Keleti pu. - ig van jegyem de Szolnokon át szeretnék szállni egy olyan vonatra ami nyugatiba megy. Megtehetem vagy másik jegyet kell vennem? Sos lenne.
Mehetsz nyugodtan nem kell utmegszakitas sem ha az elso vonattal mesz tovabb.
Raadasul az Szolnok-Ujszasz-Keleti es a Szolnok-Cegled-Nyugati vonal is 100-100km az egyik vonalra kiadott jegy hivatalosan ervenyes a masij vonalon is.
Emellett keleti nyugati es deli dijszabasilag egy allomasnak minosul.
Szumma: utazhatsz batran.
Ha kezeli a kalauz ha nem, NEM kell útmegszakítást íratni feltéve, ha az első úticéljának megfelelő vonattal továbbutazik. Hiszen ilyenkor szimplán átszáll az utazását az átszállás és a csatlakozásra várakozás miatt szakítja meg, melyet NEM kell igazoltatni.
Értem én a segítő szándékot, de aki nem ért hozzá vagy nézzen utána, vagy ne írjon blődséget.
Lehet, hogy amióta eljöttem a vasúttól változtak a szabályok.
Csak logikusan belegondolva: ha a jegyvizsgáló a Szolnok-Nyugati vonalon azt látja, hogy az utas jegyét már kezelték egy olyan vonaton ami egyébként Szolnokon át a Keletibe megy, akkor az utas mivel magyaráza az átszállást? Pesrsze lehet, hogy nem érdekli a jegyvizsgálót a dolog.
Csak hangosan gondolkozom, hál' istennek amióta otthagytam őket, egy évben ha egyszer utazok vonattal!
:D
Közben ezt találtam:
9.4.5. Nem tekinthetı útmegszakításnak, és ezért nem szükséges igazolás
sem:
43
a) ha az utas a menetjegyének megfelelı első csatlakozó vonattal utazik tovább, még akkor sem, ha a várakozás éjszakázással jár,
b) ha az utas más vonatra azért száll át, mert az általa igénybevett
vonat nem áll meg a célállomásán vagy azon a vasútállomáson,
ahol utazását megszakítani kívánja,
c) ha az utas azért száll át, mert a célállomás más vonattal
korábban érhetı el, illetıleg a vonat, amelyen utazott,
nem közlekedik a célállomásig,
d) ha az utas háló- vagy étkezıkocsi igénybevétele céljából
száll át más vonatra,
e) ha az egy útra szóló menetjeggyel rendelkezı utas a budapesti
fejállomások (Budapest-Keleti, Budapest-Nyugati,
Budapest-Déli) egyikén szakítja meg utazását,
f) ha az utas menettérti jegy birtokában a budapesti fejállomások
egyikén szakítja meg utazását, és azt az azonos távolságra
váltott egy útra érvényes menetjegy érvénytartamán
belül folytatja.
Ezek egyike se érvényes a kérdezőre!
:D
Persze csak kötözködök, mert lehet, hogy tényleg toszik rá a jegyvizsgáló!
Jajjj, vasutas kolléga! :)
A legelső pont a kérdezőre vonatkozik:
"a) ha az utas a menetjegyének megfelelő első csatlakozó vonattal utazik tovább, még akkor sem, ha a várakozás éjszakázással jár, "
Ezért hangsúlyoztam többször is:
"NEM kell útmegszakítást íratni feltéve, ha az első úticéljának megfelelő vonattal továbbutazik. "
Ugyebár Keleti És Nyugati fejpályudvar (nomeg a Déli) így díjszabási szempontból mind3 egy állomásnak minősül.
Emeleltt a szolnoki alsó ágra szóló menetjegy a felső ágon utazó utazársa valamint fordítva érvényes ugyanúgy.
(Ahogyan elfogadják az Érd-felsőn át szóló menetjegyet Érd-alsón át és fordítva is. )
Pont azért, ha valamiért időközben az utas meggondolná magát ne kelljen jegyeket cserélgetnie. Ilyen állomásokon (Pl: Szolnok) ez a fajta könnyítés adja is magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!