Autóbusszal való utazás esetén mik azok az esetek, amiket nagyon "bírsz" az utastársaid viselkedésével kapcsolatosan?
Én Volánbusszal utazom, kedvenceim akik előrefurakodnak persze bérlet nélkül és egy órán át szöszölnek az apró pénz átadásával amit külön fokoz ha a buszra való várakozás esetén elő sem veszi a pénzt, majd csak amikor odalép a sofőrhöz, kikeresi a tárcáját, kikeresi az aprót, majd odaadja, kijön a jegy.(én meg felmutatom a bérletem és 2 másodperc alatt letudom a felszállást)
A másik meg amikor (többnyire idősek) felszállnak és az ülések közti folyosón megállnak és azon töprengenek,hogy a 3 foglalt ülésen kívül hová tudnának leülni az amúgy üres buszon.
Külön fokozza amikor már lép egyet valamelyik ülés felé, de meggondolja magát, eközben mit sem törődve azzal,hogy mögötte már egy kisebb sor áll.
Ezeket általában a busz indulásakor tapasztalom, amikor beáll a busz a megállóba, és vagy 30-an akarnak felszállni, egyszerre.
Persze ezek csak akkor húznak fel különösebben ha én ott állok mögöttük és várom,hogy csináljanak valamit.
Szintén volánnal utazom. Én egy 80 km-es utat teszek meg oda-vissza naponta.
Két eset van, amit itt leírnék.
Az első az volt, mikor láttam egy családot. Tényleg olyan jó volt látni, hogy vannak még rendes családok is.
A második pedig az, mikor bent álltunk az állomáson, egy egyetemista csoport vígan vihorásztak. Gondoltam, hogy ez nem lesz jó 80 km-en keresztül.
Még ki sem értünk a városból, de már nagy csönd honolt a buszban. Majd akkor vettem észre, hogy mind alszik.
Nem csak buszon, hanem sehol nem szeretem a "c*gánykodást" amikor c*gányok, vagy fiatalok TELEFONRÓL hallgatják hangosan a zenét.
Én nagyon szeretem a zenét, de annak meg kell adni a módját!
Nekem van a telefonhoz is hangszóró, ha zenét akarok hallgatni, és nincs más lehetőség, akkor rákapcsolom a hangszórót a jobb minőség érdekében.
Egyébként vagy számítógépről hallgatok zenét, netrádiót, zenetévét, vagy normális rádiót hallgatok arra való készüléken, magyarul CD-s rádón, vagy kocsiban.
Ez amit mondtam, ez a kishangszórós telefonról zene/rádió hallgatás, ez inkább most nyárra volt jellemző munka közben, ahol nem volt "normális" rádió készülék. :)
Budapest, BKK:
1. Felszállás után azonnal kővé dermed az ajtótól 10 centire. Főleg elsőajtózós járaton jó ez.
2. Megpróbál hátul felszállni az elsőajtózós buszra. Majd fél perc múlva rájön, hogy ez nem megy (leszállók persze addig várhatnak az ajtónyitásra), előremegy. Bérletét csak két perc alatt tudja persze előásni, nem baj, van időnk.
3. Bagózik két centire a megállótól, utolsó slukkot betolja az utastérbe, mert abban van ám a vitamin!
4. Üvölt a zene a füleséből, rosszabb esetben a hangszóróból.
5. Két hete lóg a megállóban a terelésről szóló tájékoztató, de azért anyázik, hogy mi ez a hülyeség és azonnal le akar szállni a hatsávos út közepén.
6. Szedik fel a síneket a megállónál épp, de azért csak megvárja ő a villamost. Aztán leteremti az első szembejövő BKK-st.
Erről jut eszembe, valamelyik reggel szálltam fel a buszra és az alábbi látvány tárult a szemem elé, és ez most tényleg nem vicc:
A fiatalok 95%-a a buszon a belső ülésre ült az ablak mellé, a külső ülést szabadon hagyta, míg a középkorúak és az idősebbek mind a külső ülésre ültek és az ablak melletti ülések üresek voltak. Le kellett volna fényképezni....
