Máv büntetés 70. 000Ft lehetséges?
Sziasztok!
Az a helyzet hogy mentünk egyik barátommal 2megállót, én nem vettem jegyet. Amikor jött a kalauz gyorsan elkértem az ő múlthavi bérletét. A kalauznak persze nem tetszett elvette mind a kettő bérletet. Leszállásnál, ahol eleve le akartunk szállni olyasmiket mondott, hogy 70.000Ft lesza büntetés mivel a diák ig. szám alapján majd le kell hogy kérjék az adatokat.
Ez tényleg ennyibe fog kerülni? Illetve ehhez van joguk? Mármint hogy elvegye a bérletét ilyen esetben annak aki nem is hibás érte? Meg hogy hozzá férhetnek a személyes adataihoz a bérlet tulajdonosának? Pedig ő nem is csinált semmit.
A bérlet elvétele jogos volt. Azt is hibás, aki másnak odaadja a bérletét, nem csak az, aki másét használja.
Feltételezhetik, hogy ez nem az lső eset volt, így a büntetés lehet nagyon magas is.
Ahhoz szintén joga van a vasútnak, hogy lekérjék az adatokat.
Nem kell bliccelni és más igazolványát használni.
Első eset volt.Illetve mondjuk a bíróságon is tudtommal onnan indul az egész dolog hogy nem bűnös.
Nem érvényes bérletet adott oda.
Igen tudom. Más igazolványát nem használtam!
Valami olyasmit mondott a kalauz hogy annak a személynek a napi bérét kell kifizetni aki lekéri az adatokat, vagy valami ilyesmi és ez 70.000Ft
De milyen 'jogon' kéri le az adatait a bérlet tulajdonosának? Nem igazságszolgáltatási szervezet, illetve a bérlet tulaja 'csak' annyit tett hogy adott egy lejárt bérletet.
Való igaz, a MÁV-Start csak egy gazdasági szervezet, amelynek szerződéses kötelezettséged (= jegyváltás) megszegése miatt követelése keletkezett feléd. Mivel egy igen gyakori szerződésszegésről van szó, az állam, a gyorsabb ügymenet és a költségek alacsonyan tartása érdekében lehetővé teszi e cégnek a szerződésszegők adatainak lekérését külön nyomozás és bírósági eljárás nélkül. Ehhez te ráutaló magatartásoddal járultál hozzá: felszálltál a vonatra. Ha ezt jogtalannak ítéled, természetesen mehetsz bíróságra, de nem tartom valószínűnek, hogy sikerrel jársz.
Az összeggel szerintem túlzott a kalauz.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Viszont, akinek a diákig. száma szerepelt a bérleten nem követett el 'semmit'. Azon kívül hogy odaadott egy lejárt bérletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!