Az igényesebb utasok részére miért nincs első osztályu kocsi a HÉV és a metró szerelvényeken?
"nem akartam sértő lenni, csak ez az igazság"
Nem voltál sértő, de amit írsz az nincs így. Minden nap BKV-zom, pedig ahogy írtam korábban, megtehetném,hogy kocsival járok, mert van egy nem régi, 5 éves autóm. De egyszerűen idegesítőnek tartom azt,hogy araszolok a dugóban, stb...amiket írtam. Egyszerűen nem tartom logikusnak. Ahogy sokan mások sem, és épp ezért nem csak a "nyuggerek" és plorik utaznak BKV-val, hanem az öltönyös, jó munkahellyel rendelkezők, sőt, középvezetők is (mint én is ;) ) Hamarabb beérek, nem idegesítem magam, stb..
Bár az tény,hogy az ország szemetét összefújja a szél a BKV járatokon, de az meg megszokható.
Másrészt tényleg vicces, hogy a villamossal elhúzok a dugóban álló, fejüket az ablaknál támasztó "igényesek" mellett.
11-es vagyok.
A teljes igazsághoz az is hozzá tartozik,hogy volt, amikor én is kocsival jártam dolgozni, mert a munkahelyem 4 km-re volt, ami kocsival 5-10 perc volt, mivel nem a belváros felé mentem. BKV-val nem tudtam közvetlenül megközelíteni, ezért átszállással 40 perc lett volna.
Itt nyilván nem érte meg sem az idő, sem a BKV bérlet ára miatt.
A metrón nem sok értelmét látom, mert ott csak pár percet utaznak az emberek, ráadásul mindig tömeg van. Nem nagyon lenne megvalósítható, hogy a tömegben ne menjenek be a 2. osztályú utasok az 1. osztályra, így plusz személyzet is kellene.
A HÉV vonalakon (meg a MÁV elővárosi vonalain is) viszont jó ötletnek tartom, ott jó lenne, mert már 15-30 perces az út, aminél számít a kényelem. A HÉV szerelvények nagyon vacak minőségüek, kicsi a hely és kényelmetlen. Itt biztos megfizetném az 1. osztályú jegyet/bérletet.
"Mert Magyarországon (is) a tömegközlekedést többnyire a prolik és nyuggerek használják. Aki igényes és van pénze az autóval jár"
Na, látom megszólalt az újgazdag értelmiség is :)
Hosszú évekig autóztam Budapesten, főleg a gyerekeim miatt, akiket rendszeresen hordtam edzésre, magántanárhoz, korábban még buliba/-ból, esetleg időnként iskolába is, nagyon hasznos volt. Ezen kívül viszont szennyeztem vele a környezetet fölöslegesen (holott használhattam volna mindig a tömegközlekedést, amely nélkülem is elindult), csomó pénzbe volt a benzin (persze a felnőtt BKV-bérlet is igen drága, de az első válaszolóknak nyilván aprópénz), rendszeresen szervizelni kellett, rákölteni nem kevés pénzt, állandóan féltem, hogy mikor tesznek kárt benne, a dugók meg a teli parkolóhelyek állandó stresszt okoztak. Aztán ahogy nőttek a gyerekek, egyre kevésbé igényelték az apataxit és utaztak helyette villamossal,metróval, busszal. Egy idő után azon kaptam magam, hogy egyre kevesebbet használom én is a kocsit, és én is inkább tömegközlekedem, vagy kisebb távokon kerékpározom. El is adtam a kocsit - pedig a fönntartása nem okozott különösebb anyagi problémát. Az "akinek van pénze, autóval jár" hülyeségre itt tehát az ellenpélda. És hogy igénytelen lennék? Nos ezt nem tudom, mindenesetre jó érzés a reggeli csúcsban tömegközlekedve 20-25 perccel kevesebb idő alatt eljutni a munkahelyre, mint ahogy az kocsival menne.
Persze ha egy kistelepülésen, vagy akár valamelyik vidéki megyeszékhelyen élnék, biztosan lenne kocsim. A pesti hálózatsűrűség azonban maximálisan helyettesíteni tudja a kocsit.
Bőven megtehetném anyagilag, hogy kocsival járjak, de nem teszem. Miért:
- mert erkölcstelen. az autó rendkívül önző közlekedési eszköz, az egyéni kényelmet szolgálja csak, mindenki másnak kárt okoz. Az autó a város gyilkosa.
- BKV-zom és biciklizem, így biztos, hogy gyorsabban és töredék áron ott vagyok a munkahelyemen, mint kocsival.
- Nem utálom, nem gyűlölöm az embereket, nem keserűen tekintek rájuk, ezért a BKV-n utazók 99%-a inkább szimpatikus nekem, mert egyszerűen normális ember.
- A maradék 1%-nak (büdös, koszos hajléktalan jegy nélkül) semmi keresnivalója a közösségi járműveken. Nem szabadna felengedni őket, vagy lezavarni. (Minden hajléktalan vagy akárki nyugodtan felszállhat, ha teljesít 2 dolgot: a) tiszta, nem fertőző külső, b) menetjegy vagy bérlet)
Ráckevén lakom, Budapesten dolgozom. Járhatnék BKV-val is, de nem teszem, mert:
- heti legalább 2 alkalommal kábellopás van a HÉV-en, emiatt késnek a vonatok (na jó, a heti 2 kicsit túlzás, de akkor is nagyon gyakori!)
- nincs gyors/sebes/zónázó vagy akármilyen olyan járat, amivel emberi időben beérek
- nincs 1. osztály, a másod meg kényelmetlen
- nem szeretem a csöveseket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!