Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mi a különbség a máv és hév...

Mi a különbség a máv és hév között? Nem ugyanúgy vonat mindkettő? Na és a metróval meg a villamossal mi a helyzet?

Figyelt kérdés
Bocsánat, ha butának tűnik a kérdésem. Nem vagyok budapesti és számomra furcsák nagyon ezek az igényes megnevezések. Van egy budapesti barátom, és mikor voltam nála levonatoztam a hévet, mire ő kikérte magának, hogy márpedig az hév és punktum. Persze lehet, hogy csak vicceskedve mondta, sőt, több, mint valószínű. De benne ez a kérdés azóta is megválaszolatlanul is megmaradt.

tegnap 21:46
 1/9 anonim ***** válasza:
78%

Sűrűbben vannak az állomásai és kisebb feszültségen üzemel, mint a nagyvasút. Sokáig a BKV volt az üzemeltetője, nem a MÁV.

A metró nagyrészt föld alatt megy és végig teljesen zárt pályán megy. Az áramot harmadik sínből kapja.

A villamos általában kisebb kapacitású és a közúton közlekedik a gyalogosok és autók mellett-között, a villanyt felsővezetékből kapja.

tegnap 22:02
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Műszakilag mindkettő vonat, szóval ilyen szempontból igazad van. Viszont a köznyelvi szóhasználatban ha vonattal utazol, az azt jelenti, hogy a MÁV vonalain utazol. (pl. Budapestről Gödöllőre eljuthatsz mindkét módon)
tegnap 22:05
 3/9 anonim ***** válasza:
92%

A villamos közúti jármű.

A HÉV az vasút, a nevében a V is ezt jelenti. Helyi Érdekű Vasút. A HÉV szerelvények vonatok, vonatként közlekednek. Az más kérdés hogy az országos vasúti pályahálózattól elzért pályán közlekednek és mások kicsit a szabályok, űrszelvény, üzemi feszültség, de ettől még vasút/vonat. (és amúgy van összeköttetés a MÁV hálózatával hogy tudják mozgati a szerelvényeket ide-ora.) Szóval a haverod a butus ha nem tudja hogy a HÉV az vonat. Az ő logikája szerint a gyermekvasutat sem szabadna akkor vasútnak, kisvonatnak nevezni??

A metró is vasút és vonatok közlekednek az alagútban.

tegnap 22:16
 4/9 anonim ***** válasza:
67%
#3 Jó, de ha azt mondom, hogy vonattal megyek Gödöllőre, te sem arra fog gondolni, hogy felszállok az Örsön a zöld múzeumszökevényre és keresztülcsattogok vele egész Kistarcsán és Kerepesen.
tegnap 22:20
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

A hév a helyi érdekű vasút rövidítése, csupa nagybetűvel pedig a budapesti helyi érdekű vasutat értjük alatta. A MÁV-hoz hasonlóan vasút (sőt már a MÁV része a Volánnal együtt, de pár éve is már MÁV-HÉV volt), vagyis a vonat kifejezés teljesen helytálló - viszont a HÉV vonataira a köznyelv a hév szót használja, pedig ugyanúgy vonatok járnak a vonalain, mint a metróvonalakon.

Ha egyszer megvalósulna az ötös metró, abban három hévvonal és két vasútvonal szerelvényei járnának - szóval majd a távoli jövőben egyszer lemehetsz a metróba, de nem szállsz fel a vonatra, mert te a hévre vársz...

tegnap 22:23
 6/9 anonim ***** válasza:
86%

4. nem tudhatom mire gondolsz. Én a technikai, műszaki részét mondtam.

Akár azt is hihetem hogy szeretsz a HÉV-vel vonatozni, így azzal mész Gödöllőre.

Az már más kérdés hogy a köznyelvben hogyan hívunk valamit.

tegnap 22:39
 7/9 anonim ***** válasza:
18%
Kb olyan ez, mint a traktor meg a kombájn ;-)
tegnap 22:41
 8/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek!
tegnap 23:20
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

"nem tudhatom mire gondolsz. Én a technikai, műszaki részét mondtam.

Akár azt is hihetem hogy szeretsz a HÉV-vel vonatozni, így azzal mész Gödöllőre.

Tudod te azt nagyon jól, hogy mire gondolok. Ha utasként utazok, valószínűleg nem a technikai, műszaki részéről van szó.

ma 01:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!