Mit jelöl a mozdonyoknál az, hogy V43 és hogy M41 meg ezek? Arra vagyok kíváncsi, hogy a V és az M mit jelent?
Szia!
Én úgy tudom hogy az a vonat típusát jelöli.
A V a villamos, az M a dízel, mint felettem is írták, az első számjegy a tengelyek számát jelöli, a második a tipust.
V41 4 tengelyes villany "Szöcske" volt a beceneve.
V43 4 tengelyes villanymozdony "Szili"
V63 6 tengelyes "Gigant"
M40 4 tengelyes dízel "Púpos"
M41 4 tengelyes dízel "Csörgő"
M43 "Dacia"
M44 "Bobó"
M61 "NOHAB"
M62 "Szergej"
Még annyival egészíteném ki az előző hozzászólásokat, hogy egy dízelmozdonyra ne mondjuk már azt, hogy motormozdony, ilyen kifejezés nincs.
A villamosmozdonyt akkor mi hajtja, ha nem villanymotor...
Az új 11+1 számjegyes UIC pályaszámozási rendszerben már nincs V vagy M betű, lásd a H-MÁVTR 2002-ben vásárolt Siemens ES64U2V4 típusú "Taurus" mozdonyát, az már nem V47, hanem 1047-es típus. (1000-es = villamos meghajtás, 2000-es = dízelmotoros meghajtás; ezeket csak mozdonyra értem, motorvonatokra más vonatkozik (4000, 5000, 6000-es csoport stb.))
5: „ ne mondjuk már azt, hogy motormozdony, ilyen kifejezés nincs.”
: D
Hány éves vagy, barátom. Olvastál-e öt oldalnál hosszabb vasúti irodalmat, amit papírra nyomtattak, nyomdában?
Ha nem: a Gugli a barátod-e? : )
Itt van összefoglalva a rendszer: [link]
Annyival egészíteném ki, hogy kb. 15-20 éve azt olvastam egy cikkben: eleinte a dieseleknél is próbálták tartani a második számjegyben a gőzös logikát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!