Hogyan kell megvenni a jegyet?
Hódmezővásárhelytől Székesfehérvárig kérj jegyet. Azt a jegyet kell femutatnod a Szeged-Cegléd vonalon is mivel épp Székesfehérvár felé tartassz,tehát úton vagy. Ez biztos!
(Ha meg akarod nyugtatni magad és nem akarsz stresszelni útközben hogy nehogy leszállítsanak a vonatról stb. akkor jegyvásárláskor mond meg a pénztárosnak hogy Hódmezővásárról szeretnél Székesfehérvárra eljutni és egy ilyen jegyet kérsz. De amit leírtam az 100%!)
Azért ez így nem igaz, hogy csak a km számít! A jegyen szereplő viszonylat és útirány számít.
A pénztárosnak azt kell mondanod, hogy Székesfehérvárig kérsz egy jegyet, Szegeden, Cegléden és Ferencvároson át. (Gondolom Ceglédről azzal a vonattal mész, ami Záhonyból megy egyenesen Keszthelyre, csak egy ilyen van naponta, így jön ki a kevés átszállás.) Magától nem biztos, hogy tudni fogja az útirányt, mert ez így elég speciális, de ha mondod neki, nem lesz gond, a gépe mindent tud.
Arra figyelj, hogy holnaptól több mint 1 hónapig vonatpótlás lesz Hódmezővásárhelyi Népkert - Algyő között, szóval a 2 átszállás helyett 4 lesz, de ez a jegyvásárlást nem érinti.
Ha az egyik vagy mindkét irányba nem ezzel a Ferencvároson át menő vonattal mennél, akkor Ferencváros helyett Budapestet kell mondani.
Amúgy, Hódmezővásárhelyen pár éve még nem volt gép, nem tudom most hogyan van.
Ennek a kéregjegygyűjtők nagyon örültek, de amúgy szégyen az igazgatóságra, hogy a második legnagyobb várost nem voltak képesek gépesíteni. (Ellentétben egyes országrészekkel, ahol a kisállomások is gépesek.)
Pedig nekem külön kiírja, hogy "vonatpótló", igaz, ugyanazon a számon és viszonylattal, mint az eredeti vonatot, de átszállásként jelöli. Ezen szerintem ne idegeskedj, egészen biztosan át kell szállni a vonatpótlóra is.
Az egy kicsit kockázatos, hogy a szegedi IC-t eléred-e a személyvonattal, mert úgy látom, csak 5 perc van az átszállásra, az IC meg nem vár a csatlakozásra, ráadásul a pótlás miatt nagyobb eséllyel késik is.
Van egy másik lehetőség is, ha a 20 perccel korábbi (5:40-es) kiskunfélegyházai vonattal mész Hódmezővásárhelyről. Ott nincs vonatpótlózás, ugyanazt az IC-t éred el, mint Szegeden, és ráadásul nem 5, hanem 6 perced lesz az átszállása. Az sem olyan biztonságos, de a vonatpótló elkerülése mindenképp jó. Ráadásul km-ben is kevesebb, 289 helyett csak 273 km, ami 1 kategóriával olcsóbb.
Ez esetben Szeged helyett Szentesen és Kiskunfélegyházán (és persze Cegléden és Budapesten) át kell kérned a jegyet.
Az a helyjegyes vonat az Aranyhíd Expressz, csak nyáron van, és csak hétvégén ill. ünnepnapokon jár. Elvileg a Balatonra utazóknak lett kitalálva, de nyugodtan mehettek vele akkor is, ha csak Fehérvárig utaztok.
Mindenképp ezt a vonatot ajánlom, ha hétvégén mentek, mert tényleg ez a legegyszerűbb és legkényelmesebb. Azt a 140 forintot meg megéri.
A helyjegykiadó rendszer automatikusan egymás mellé adja a jegyeket, ha együtt veszitek, és még van annyi hely a vonaton. Nem egy nagy dolog egy helyjegyes vonat, olyan, mint a többi. Ez olyan érdekes vonat, amin (majdnem) az összes kocsi 1. osztályú (viszont csak 2. osztályú jegyet + helyjegyet kell rá venni, szóval szerintem megéri), 6 személyes fülkékkel.
Érdemes valamivel korábban megvenni a jegyeket, a legegyszerűbb szerintem az interneten, az ELVIRA jegyvásárlás opciójával. Szegeden meg egy automatába kell bepötyögni reggel egy számot, és kiadja a jegyeket. (Ezeket a jegyeket csak Szegeden tudjátok átvenni, mert Hódmezővásárhelyen nincs ilyen netes jegykiadás.)
Amúgy jó a másik opció is, hogy Szegedről a 6:45-ös IC-vel, majd Ceglédi átszállással, ott elég sok idő van. Viszont az mégiscsak kényelmetlenebb az átszállás miatt.
Nem kell idegeskedni, ez csak egy egyszerű utazás lesz :) Ha kell még valami, akkor kérdezz nyugodtan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!