Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Milyen egy villamosvezető...

Milyen egy villamosvezető élete munkaidőben? (DKV)

Figyelt kérdés
Minden érdekelne az elejétől kezdve. Hány évesen lehet jelentkezni? Mik a felvételi követelmények, milyen egészségügyi vizsgálatokon kell megfelelni? Nehéz a vizsga? Mennyit keres egy kezdő villamosvezető? Milyen beosztásban dolgozik? Alapvetően milyenek a munkakörülmények, szereti a munkáját az, aki villamosvezető?

2014. okt. 16. 13:35
 1/7 anonim ***** válasza:
70%
Lehet, hogy már nem aktuális, de én úgy tudom B-s jogsi kell hozzá (17 éves kortól), a vasúti vizsga nehéz, az egészségügyi vizsgálat is elég húzós, jó ha nem vagy cukros, nincs erős szemüveged stb. A bérezés általában minimálbér. Beosztás kezdőként nem olyan, amilyet szeretnél, jó pofatartás kell hozzá. De a többség ezt mind lenyeli, azért lesznek villamosvezetők mert a közlekedésben szeretnének dolgozni.
2014. okt. 24. 21:14
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

20 éves kortól lehet csinálni, és alapvetően nem feltétele a B-s jogsi, bár lehet, hogy adott közlekedési vállalat elvárja.

A BKV villamosvezetői átlagban havi nettó 160-at keresnek (bruttó ~1300 forint/óra + pótlékok + túlórák), ami "kicsit" több, mint a minimálbér (persze a tanfolyam alatt, ami kb. 1 év, minimálbér alatt keresnek).

A beosztás nagyon változó, a BKV-nál kb. hajnali 3-tól hajnali 1-ig bármikorra beosztható vagy, és ez alól nem igazán lehet kibújni mivel szükség van az emberre. Ünnepnap nincs (legalábbis számolni nem lehet vele), hétvége is havi 1-2 csak.

A vizsga nehéz, nem is 1 vizsga van, hanem egy vizsgasorozat, vannak nehéz elemei (legalábbis az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a villamosvezetés az milyen egyszerű), amin köcsögök is szoktak lenni. (Ez NKH-s vizsga, szóval egységes az országban.)

Maga a munka sem olyan nagyon egyszerű, koncentrálni kell, soktonnás nehezen fékezhető vas van alattad, figyelni kell az utasokra is, meg a sok idióta közlekedőre, akiknek a nagy villamos láthatatlan.

Sajnos konkrétan a DKV-ról nincs infóm, de olyan hatalmas különbség nem lehet.

2014. okt. 24. 21:28
 3/7 anonim ***** válasza:
Fizetésbeli különbségek vannak, azért jön fel a többség Pestre a BKV-hoz. Az egy éves tanfolyamot sokallom, a fizetést is, persze ha 4-6-oson vezetsz, akkor nem. Jogsit azért írtam, mert tudtam, hogy pár éve nem kellett, de azt hittem most, hogy már a villamos is "vasút", szigorítottak. De köszi, most már én is jobban tudom!
2014. okt. 24. 23:03
 4/7 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy te sokallod, de pl. a következő tanfolyam, ami a BKV-nál indul, márciustól kb. decemberig fog tartani, ami valóban nem 1 teljes év, csak 9-10 hónap, de na, akkor is sok. És már novembertől kezdődik a válogatás, vizsgálatok, tesztek, tehát valójában több mint 1 év, mire villamosvezető leszel.

Sokallhatod a fizetést is, de az 1300 forint/óra alapbér (-+ 50 forint) egy tény, kár rajta vitázni. Ha kiszámolod havi 176 órával, 220-230 ezer bruttó, ami 140-150 nettó, mindenféle pótlék és túlóra nélkül. Pótlék pedig van, 14-22-ig 20%, 22-6-ig 40%, ezen kívül ünnepnap + túlórák + prémium, simán kijön a 160 nettó (még több is).

Combinora valóban van még extra pénz, de Combino vezető 2 év villamosvezetés után lehetsz, természetesen egy extra tanfolyammal. Szóval ez megint más kérdés.

2014. okt. 25. 13:27
 5/7 anonim ***** válasza:
Jézusom, nem akartam vitatkozni!!! Lehet ezeknek utánanézni, érdeklődni, végigcsinálni, és pár infót gyűjteni mert ismersz egy villamosvezetőt. Engem az utolsó kategóriába lehetne besorolni. Láttam, hogy nem válaszolt még neki senki, gondoltam leírom a rossz infóimat...
2014. okt. 25. 22:05
 6/7 anonim ***** válasza:
Bocs, én sem akarok vitázni, de tényleg jól keresnek a villamosvezetők. Legalábbis magyar viszonylatban. És nehéz, és sok idő, mire az leszel.
2014. okt. 25. 22:47
 7/7 anonim ***** válasza:
De azért azt az állításom még mindig fenntartom, hogy a jó magyar viszonylat is a fővárosra a legigazabb, és az sem utolsó, hogy nem csak 2-3 vonal közül lehet választani.
2014. okt. 25. 23:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!