Miért elfogadott, "menő" dolog lógni a BKV járatain?
Ha olcsóbb lenen aj egy nem bliccelnének annyian, nem érné meg. Ameddig ilyen drága a bérlet, h éves szinten simán kijön belőle egy 13. havi fizu addig bizony megéri kockáztatni és bliccelni pláne, h büntetlenül megteheted. Ha csak fele ennyi lenne akkor mindjárt nem bliccelnének. Egyébként meg ha akarná a BKV meg tudná akadályozni a bliccelést. Beléptető kapuk a metrólejárókhoz, akinek nincs jegye nem engedi le, villamosokon kalauz (régen volt is) minden kocsiba és tőle kell jegyet venni stb. Lehetne, de nem érdekük mert így rá leehet fogni, h azért nincs pénz semmire meg azért olyanok amilyenek a járművek mert sokan bliccelnek. Mindent rájuk lehet kenni, az persze nem téma, h vezérigazgatói szinten 100x nagyobb tételben tünnek el a milliárdok mint amennyi kára a bliccelésből van a BKV-nak.
Azt is megértem, aki azt mondja, h bliccel mert nem kíván hozzájárulni ahhoz, h a fejesek több pénzt nyúljanak le, mert az biztos, h ha több pénz lenne akkor sem változna semmi, több pénzből többet lehet lenyúlni. Ha rászakadna a BKV-ra az MNB aranykészlete, szerintetek változna bármi is? Dehogy, több pénz lenen sikerdíjakra meg prémiumokra meg fizetésemelésekre.
Hát az MNB teljes aranykészlete azért nem egy nagy pénz mai viszonylatban, mindössze 18,8 Mrd Ft-ot tesz ki, persze ennyit is csak a jelenlegi gyenge Ft miatt.
Én leginkább azon lepődtem meg, hogy mennyien támogatják a bliccelést, szerintem szomorú, hogy ez ennyire elfogadott. Lehet érvelni, hogy miért bliccel valaki, lehet mutogatni a magasabb szintekre, bele lehet keverni ebbe is a politikát (végülis mi az, amibe a magyar ember nem keveri bele), de ez akkor is elsősorban becsületkérdés marad. Mondhatni a bliccelés oka pusztán anatómiai: azok bliccelnek, akiknek megfelelő vastagságúra (min. 1-2 cm) hízott a bőr képén.
Aki bliccel, egyáltalán nem a felső vezetők elől veszi el a pénzt, azok így is úgy is félreteszik maguknak, amennyit gondoltak, országtól és kortól függetlenül. A blicceléssel a BKV hiánya lesz nagyobb, vagyis az állam mégnagyobb tőkeinjekciót lesz kénytelen évről évre belepumpálni. Az államnak persze nincsenek (vagy elhanyagolható) a saját jogon szerzett bevételei, valójában az adóforintokat osztja el újra. Aki tehát bliccel, más adójából élősködik, ami gerinctelenség. Akárhogy is mentegetőzik, magyarázkodik vagy vagdalkozik az illető, egyszerűen parazita.
Nem hinném, hogy bárkinek is alkotmányos vagy elidegeníthetetlen emberi joga lenne, hogy a segge alá ingyen várjon el tömegközlekedési eszközt. Akinek nem tetszenek a BKV árai és színvonala, az ne járjon BKV-vel, ennyi az egész.
A blicceléssel semmiképpen nem értek egyet! Az nem megoldás, hogy egy szolgáltatásért nem fizetünk, mert alacsony a színvonala. Ha nem tetszik, nem kell igénybe venni! Senki sem mondta, hogy busszal, villamossal, vagy metróval kell utazni. Mindenkinek van 2 jó lába (kivéve akinek nincs, vagy nem műxik - rájuk ez nem vonatkozik) és el lehet ballagni, sétálni, szaladni, vagy amilyen tempóban tetszik A-ból B-be. Akár taxival is lehet utazni. 1x 1 havi buszbérlet áráért :-). Legfeljebb a Merci taxiban nagyobb lesz a komfortérzet. Arra nem gondoltok Ti bliccelők, hogy azért is tartanak ott a jegy és bérlet árak, mert a ti elbliccelt jegyetek árát is velünk fizető utasokkal fizettetik ki!? Azt sem hiszem, hogy ha olcsóbb lenne a jegy, akkor abbahagynátok a bliccelést, hiszen volt a jegy már 1 Ft és 1,50 Ft is és akkor sem blicceltetek kevesebben. A HÉV-en sincs fűtés, vagy a metróban? Mi a baj a színvonallal a Combínó villamosokon, vagy a Volvo autóbuszokon? Ez csak kifogás és nyafogás a részetekről. A szolgáltatásban azt vállalja a BKV, hogy épségben és lehetőleg menetidőn belül elszállít minket A pontból B pontba és ezt többnyire teljesíti is. Az ár is nagyon relatív dolog. Csak gondolj bele, hogy szeretnél eljutni, mondjuk a Kelenföldi pályaudvartól a Keleti pályaudvarig. Megér ez neked 300 Ft-ot? Mert nekem akár 1000 Ft-ot is, csak ne kelljen több órát gyalogolnom. Vagy megér-e 300 Ft-ot 2 buszmegállónyi távolságot utazni? Nekem pl. nem ezért inkább sétálok 10-15 percet és kerestem 300 Ft-ot ez idő alatt. Tehát mindig mérlegelj mekkora séta az amely neked megér neked 300 Ft-ot. Hidd el nekem, hogy senki sem fog téged arra kötelezni, hogy a BKV járművein utazz! Azonban, ha úgy döntesz, hogy nem éri meg egy jegy áráért (tök mindegy mennyibe kerül) annyit gyalogolni és igénybe veszed a BKV (akármilyen minőségű) szolgáltatását, akkor fizesd is meg! Ja! Ülj be egy taxiba, vitesd el magad valahová azután célba éréskor mondd azt a taxisnak, hogy nem tetszett a szolgáltatás színvonala, ezért te most nem vagy hajlandó fizetni egy vasat sem! Ne vegyél rá mérget, hogy nem hívja segítségül a kollégáit és nem fogják a sz@rt is kiverni belőled!
A BKV vezetői éveken keresztül azért kaptak prémiumot, jutalmat, mert kissebb lett a veszteség a tervezettnél. Ilyen alapon a járművezetőknek kellet volna adni a legtöbb jutalmat, mert nem törtek össze naponta 1 villamost, autóbuszt, stb, és így kevesebb vesztesége lett a BKV-nak.
Én addig nem jutalmazák senkit egy cégnél, amíg az nem nyereséges! Mert addig mire föl ugyi?!
Visszatérve a bliccelésre, ha valaki felszáll egy BKV járműre, mert utazni akar, akkor szerződéses viszonyba kerül a BKV-val. A blicelés (a szolgáltatás ellenértékének nem kifizetése), pedig szerződés szegésnek minősül és mint olyan, a törvény szerint is büntethető. Aki nem fizet az nem azért teszi, mert rossz a szolgáltatás színvonala, hanem azért, mert ilyen a beállítottsága. Ha a boltban a pénztár előtt lenne nyitott ajtó az utcára, akkor vaszeg onnan is áruval a zsebében, fizetés nélkül távozna. Ezt pedig úgy hívják, hogy LOPÁS és úgy szépítitek és magyarázzátok, ahogyan akarjátok, akkor is AZ! Tehát, ha utazol akkor fizess és ne lopj, ha pedig nem ér annyit az a pár megálló, akkor sétálj. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!