Van - e joga a MÁV kalauznak megfogni, fényképezni az igazolványt? Én úgy tudom, ezt csak hatósági személy végezheti. Igaz? Előre is k. ö. s. z. ö. n. ö . M a szakmai, értékes hozzászólást!
A MÁV jegyet illetve bérletet VAN!
A te saját igazolványaidat (pl. személyi, stb...) NINCS.
Arcképessel az van amit én mondtam: A hátulján a vonalkódot így olvassák le.
És jobb ha hozzászoksz mert jövőre nem kapunk rá érvényesítő matricát, hanem a vonalkód fényképezésével lesz ellenőrizve. Agy egyre inkább mindennapos dolog lesz.
Elhiheted, hogy a kalauznak baromira nem kell egy fotó Kovács XXVI. Géza igazolványáról........
Ha nincs joga elvenni akkor 1 mp-re felmutatom az igazolványt és kész? Nincs leírva sehova, hogy pl. 2percig tartsam a bal kezemben!
Menj be egy bankba és nyiss számlát vagy vegyél le pénzt úgy, hogy nem adod át az igazolványodat. Soha nem kasz semmit!!
"Jegyvizsgálatkor a FIP igazolvány alapján váltott kedvezményes
menetjeggyel és a FIP szabadjeggyel
utazók kötelesek fényképes, határátlépéshez szükséges, személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal (pl: útlevél, személyazonosító igazolvány) igazolni magukat. A személyazonosság igazolásának
megtagadása esetén az utast
jegynélküli utasnak kell tekinteni."
Ez minden más jegynél is érvényes. Ha nem adod át neki az igazolványt úgy veszi, hogy nem igazolod magad. Pl. A buszvezetőket meg is büntetik, ha hamis igazolvánnyal utazik valaki. Éppen ezért az anyagát is le kell ellenőrizze.
Az "arcképes", vagyis a vasúti utazási igazolvány nem személyazonosító igazolvány, így nem vonatkoznak rá azok a kritériumok, mint a személyire, diákra stb.
Egyébként nem lefényképezi, hanem a hátoldalán a vonalkódot olvassa be a szolgálati okostelefonnal. A vonalkód alapján vezetéknélküli kapcsolat segítségével kérdezi le egy központi adatbázisból, hogy a beszkennelt igazolványnak mi a státusza (érvényes, érvénytelen, elveszett, ellopott stb.)
Egyébként meg joga van hozzá. Ehhez legalábbis biztosan van, mert az arcképes gyakorlatilag vasúti menetjegyként funkcionál utazáskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!