Tényleg igaz az, hogy ha egy buszsofőr megtanult mondjuk Credo buszt vezetni, az nem tudja elvezetni mondjuk az Ikarus buszokat mert más a típus?
Te jól vagy???
Akinek Astrája van az nem tudja vezetni a swiftet???
Mert hasonló kérdés
Lehet hogy az első pár percben gondjai lennének a váltással és a kuplung érzékenységével(tapasztaltam már ilyet, a sofőr elég érdekesen váltott először meg durván engedte fel a kuplungot. Más busz volt mint máskor... ).
De elvezetni biztonságosan el kell tudnia.
Csak a repülő pilótáknak kell tipusvizsgákat tenniük, hogy vezethessék a gépeket.
De attól függetlenül más gépet is tud vezetni, hogy esetleg nincs rá papírja, csak máshol vannak a különböző gombok amit vészhelyzetben nemárt tudni :-)
Eddig a legutolsó járt a legközelebb a problémához. Elvezetni el tudja egy buszsofőr az összes létező buszt, de.
Sok volánnál külön típustanfolyam/vizsga van, azért hogy ha felül rá a sofőr, akkor az első megállóban találgasson hogy nyílik az ajtó, vagy hol keresse a fűtéscsapot.
A kedves kamionos kollégák is tudják, hogy minden típusnak megvannak a maga sajátosságai, másak a kapcsolók elrendezései, máshogy reagál a dolgokra az automata és még sorolhatnánk. Ezekkel külön kiokosítják a vezetőket, " vizsgáznak" és mehetnek az adott típussal. Elsőre hülyeségnek tűnik, de megnézném egy két kamionos kolléga arcát amikor keresi a kézifékkart egy Rába Premiereben, miközben abban elektromos kézifék van. Ha a műszerfal kopott, akkor kb az életben nem jön rá senki, aki nem ismeri... :)
Én is elgurulgatok itt a cégnél Magnummal meg akármi mással amivel épp szükséges, de szerintem pislognék, ha kivezényelnének egy bányába vagy aratásra egy pótos 813-as Tátrával. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!