Mint jelent az, hogy a busz "iskolaszünetben munkanapokon közlekedik"?
Az 1. (20:17-kor ) megjelent válasz téves.
Nem független attól, hogy van-e tanítás, vagy nincs, ugyanis olyan munkanapokon, amikor van tanítás, nem közlekedik az ilyen busz.
Például ma közlekedtek a menetrendben így megjelölt buszok, mert ez munkanap és tanítási (téli) szünet van.
A téli szünetben, holnaptól már nem közlekedik ilyen busz, mert nem lesz munkanap.
Hétfőtől már tanítás lesz az iskolákban, így munkanapon sem közlekednek az ilyen buszok; legközelebb a tavaszi szünetben, munkanapokon (április 2.-án, 3.-án és 7.-én) fognak közlekedni.
Tisztelt „spricc2”! (3., 04:01-kor megjelent válasz.)
Ha az elmúlt (2014. december 29.) hétfőről írt, akkor helyes a válasza; bár ez nem időszerű példa.
Ha a következő hétfőre (2015. január 5.) gondolt, akkor téved, ugyanis az tanítási nap lesz.
A „35/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a 2014/2015. tanév rendjéről és az egyes oktatást szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról” „3. Tanítási szünet a tanítási évben, a tanítás nélküli munkanapok” fejezete szerint: „5. § (2) A téli szünet 2014. december 22-től 2015. január 2-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2014. december 19. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2015. január 5. (hétfő).”
Ugyanez látható a VOLÁN Társaságok menetrendjében is (alul):
Igazgatói döntés alapján lehet egyes iskolákban tanítási szünet január 5.-én, de ez a menetrendet nem befolyásolja.
Ha e hét hétfőjéről volt szó, az rendben van.
Viszont, ha e hétről van szó, péntek nem munkanap, és nem is közlekedik a kérdés szerinti járat. Ez látható a 2015. január 2-i menetrendben.
Kedves Zoli!
A menetrendi megjegyzések védelmére meg kell írnom, hogy egyik megjegyzésnél sem szerepel a „csak”.
Alapesetben egy járat minden nap közlekedik.
Vannak járatok, amelyek nem, ezeknél szöveges megjegyzésekkel (jelekkel, ezekhez fűzött jelmagyarázatokkal) azt közlik, hogy mikor közlekednek. Ez a mindennapi közlekedéshez képest szűkítést jelent, önmagában tartalmazza, hogy „csak” ekkor és ekkor közlekedik, nem pedig minden nap.
Van, amikor több feltétel együttes fennállása esetén közlekedik a busz (pl. a kérdésbeli esetben).
A „csak” sehol sem szerepel. Soha nem írják, hogy csak munkanapokon, csak a hetek első munkanapján, csak hétfőtől-péntekig, csak szabadnapokon, csak munkaszüneti napokon, csak iskolai előadási napokon stb. Így is egyértelműek, „csak” nélkül.
Már nem a kérdéshez tartozik, de a teljességhez igen, hogy van, amikor egy-egy ilyen (szűkítést jelentő) megjegyzéshez kiegészítést fűznek. Például: a hetek első munkanapján (hétfőn, valamint: IV. 7-én és V. 26-án; kivéve: IV. 6-án és V. 25-én)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!