Egy buszsofőr megmondhatja nekem, hogy utazhatok-e az adott járaton vagy sem?
Simán leszállíthat, hiszen azért a buszért ő felel.
Egyszer egy fiatal társaság hangoskodott egy buszon, magnót hallgattak hangosan, hangosan röhögtek, ordibálva beszéltek egymással. A sofőr egy darabig tűrte, néhányszor rájuk szólt, majd félreállt és ledobta őket. Még nekik állt feljebb, mutogattak lentről, feljelentéssel fenyegetőztek, hogy ők megvették a jegyet. Indulás után az utasok megköszönték a sofőrnek.
Azzal, hogy felszállsz a buszra, a jog szerint létrejön egy szerződés közted és a szolgáltató között. Ebben a szolgáltató vállaja, hogy egy meghatározott színvonalú szolgáltatást nyújtva elvisz téged A pontból B pontba, te pedig vállalod az utazási feltételek betartását. E szerződést nem kell aláírni: már azzal, hogy a járműre lépsz, automatikusan létrejött.
Nos, ha az utazási feltételeknek foglalt bármely kötelezettségednek nem teszel eleget, azzal szerződésszegést követsz el, így a szolgáltató is dönthet úgy, hogy a továbbiakban a szerződés érvénytelen, azaz nem visz el B-be. E döntés végrehajtója pedig vagy a buszvezető, vagy az ellenőr. Fontos megkötés azonban, hogy az utazásból kizárólag lakott területen belül zárható ki az utas!
Igen, mint ahogyan előttem leírták, leszállíthat a buszról, ha nem felelsz meg a közlekedési szabályoknak.
Önkényesen viszont ezt nem teheti, pl. nem tetszik a karodon lévő tetkód neki (persze, ha politikailag semleges, de ebbe ne menjünk bele).
Már csak egy nagyon fontos kérdésre nem kaptál választ.
Hogyan szállít le a buszról??? Erőszakot alkalmaz???
Maximum megkérhet hogy száj le.
Engem régen azért akartak leszállítani mert elhúztam az ablakokat és a szél leszedte a sötétítőt. Erre a sofőr a rángatni kezdet hogy most fiam eltakarodsz a buszról. De rosszul reagáltam erre a helyzetre és lecsaptam a sofőrt. A bíróságon nekem adtak igazat és figyelmeztetésben részesítettek. A sofőr meg ha jól emlékszem 100e-re büntették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!