Köteles visszaadni a jegyvizsgáló, ha a vonaton veszek jegyet?
Felszállok a vonatra,mert ahol felszálltam ott nem volt jegykiadás és kérek egy jegyet ami 350 ft-ba kerül,de pont nincs apróm és egy ezrest adok ami nem annyira nagy pénz már manapság,viszont a kalauz meg azt mondja,hogy nem vagyok köteles visszaadni 650 ft-ot és ezért vagy leszáll a következőnél vagy személyi igazolvány,lakcímkárttya kellene és megbüntet.
Ez szabályos,vagy köteles visszaadni?
Köteles lenne visszaadni, de nem köteles aprópénzt tartani magánál! Jó mi? Üdvözöllek abszurdisztánban!
Más is lehet: akár az is megtörténhetett, hogy nem is olyan helyen szálltál fel, ahol nincs jegykiadás - és ezt a jegyvizsgáló is látta - ezért akart lehúzni egy kis apróra.
Vagy csak szimplán mocsok volt!
Nappal van jegykiadás ahol felszálltam,késő este nincs és pótdíj nélkül kell jegyet adni nekik.
Nem egy ötezrest nyomtam oda neki,hanem csak egy ezrest és este 10-ig dolgoztam aztán a vasútállomás közelében minden zárva volt és nem tudtam felválltani az ezrest sem,hogy legyen pont 350 ft-om.
Ez nagyon nem jól van így,megbüntetett 8000 ft-ra.
Akkor tisztázzuk. A te utazásod idején volt jegykiadás vagy nem? Ha volt jogos a büntetés.
Ha nem akkor nem, illetve nem köteles visszaadni. Ilyen esetben az utas pénzét elveszi, az elvételről bizonylatot állt ki, és a visszajáró összeget postán küldi ki a vasút az utasnak.
Ez annyira ritka eset, hogy több év alatt is csak egyetlen ilyen esetet láttam, pedig vasúton dolgozom. Általában ott a vonaton fel tudja váltatni valakivel.
Így van, ha nem tud sehogyan sem visszaadni, akkor elismervény ellenében el kell vennie a kalauznak az utastól a pénzt és később az utas visszakapja a pénzt postán. Ez egyébként a Volán-járatokon is így működik.
A 8000 Ft-os büntetés teljesen jogtalan, mindenképp vedd fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal!
Nekem többször megesett, hogy 10ft-os (!!) sem tudott visszaadni. De ezen nem problémázok csak, azért 10ft nincs nála...
Máskor meg 1000ft-ot adtam egy 250ft-os jegyért aztán a bunkó kalauz: "Azt hiszi nálam van az állami pénznyomda és verde??!!" Mondtam neki, hogy: "Ez van!!" Megfordult és elment. Legalább nem kellett jegyet vennem :D
Máskor sem tudott visszaadni, azt mondja, hogy majd jegyzőkönyvezi vagy mi a fene és visszakapom a pénzem valamikor... Mondom neki: "Az addig oké, csak nekem ennyi pénzem van mára" (tényleg annyi volt). Ugyancsak elment és nem kellett jegyet vennem.
"csak, azért 10ft nincs nála..."
Nincs. Nem kapnak váltópénzt. És hivatalosan a saját pénzét sem keverheti a céges bevétellel. Nah ehhez mit szólsz?
Tehát hivatalosan a nap legelső jegyváltója ha nem pontosan fizet akkor semmiből nem tud visszaadni...
Jegyvizsgáló vagyok.
Ha van jegy kiadás akkor az alap ár+2400 ft. Ha nincs akkor az alap ár.
Utolsó! Te nem vagy jegyvizsgáló. Maradjunk annyiban, hogy 2600 az a 2400...
Mellesleg ilyenkor 2 megoldás van.
1, Ír egy űrjegyet, hogy nem tud visszaadni, így jár neked X Ft visszajáró. Felírja az adataidat és pár napon belül postán megkapod a visszajárót.
2, Utasleadásit ír(mint ahogyan most is történt) és, ha valóban nem volt jegykiadás, akkor 3 munkanapon belül bármelyik pénztárban betudod fizetni a jegy árát, mindenféle büntetés nélkül. 3 munkanapon túl már valóban 8000Ft, de erre nyilván fel is hívta a figyelmed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!