerűtlen, az az, hogy a gyorsvonatokra sem érvényes teljes értékűen, mióta van rájuk pótjegy. De az már a kormány töketlensége/leszarom stílusa a közösségi közlekedés iránt.
"Gyorsvonatra jó a bérlet, nem kell hozzá gyorsvonati pótjegyet venni."
Bárcsak így lenne, de sajnos nem, "pótjegybérlet"-et lehet venni havi 6000 ért, ami már érvényes rájuk. A Budapesten belül ugyanúgy megálló, ugyanolyan színvonalú, ugyanolyan kocsikkal közlekedő vonatokra. Ész nem sok van ott fönt, az biztos, de most épp ezt találták ki.
1. Azért mert az agglomerációhoz tartozik.
2. Az önkormányzatokkal kell egyezkedni, hogy mennyit fizetnek a BKK-nak és aszerint alakítják a bérlet díjszabásán.
3. Ez nem egyszerű feladat, mivel nem minden településen van Bkk alvállalkozói járat.
4. Ha ez, megtörténne, akkor az a kérdés, hogy mennyibe kerülne a Budapest bérlet.
Azért én szerintem, nem lenne jó megoldás, inkább agglomerációs tömegközlekedési zónákat kellene létrehozni (menetrendileg összehangoltabbak, egységes tarifa/információs rendszer, stb).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!