Akik szoktak tömegközlekedési eszközöket fényképezni, azoknak nem kellemetlen azt csinálni? (részletek lent)
Amig a fotot sajat szorakoztatasodra keszited (vagyis nem fogsz belole posztert csinalni es arulni) addig azt es ott fenykepezel amit akarsz. Senkinek semmi beleszolasa.
Elhiszem, hogy az idos neni a szatyrokkal huzza a szajat, vagy a vastag aranylancos gadzsi elkezd pattogni, de torveny nem tiltja, hogy kozteruleten fenykepezz.
Ha odaallsz a buszmegalloban valaki ele es belefenykepezel a pofajaba, akkor sem tud tenni semmit (marmint lehet hogy lekever egyet, de ha gyorsan tudsz futni ezt megelozheted).
Peldaul egy aruhazban mar radszolhatnak, mert az nem kozterulet, de ha a parkoloban latsz egy vagany verdat es elkezded fotozni, hidd el nincs az a torveny ami ezt neked megtiltana. A tulajdonos esetleg beszolhat, de nyugodtan hivd fel ra a figyelmet, hogy semmi torvenybe utkozot nem csinalsz, szoval perelhet nyugodtan...
A lenyeg, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozhatod a fotot, mert ha a szatyros neni meglatja egy magazinban a fotot, amit rola csinaltal, na akkor abbol lehet bajod, de amig csak a haveroknak akarod mutogatni a kepeket, addig ott fotozol es azt (targy vagy szemely), ami jol esik!
Az en kocsimat rendszeresen fotozzak az emberek, sot neha ugy hogy benne ulok es ilyenkor az arcom is a kepen lesz. Nem tudom megakadalyozni, nem ugralhatok ki minden alkalommal. Es kulonben is, mit tudok tenni? Nem vehetem el a fenykepezojet, mert az lopas lenne!
Persze ha valahol talalkoznek a kocsim fotojaval (magazin, utcai poszter, galeria stb) akkor mar lehetne beleszolasom a kep kozszemlere teteleben, de amig mindenki csak sajat maganak fotozgat, addig kuss van.
Én 7 éve kezdtem el rendszeresen fényképezni a tömegközlekedési járműveket, azon belül is főként a buszokat. Komoly incidensem ezidáig nem volt sem járművezetővel, sem forgalmistával/menetirányítóval.
Általában akkor fotózok, amikor a járművezető nem ül benne, ezt persze nem mindig lehet teljesíteni, de akkor is igyekszem megbeszélni vele. Volt, hogy azt mondta, hogy Ő nem szeretne a képen lenni, de olyan is, akinek utána el kellett küldeni a képet. Ez teljesen változó.
Amikor az emberek/utasok beszólnak, hogy "Szép ez a busz" azt meg már meg sem hallom...
Igen, én hobbiként űzöm.
Hogy honnan jött, nem tudnám pontosan megmondani. Talán onnan, hogy gyerekkoromtól érdekeltek a régi járművek, aztán ez lett belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!