Hogy lehet az, hogy a forgalomban is aktívan részvevő kerékpárosoknak nem kell kötelező KRESZ vizsga?
Ezt nem értem.
Tudom, hogy a vizsga ellenére még szabálytalankodnának, mint ahogyan az autósok is teszik, de ennyi erővel akkor az autósoknak se kellene vizsga, nem?
Azért vélhetően kevesebb lenne a szabálytalan bicajos, ha legalább tisztába lenne a rá vonatkozó szabályokkal.
Amit az iskolában tanítanak az semmi.
Kötelező KRESZ vizsga kellene és kész.
Vagy a suliban legalább 10 osztályfőnöki óra keretében ezt oktatnák tankönyvből és osztályoznák is.
Én nem csak a bicajosokra, alapvetően a közlekedés összes formájára kialakítanék gy oktatási formát.
Nem azt mondom hogy kötelező kresz, de alap dolgok, például ne 5-en menjünk a járnák egymás mellett és társai.
Biciklisekkel az a gondom, hogy egyik fele csak bóklászik össze vissza, másik fele meg száguld. És oké, bicikliúton tegye, de ne a járdán.
Bár ahogy észrevettem a gyalogosok meg pont a bringautat kedvelik...
Legidegesítőbb mikor hídon megyek át, pl szabadsághíd, nem elég hogy tériszonyom van, és alapból turisták tömege jön velem szembe, még a bringások is úgy mennek mint a hülye.
A szabadsághídon tudtommal pont semmi nincs, és tipikusan az a híd ahol se a járdán, se a kocsik között nem tudsz rendesen bringázni.
De az egész "bicikliút" rendszer nagy baromság, az autósok b..sznak rá, és simán ki-be fordulnak eléd, a gyalogos úgy veszi hogy hát az nem út, és simán rááll.
De gyalog közlekedni a Margit Hídon, vagy végig a Duna part mentés is rendesen életveszélyes mert nem elég hogy az 1 méteres járdából felet a bringások kaptak meg, de még ők is 2-en mennek egymás mellett, elfoglalva a maradék 50-ből 30 centit, és marad 20 a gyalogosnak ha nem akarja hogy a veséjét leverjék a kormánnyal.
Az alapötlet nem rossz, tanítani kellene alapszinten a KRESZ-t, de nem célzottan biciklistáknak, hanem általános iskolában minden gyereknek. Illetve később sokkal több oktató plakát, videó, weboldal, stb. kéne, minden, ami népszerűsíti a KRESZ elsajátítását/ismétlését, minden közlekedőnek.
Az, hogy a biciklisták vizsgázzanak KRESZ-ből, eléggé elszállt gondolat. A bicikli egy nagyon alapvető közlekedési forma, nagyon-nagyon sokan használják, pl. gyerekek is településen belül. Most azt senki nem fogja előírni, hogy a 10 éves Pistike vizsgázzon KRESZ-ből, hogy tekerhessen a faluban. Ezen kívül nem fognak milliós nagyságrendben embereket vizsgáztatni, az is költség lenne valakinek, alapvetően tök feleslegesen.
A bicikli nem egy túl veszélyes jármű. Motoros járművekre azért kötelező vizsgázni, mert ott olyan mértékű károkat tudsz okozni, aminek a kockázatát már nem lehet vállalni, így inkább pénzt ölünk a vizsgáztatásba és az ellenőrzésbe. Ezzel a szemben a bicikliseknek is ismerni kell a KRESZ-t, hiszen az egy magyar jogszabály. Sokkal inkább magának okoz kárt, ha nem ismeri, az meg már az ő baja. (Persze, tud a biciklis másnak is kárt okozni, nem vitatom, de jóval kisebb csoportnak jóval kisebb kárt.)
Amúgy a biciklisek nagy része szerintem tisztában van a legalapvetőbb szabályokkal, mindössze páran nem szeretik azokat betartani. Ezen nem segítene, ha mindenkit most beültetnénk a padba, hogy "tanuljá' KRESZ-t!"
"A bicikli nem egy túl veszélyes jármű. "
Nézz szét a google-be a statisztikákat.
Értelek, aki hülye halljon meg!
Nem tudom, Te hol laksz és mit látsz, de itt Szegeden én sokszor fogom a fejem a bicajosok miatt.
Eszetlenül közlekednek és az több mint szabálytalan.
Sokba kerülne a KRESZ vizsga?
Akkor az autóhoz se legyen, az még többe kerül.
10 éves Pistikének Nyilván nem kell vizsgázni.
Gondolom ő nem megy úttesten, főleg nem egyedül.
A gyalogosok nem közlekednek az úttesten az autókkal együtt. Legalábbis én csak átkelő gyalogosokat szoktam látni. Az tény, hogy ott is vannak problémák, de az én ismerőseim közül akik autót vezetnek 10 ből 10 kizárólag a bicajosok miatt szokott sokkot kapni.
Bocsi, de pont az ilyen gondolkodás miatt nincs megkövetelve semmi a bicajosoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!