Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Miért nyitható a repülőgépek...

Miért nyitható a repülőgépek pilotafülkéjének ablaka? Milyen gyakorlati haszna van?

Figyelt kérdés
Nem rejt ez biztonsági kockázatokat?
2011. nov. 1. 23:07
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A pilótáknak az a menekülő ablakuk. Van egy kötél is rendszeresítve nekik.

És láttam már azon kihajolva ablakot is takarítani.

Biztonsági kockázat? Nem nagyobb kockázat, mint az utastéri ajtók. Egyébként ezek repülés közben nem nyithatók, mert a légnyomás különbség belepréseli a helyére. Mint a kukta teteje...

2011. nov. 1. 23:34
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen, lehet használni menekülésre, de elég extrém tud lenni, a Tu-154 ablakán szerintem a 16 éves gyerekek sem férnek ki.

Egyébként minden törzsre vágott nyílás rejt biztonsági kockázatokat, ezért van körülöttük erősítés, illetve kerek/lekerekített sarkú négyszög a formájuk, mert az éles sarkok kiváló feszültséggyűjtő helyek, ahonnan elindulhat egy repedés, ezért ezt lehetőség szerint a repiparon kívül is kerülik.

Amikor kezdtek megjelenni a nyomás alatti kabinok, akkor voltak ebből problémák, de addig keresték a hiba okát amíg sikerült tenni ellene.

2011. nov. 2. 00:17
 3/8 anonim ***** válasza:
Szerintem inkább azért nyitható, hogy a földön állva ki lehessen rajta mutogatni, adott esetben a pilóták a földi személyzettel vizuálisan is fel tudják venni a kapcsolatot. Igaz ez csak egy tipp :)
2011. nov. 3. 01:45
 4/8 anonim ***** válasza:
Hát az értelmét nem tudom, de mivel belül nagyobb a nyomás belepréseli a keretbe, olyan mint az ajtók. Tehát elvileg nem okozhat gondot.
2011. nov. 3. 08:56
 5/8 anonim ***** válasza:
Azon menekülnek ki, ha gáz van. Ha nem nyílik, van balta, amivel szétverik az ablakot.
2012. márc. 13. 19:17
 6/8 anonim ***** válasza:
A legujabb gépeken már nem balta van rendszeresítve, hanem kalapács. A baltát ugyanis sokan félreértették.
2012. márc. 24. 15:05
 7/8 anonim ***** válasza:
Az utasok nem tudnak a baltáról, csak a személyzet.
2012. márc. 25. 10:27
 8/8 anonim ***** válasza:
Vészkijárat lényegében, de az újabbakon (pl 787, A350) már nincs nyitható ablak, hanem a tetőn van egy menekülőnyílás.
2012. máj. 15. 15:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!