Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mi értelme van a mozgójárdának?

Mi értelme van a mozgójárdának?

Figyelt kérdés

Elvi-filozófiai kötözködős kérdés lesz, kérem az olvassa el, aki nem akad fenn azon, hogy mi bajom, hanem szintén unatkozik és vannak észérvei :)

Hogy érthető legyen, mire gondolok: sokan az Örsre tudnának elképzelni mozgójárdát.

Nem tudom, általában milyen sebességűek és milyen szélességűek.

De nagyon ellenzem és remélem Budapesten soha nem lesz.

Szerintem az átszállással az a baj, hogy el kell tenni a könyvet a táskába, le kell szállni, várni kell a másik járműre majd azon újra elő kell venni a könyvet (amennyire egyáltalán lehet olvasni vagy bármi egyebet csinálni, ha az út 5-10 perces szakaszokra van bontva.)

A lift, mozgólépcső oké, mert a mozgássérületeken kívül az időseknek, babakocsisoknak, sok csomagosoknak nagyon hasznos és fontos segítség.

De könyörgöm, a mai társadalom nagyon mozgáshiányos! Az emberek egy 50%-nál kisebb hányada szakít időt testmozgásra, a többiek maximum egy emeletnyit lépcsőznek egy nap fel az aluljáróból, és egy megállóra is járműre szállnak.

Sík terepen viszont eltolható a babakocsi (sőt pl. kellene is sétálni a gyerekekkel parkban is), elhúzható a gurulós bőrönd (turisták: úgyis cipelik egy darabig a szállásig; kollégista: bírja ki....), elhúzható a banyatank (a piacon úgyis hurcolja ide-oda), elgurul az elektromos kerekesszék, a nem elektromos kerekesszékesekkel sokszor van segítő.

A gyaloglás egészséges, és az emberek legalább addig megmozgatják az egész nap pihentetett kis hátsóbb részüket.

Nem, nem 100-200 és nem is 500 méter gyaloglástól lesznek egészségesek, de legalább annyit megtesznek. Addig se ülnek vagy állnak.

És nem mellesleg egy helyben állni szerintem sokkal fárasztóbb, rosszabb, mint gyalogolni.

Csak viszonyításképp: én pl egyhelyben nem bírok állni, kis ide-oda mozgással 3-4 óra alatt elfáradok, gyalogolni pedig még több órát bírok.

2014. nov. 21. 13:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
A mozgójárdán nem szokás állni, azon ugyanúgy mennek.
2014. nov. 21. 14:11
 2/12 A kérdező kommentje:

Max úgy tudom elképzelni, mint a mozgólépcsőt... csak síkban.

Meg biztos sokan megállnak, ha már alattuk a föld megy.

2014. nov. 21. 14:15
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

A reptereken is vannak mozgójárdák, mert úgy sokkal kényelmesebb, ha állni akarsz rajta, és sokkal gyorsabb, ha gyalogolni akarsz. (Általában gyalogolnak.)

Az pedig oké, hogy egészséges a gyaloglás, de vannak öregek, és mozgássérültek is, akiknek könnyebb lenne mozgójárdával.

Én amondó vagyok, hogy akinek nincs rá szüksége, az ne használja! De sokan örülnének neki.

2014. nov. 21. 14:19
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

A mozgójárda azért jó, mert ha sétálsz rajta, meggyorsítja az átszállást, ha meg állsz rajta, kényelmesebbé teszi. Márpedig a városi közlekedésben az átszállás pont azért rossz, mert többnyire időigényes és még kényelmetlen is.

Ennek ellenére az Örsön nettó baromság lenne, mert ott nincs hová telepíteni (4-500 m alatt nemigen éri meg, kicsi lenne az időnyereség). Ráadásul ott a cél amúgy is az M2-H8 összekötés kiépítése, ami az átszállók számát alaposan visszavágná.

2014. nov. 21. 14:26
 5/12 anonim ***** válasza:
53%
Aki sportolni akar sportoljon, aki mozogni akar, az meg mozogjon. Én meg napi 10 óra munka után hagy pihenjek már.
2014. nov. 21. 18:12
 6/12 anonim ***** válasza:

Kérdező:

a te nézőpontod szerint, hasztalan a mozgójárda. Van más nézőpont is, pl. aki a melóból megy hazafele, szinte hullafáradtan. Rájuk, nem gondolsz?

Amúgy, az Örsön, a metrót és a Hévet kell összekötni, szerencsére, ezt tervezik is.

2014. nov. 21. 22:33
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Azért jó a mozgójárda, mert ugyanúgy be lehet állni bal oldalra, hogy senki ne tudjon továbbhaladni!

Amúgy a tömegközlekedés is alkalmazkodik a mindenhová magát géppel szállíttatókhoz.

2014. nov. 22. 10:02
 8/12 A kérdező kommentje:

#7-es, röviden megfogalmaztad az aggályaimat :)

Szerintem aki szerint kényelmetlen gyalogolni, az szimplán LUSTA.

Viszont egyhelyben állni még mindig sokkal rosszabb. Engem sokkal jobban fáraszt, leesik a vérnyomásom (ami gyaloglásnál nem). A gyaloglás felfrissít.

Igen, az emberek 10%-a alatti mennyiség biztos rászorul arra, hogy gép vigye. De annak is rossz állni is.

2014. nov. 22. 15:06
 9/12 anonim ***** válasza:

Kérdező: ezt, ugyebár, nem gondolod komolyan?

Az ember ül, fekszik, áll - ez, mind (úgy - ahogy), a kényelmi helyzet és te, most az állást veszed célba (tudom, a munkahely szinonimája is, az állás, de ezt, most ne tegyük ide, mert a válaszom, nem erre tér ki).

Csak az állást nézzük:

- a tömegközlekedési eszközökön (a távolságit kivéve), mindenhol van állóhely. Ez, ugye, nem jelent gondot?

- lift. Gondolom, voltál már liftben. Ugye, itt sincs, kivetnivalód, hogy itt is állni kell.

- mozgólépcsők, mozgórámpák: itt is áll az ember. Ez a kettő áll a legközelebb, a mozgójárdához, amit te - kérdező - vehemensen ellenzel.

Azzal jössz, hogy kövérek az emberek és a tömegközlekedési járművek közötti, átszállásoknál csak mozogjanak, ne álljanak. Ez egy, baromság!!!

A kövérség kérdését, nem ezzel kell megoldani. Az okokat kell keresni és azoknál kell a megoldásokat eszközölni. Ilyen, részben az életvitel, a stressz (stresszevők is léteznek), az idő (nem mindenki mozog eléggé. A fogyás szempontjából, a gyaloglás édeskevés) és az étrend.

Látod, hogy nem olyan egyszerű a dolog?

2014. nov. 22. 23:04
 10/12 anonim ***** válasza:

Tehát aki autóval jár az nyugodtan lehet mozgás hiányos. Aki a közösségi közlekedést veszi igénybe azt pedig szívassuk ahol tudjuk, hogy ő is törekedjen autóval járni inkább.

Én ezt a filozófiát látom benned kérdező.

Pedig a közösség érdeke jelenleg az lenne, hogy kevesebb autó járjon. Ezen pedig az is segít ha a lehető legkényelmesebbre csinálnak mindent.

A sport egy külön dolog, nem ide tartozik. De ha szerinted igen, akkor találj ki az autósoknak is valamit! Úgy igazságos!

2015. febr. 1. 01:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!