Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mit jelöl a mozdonyoknál az,...

Mit jelöl a mozdonyoknál az, hogy V43 és hogy M41 meg ezek? Arra vagyok kíváncsi, hogy a V és az M mit jelent?

Figyelt kérdés
2009. júl. 11. 22:04
 1/8 anonim válasza:
51%

Szia!

Én úgy tudom hogy az a vonat típusát jelöli.

2009. júl. 11. 22:29
 2/8 anonim ***** válasza:
90%
Apám, aki MÁV-os dolgozó, azt mondja, hogy a V villamos hajtású mozdonyokat jelöl, az M pedig motoros hajtásút, és egész Európában is sokáig használatos volt, mert nemzetközi nyelvben is ez volt a kifejezés első betűje. Kb. a 70-es évektől kezdett változni, amikor megjelentek a motorkocsik, illetve EU-ban szintén más jelöléseket vezettek be már az újakra, a régieknél maradt az eredeti, azt már nem módosították.
2009. júl. 11. 22:34
 3/8 anonim válasza:
100%
hát nemigaz, mire beléptem, már ketten is írtak...:D szóval a V az villanymozdony, például ha megnézed, a Szili (V43) tetején is ott csücsül egy áramszedő. Az M az motormozdonyt jelöl, amiket dieselmotor hajt. Ha esetleg a G-re is kíváncsi vagy, az meg gőőőzmozdony:)
2009. júl. 11. 22:37
 4/8 anonim ***** válasza:
87%

A V a villamos, az M a dízel, mint felettem is írták, az első számjegy a tengelyek számát jelöli, a második a tipust.

V41 4 tengelyes villany "Szöcske" volt a beceneve.

V43 4 tengelyes villanymozdony "Szili"

V63 6 tengelyes "Gigant"

M40 4 tengelyes dízel "Púpos"

M41 4 tengelyes dízel "Csörgő"

M43 "Dacia"

M44 "Bobó"

M61 "NOHAB"

M62 "Szergej"

2009. júl. 11. 22:48
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Még annyival egészíteném ki az előző hozzászólásokat, hogy egy dízelmozdonyra ne mondjuk már azt, hogy motormozdony, ilyen kifejezés nincs.

A villamosmozdonyt akkor mi hajtja, ha nem villanymotor...

Az új 11+1 számjegyes UIC pályaszámozási rendszerben már nincs V vagy M betű, lásd a H-MÁVTR 2002-ben vásárolt Siemens ES64U2V4 típusú "Taurus" mozdonyát, az már nem V47, hanem 1047-es típus. (1000-es = villamos meghajtás, 2000-es = dízelmotoros meghajtás; ezeket csak mozdonyra értem, motorvonatokra más vonatkozik (4000, 5000, 6000-es csoport stb.))

2010. okt. 15. 00:03
 6/8 10 deka farhát ***** válasza:
Márpedig a motormozdony kifejezés létezik, csak már kikopott a napi használatból (kb. azóta, hogy egy-két kivételtől eltekintve, a mai motormozdonyokat dízelmotor hajtja).
2011. jún. 20. 14:50
 7/8 Albu ***** válasza:

5: „ ne mondjuk már azt, hogy motormozdony, ilyen kifejezés nincs.”

: D

Hány éves vagy, barátom. Olvastál-e öt oldalnál hosszabb vasúti irodalmat, amit papírra nyomtattak, nyomdában?

Ha nem: a Gugli a barátod-e? : )

2013. dec. 9. 16:14
 8/8 Albu ***** válasza:

Itt van összefoglalva a rendszer: [link]

Annyival egészíteném ki, hogy kb. 15-20 éve azt olvastam egy cikkben: eleinte a dieseleknél is próbálták tartani a második számjegyben a gőzös logikát.

2013. dec. 9. 16:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!