A repülőgépek szárnyvégein miért különböző színű a jelzőfény?
Mert egyre több a női pilóta és ők sosem tudják melyik a jobb vagy a balk kezük. Ezzel segitik őket.
Bár már lázadoznak, hogy pasztel színeket szeretnének, mert ezek nem mutatnak jól a gép szárnyán.
Az agresszivebje pedig egyenes a feng-shui szerint szeretné elrendezni a repülön az üléseket, szóval ha idővel a gép szárnyára kapsz csak helyett orral észak felé akkor ne csodálkozz.
Hihetetlenül hangzik, pedig igaz:
Fent a levegőben elég nehéz észrevenni a másik repülőt, nappal is, este is. A távolságát is nehéz felmérni, és ha mindkét repülő mozog, akkor azt is, hogy most épp merre mozog az adott fényes pont ( másik repcsi).
Mivel a két oldala más szinű, a színekből már ki lehet találni hogy közeledik feléd, vagy távolodik (melyik szín van melyik oldalon).
Nem vitatkozni akarok,laikus vagyok,biztosan igaz,amit írtok.De akkor sem értem.Tegyük fel vezetek egy repülőt,pontosan előttem,más magasságban megy egy másik repülő.Pl a jobb oldalon piros,bal oldalon zöld a fény.Ha közeledik,ha távolodik,a két fény akkor is ott lesz,ahol volt.Én úgy vettem észre,hogy ha közeledik egy repülő,látom a reflektorait egy nagy fényként.(tudom,ez nem a szárnyvégeken lévő fény,valahol a szárnyon van a törzshöz közel)Amint közelebb ér,a fény lassan 2 fényre oszlik!Nem így zajlik odafennt is?Itt a földön mindegy,milyen a színe,mert ahogy közeledik,egyre nagyobb lesz,a két fény egyre távolabb kerül egymástól.Távolodáskor fordítva.
Ha kicsit értetlen vagyok,bocsi,de tényleg nem értem,ezért tettem fel a kérdést!
A válasz írója 86%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 21:18
vagyok.
Semmi gond, azért írtam, hogy hihetetlenül hangzik, mert amíg az ember nincs fent a levegőben, hihetlennek tűnik, hogy a jól belátható, akadályoktól mentes levegőben nehéz észrevenni a másikat.
Pár alapdolog (nagyon röviden, nem minden precíz, a repülésben jártasoktól előre is bocs :)):
A repülők attól függően, hogy milyen nagyok, milyen magasságban és sebeséggel repülnek, más szabályok szerint közlekednek, tájékozódnak.
A legkisebb gépek alapértelmezés szerint látva repülnek, ami azt jelenti, hogy amit látnak, az alapján tájékozódnak, plusz valamennyi rádiózás, de lényeg hogy mindenkinek piszkosul figyelnie kell a másikra, mintha mondjuk sokan bicajoztok egy úton, ahol nincsen forgalomirányítás. A kicsi sebesség miatt (100-200km/h, vagyis majdnem annyi mint egy autóé) ez nagyjából még kezelhető is. Éjszaka ilyen látva repülés nem igazán van, csak nappal, és jó időben, így is biztosítva hogy a másikat észrevegyék. Attól még nappal is kell használni a fényeket, mert az a biztos (villogó fényt messzebbről látni mint egy gépet).
Nagyobb gépek: a nagy sebesség, nagy magasság, adott esetben rossz időjárásban repülve ez a látás alapján való repülés lehetetlen lenne. Ezért ezek a gépek csak az irányítók által adott utasítások szerint repülhetnek. Az irányítók figyelnek az ún. elkülönítési minimumra (magasságban, távolságban, ha véletlen gáz lenne, a két gép akkor se kerüljön egymáshoz túl közel, mert akkor könnyen összemehetnek. És mint írtad, ekkora sebességeknél mire észreveszed már régen vége a dalnak...
Szóval az irányítók "kézenfogva" vezetik a gépeket egyik reptértől a másik fele, megadva a repülendő irányt, magasságot, a repülő ezeket csak tartani fogja, engedély nélkül nem térhet el. Ez olyan mintha úgy bicajoznátok, ogy mindenkinek lenne egy lámpája, és csak a lámpa által adott utasításoknak megfelelően tekerhetnél.
A nagyobb gépeknél ezen fények jelenléte "majdnem mindegy" mert mire meglátod, már régen késő. Attól még kötelező használni, mert biztos ami biztos :)
Azok a fények valszeg a leszállást segítő fények lehettek. Egy repülőn rengeteg féle fényforrás van, lsd itt:
Minden repülőn van egy olyan fény, ami azt jelzi hogy a hajtómű működik. Ez a kis gépeken is van. Messziről jól lehet látni, így messziről el lehet kerülni, nehogy gond legyen abból hogy véletlen túl közel mész hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!