Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Milyen alapon kér el a BKV...

Nicola73 kérdése:

Milyen alapon kér el a BKV 2000 Forintot abban az esetben ha van bérletem csak éppen nincs nálam?

Figyelt kérdés
Másnap elvittem bemutatni és kérték a csekk hátulján szereplő 2000 Forintot. A nő azt állította, hogy mindig is ki kellett ezt az összeget fizetni. Nem tudom, de nekem úgy rémlik ez régen nem így volt. Nem értem milyen kárt okoztam ezzel a BKV-nek?? Jó rendben én hibáztam mivel otthon maradt a bérletem, de aztán másnap bemutattam. Ti hogy álltok ezzel ?

2012. nov. 20. 16:51
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Most erre mégis milyen választ vársz?

EGyébként annyiban igazuk van, hogy már nagyon régóta be kell fizetni utólagos bemutatásra is. Valamikor még több volt.

Egyébként káruk nincs, legfeljebb munkával jár, hogy ezt is adminisztrálniuk kell.

2012. nov. 20. 17:09
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha ez van az utazási feltételekben (meg az hogy a felszállással azokat automatikusan elfogadod), akkor ez van.

Ha beleírbák, hogy aki lila kabátot visel 3000 pótdíjat fizet (és ugye azt, hogy ezeket a feltételeket a szolgáltatás igénybevételével automatikusan elfogadja), akkor jogosan kérhetnék. Az egy másik dolog, hogy ezzel diszkriminálnák a lilakabátosokat, így támadható lenne a dolog.

Kocsinál ugyanígy van: otthonhagyod a forgalmit, 30e.

A fizetésen kívül mást nem tudsz. Legfeljebb a klasszikus fejből adok meg fals adatokat mutatványt ha azt még lehet.

2012. nov. 20. 17:13
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Örülj neki, hogy van ez a lehetőség -bérletbemutatónak hívják, és 30 éve is volt már, csak akkor 1 Ft. volt a jegy, és 15 a bemutató, 50 a bírság-, és nem kell teljes pótdíjat fizetned, elvégre ellenőrzéskor nem tudtál felmutatni érvényes jegyet vagy bérletet /amúgy alap, hogy nem adok igazolványt a bks-nak/.
2012. nov. 20. 17:17
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Az utólagos bérletbemutatásnál mindig is kellett fizetni. Ez azért van, mert csak úgy kezdhetnéd meg az utazásodat, hogy van érvényes menetjegyed vagy bérleted, a jegyet pedig érvényesíted. Ha nincs nálad a bérlet, ugyanúgy nem tudod bemutatni, mintha nem is lenne. És mivel ezzel megszeged az utazási feltételeket, pótdíjat szabhatnak ki rád.

Persze, felmerül a kérdés: miért pótdíjaznak, ha van bérleted? Nos, azért, mert a pótdíj egy eléggé kezdetleges, de bizonyos helyzetekben működőképes népnevelő eszköz is. Ha az utólagos bemutatásnál pótdíjat kell fizetned, akkor egy idő után csak rászoksz, hogy magaddal hordd a bérletedet. Ellenkező esetben meg az is lehetne, hogy senki sem hurcolja a bérletét, hogy el ne hagyja, mindenkinek otthon van, jól elzárva és utána tömegek mennének bemutatni a bérletet, hogy "hátdehát nekem vót". Ez meg minden, csak nem életképes megoldás.

2012. nov. 20. 17:27
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, ez inkább egy komoly kedvezmény, mintsem lehúzás. Mivel a járműre való felszálláskor ráutaló magatartásoddal (azaz azzal, hogy felszállsz) szerződést kötsz a közlekedési szolgáltatóval. Ebben ő vállalja, hogy ellentételezés fejében elszállít téged az úticélodhoz. Ha ez az ellentételezés nem történt meg bizonyítható módon, azzal szerződést szegsz és az abban rögzített pótdíj (ma 16000 Ft) megfizetésére kötelezhető vagy. Az csak egy kedvezmény, hogy utólag is igazolhatod az ellentételezés megtörténtét. Gondolj csak bele: az utólagos bemutatás pluszmunka a szolgáltatónak, ezért próbàl a 2000 Ft-os díjjal arra motiválni, hogy ne felejtsd otthon a bérleted.
2012. nov. 20. 17:42
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Hát, ha azt vesszük milyen alapon utazol jegy nélkül BKV-val ha nincs nálad a bérleted?

Amúgymeg ne keress logikát ,ez nem az az ország.

2012. nov. 20. 18:27
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Valóban nem okozol kárt a BKV-nak azzal, hogy bérlet nélkül utazod, ha egyszer megvetted. Viszont nem csak azt vállaltad el, hogy kifizeted a viteldíjat, hanem azt is, hogy kérésre megmutatod a bérletet, ezzel igazolva, hogy jogosult vagy a szolgáltatás igénybevételére. Ha ezt nem tudod ott helyben megtenni, akkor megteheted később is, de ezzel különmunkát csinálsz a BKV-nak: az ellenőr jegyzetel egy sort, ad egy kinyomtatott papírt, aztán leadja az egészet az adminisztrációra, ahol feldolgozzák, majd, amikor bemész, hogy bemutasd a bérleted, nyugtázzák, hogy mégsem kell pótdíjat kiszabniuk. Ez mind extra erőforrást igényel, aminek a BKV szerint a tarifája 2000 Ft. Régen volt 3000 is, de ezt asszem az önkormányzat vagy valamelyik felügyeleti szerv méltánytalannak (a valós költséggel nem összhangban levőnek) találta, így vitték le 2000-re.
2012. nov. 20. 22:46
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Tényleg mindegyik nagyon kimerítő volt. Kiemelném a #4-es válaszát ami nagyon aranyos volt és nagyon tetszett az elképzelése. mr.flash válasza pedig az ami nekem nagyon tetszett. "Amúgymeg ne keress logikát ,ez nem az az ország." Sok esetben ezt tapasztalom én is. Én csak elneveztem "túladminisztrációnak", vagyis elvesznek a részletekben és mindenre kifogásokat keresnek.
2012. nov. 21. 10:00
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy, ilyen alapon:

[link]

"a pótdíjazástól számított 8 naptári napon belül a társaság által kijelölt helyen a bérlet bemutatása esetén a pótdíjfolyamat 2.000,- Ft eljárási díj ellenében ... megszűnik"

2012. nov. 21. 22:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!