Ha nem váltok helyjegyet vonatra, attól még leülhetek? Csak helyhegyesnek át kell adnom ha nincs több?
Nem tudom, hogy működik a helyjegy. Ha nincs, akkor elvileg nem biztos hogy lesz ülőhely, de ha korán felszállok és leülök akkor mi lesz? Vagy külön kocsi van a helyjegyeseknek amit korlátozott számban adnak csak?
Kérlek magyarázzátok el :) (Bp-Szeged távról van szó amúgy)
Ilyen szempontból háromféle személyszállító vonat van.
1. helyjegy nem váltható
2. helyjegy váltható
3. Helyjegy váltása kötelező
Utóbbira fel sem szállhatsz helyjegy nélkül.
Ha olyan vonattal utazol, amelyre lehet venni helyjegyet, de nem kötelező, bármelyik szabad helyre leülhetsz, de át kell adnod akkor, ha valaki bemutatja az oda szóló jegyét.
Én kecskeméten szoktam felszállni erre a vonatra, szinte mindig van helyem (nem első osztályon, hanem 2-es osztályon szoktam utazni, vagy fél 1-sőn az olyan h a kocsi egyik fele első osztály, a másik fele meg másod, de így a másodosztályon is ugyanolyan szép ülések vannak :D
3 éve járok ezzel a vonattal oda-vissza, kb. csak szorgalmi időszakban vasárnap este nincs ülőhelyem, minden máskor szokott lenni
Helyjegy ahogy a nevében van, helyre szól. Vonatnál mondják, vagy jelzéséhez írják hogy helyjegy váltása kötelező.
Akkor is fel lehet szállni ha nincs helyjegyed, de a vonaton meg kell váltanod, ami helyjegy ára plusz 3-400 forint, kvázi büntetés. És ha megfizeted, az nem biztosít neked helyet, ergó ha valakinek oda szól a jegye, akkor át kell adnod a helyed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!