Én hetente teszek meg busszal 2x 2 órás távot. A legelső amit utálok, hogy az a 20-30 ember a megállóban toporog, aztán mikor jön a busz embert nem nézve lökik egymást félre. Ha én próbálok meg tolakodni akkor teszik a megjegyzést, hogy "ezek a mai fiatalok már azt sem tudják, mi az a tisztelet meg udvariasság". Mert ezek a mai öregek nagyon tudják.. Aztán mikor felérek a buszra 50 százalék belül ül kívül a cuccokkal másik 50 meg kívül ül belül a cuccokkal. Volt már olyan, hogy egy korombelit megkértem, hogy had üljek mellé erre kaptam a választ szó szerint, hogy "menj tovább". Ilyet lehet egyáltalán?
Na meg igen, mikor valaki annyira ráér, hogy az 50 literes táskájából akkor kezdi kihalászni a pénztárcáját mikor a sofőr a jegyet nyújtja.
És a zenéről is vannak emlékeim. Felszáll a nagy csapat cigány minimum 5en, elfoglalják a busz hátsó felét, valami ritka szar zenét elkezdenek telefonon üvölteni, amitől az embernek fél perc után szétmegy a feje, de ezt még tudják tetézni azzal, hogy mind az 5en vagy ahányan vannak elkezdik énekelni. Persze az sem zavarja őket, hogy más nyugit akarna, szinte ordibálva beszélnek, mocskosul és röhögnek...
Na és van még egy csodás emlékem: negyed órás buszozáson voltam, tőlem 2 ülésre ült egy fiatal cigány anya a kb fél éves gyerekével. A gyerek elkezdett sírni az "anya" meg elkezdett a fél évessel ordibálni, hogy ne sírjon már.
Jaaaj és ki ne hagyjam a hátsó ajtón való leszállás örömét. Mikor jönnek a középkorú emberek hatalmas szatyrokkal, és nem engednék ám a szembe lévőt gyorsan leszállni, előbb ők mennek, előbb ők szerencsétlenkednek le a nagy szatyrokkal. A másik sornak meg már görcsben áll a lába meg a feje is...
De jó volt ezt megosztani. Kéne már valami busz-törvényt csinálni vagy nem tudom, de amik sokszor vannak... Tudnék még mesélni, de szerintem ennyi épp elég.
A hangoskodást, egy órákig tartó úton.
Ha kisgyerek nem bír magával, az anyja már 3x felpofozta, de nem érti meg, nem jut előrébb, mert csak jobban ordít a gyerek.
A szagokat. Ha valaki elkezdi zabálni a büdös felvágottját, májkrémjét, káposztáját, sajtját, hagymáját, stb. vagy egyszerűen valakinek izzadtság, mocskos pulóver, bagó szaga van. Esetleg a szája olyan büdös, hogy 3-4 sorral arrébb is meg lehet dö_ni tőle. Ezek a mai 8%-ban nyitható ablakkal nem rendelkező buszokon, feletébb kellemetlen élmények...
A nyugdíjasok nagy része. Oké, hogy idősek, ledolgoztak x évtizedet, stb. de ez még nem jogosítja fel őket a mérhetetlen bunkóságra a 10-en, 20-on évesekkel szemben.
A sza_akodás, tökölés, mikor áll mögötte a sor, de a pénzt, bérletet sofőrhöz érve kezdi el keresni. Vagy leg jobb, mikor felszáll az öregasszony, hátul talál helyet, leül. Következő megállónál, ahol elöl felszabadul 1-2 hely, ő már "rohan" előre, mert elöl akar ülni. Az nem zavarja, hogy középen már áll rajta kívül vagy 10 ember nagy táskával, meg elöl szállnának fel még 10-en, neki kell a hely. Maradna a se_én, örüljön, hogy le tudott ülni valahova...
A nagyrészt erős testszaggal rendelkező, buta, gyerekes, vihogó, mutáló, folyamatosan pofázó 12-16 éves gyerekek.
Mikor én már pólóba megö_lök a melegtől, valamelyik hormonzavaros kö_ög bekapcsoltatja a fűtést, vagy becsukja a tetőablakot, mert fázik 28-30 fokban. Vagy mikor betűz a nap az egyik oldalt nyáron, légkondi nem számít, ha rád süt, kellemetlen nagyon, főleg egy 2-3 órás útnál. De az idős néni napozni akar, és elveszi a függönyt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!