Mi a különbség a máv és hév között? Nem ugyanúgy vonat mindkettő? Na és a metróval meg a villamossal mi a helyzet?

Sűrűbben vannak az állomásai és kisebb feszültségen üzemel, mint a nagyvasút. Sokáig a BKV volt az üzemeltetője, nem a MÁV.
A metró nagyrészt föld alatt megy és végig teljesen zárt pályán megy. Az áramot harmadik sínből kapja.
A villamos általában kisebb kapacitású és a közúton közlekedik a gyalogosok és autók mellett-között, a villanyt felsővezetékből kapja.

A villamos közúti jármű.
A HÉV az vasút, a nevében a V is ezt jelenti. Helyi Érdekű Vasút. A HÉV szerelvények vonatok, vonatként közlekednek. Az más kérdés hogy az országos vasúti pályahálózattól elzért pályán közlekednek és mások kicsit a szabályok, űrszelvény, üzemi feszültség, de ettől még vasút/vonat. (és amúgy van összeköttetés a MÁV hálózatával hogy tudják mozgati a szerelvényeket ide-ora.) Szóval a haverod a butus ha nem tudja hogy a HÉV az vonat. Az ő logikája szerint a gyermekvasutat sem szabadna akkor vasútnak, kisvonatnak nevezni??
A metró is vasút és vonatok közlekednek az alagútban.

A hév a helyi érdekű vasút rövidítése, csupa nagybetűvel pedig a budapesti helyi érdekű vasutat értjük alatta. A MÁV-hoz hasonlóan vasút (sőt már a MÁV része a Volánnal együtt, de pár éve is már MÁV-HÉV volt), vagyis a vonat kifejezés teljesen helytálló - viszont a HÉV vonataira a köznyelv a hév szót használja, pedig ugyanúgy vonatok járnak a vonalain, mint a metróvonalakon.
Ha egyszer megvalósulna az ötös metró, abban három hévvonal és két vasútvonal szerelvényei járnának - szóval majd a távoli jövőben egyszer lemehetsz a metróba, de nem szállsz fel a vonatra, mert te a hévre vársz...

4. nem tudhatom mire gondolsz. Én a technikai, műszaki részét mondtam.
Akár azt is hihetem hogy szeretsz a HÉV-vel vonatozni, így azzal mész Gödöllőre.
Az már más kérdés hogy a köznyelvben hogyan hívunk valamit.

"nem tudhatom mire gondolsz. Én a technikai, műszaki részét mondtam.
Akár azt is hihetem hogy szeretsz a HÉV-vel vonatozni, így azzal mész Gödöllőre.
Tudod te azt nagyon jól, hogy mire gondolok. Ha utasként utazok, valószínűleg nem a technikai, műszaki részéről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!