Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Kerekesszékest miért kell...

Kerekesszékest miért kell megvárni, hogy felszálljon?

Figyelt kérdés

Herpai folyton megszólja a buszmegállóban, ha valaki a középső ajtón leszáll előtte. Akkor is, ha fent van a buszon és valaki előtte száll le.

Ez valami íratlan illemszabály lenne, hogy ki kell várni a kerekesszékest vagy erről van szabály is? Az egészet azért nem értem, mert a sofőrnek is idő kell, hogy kiszálljon és lenyissa a rámpát, addig miért ne lehetne fel-le szállni? Az ő érdeke is, hiszen ha megvárják, hogy felszálljon, akkor nehezebben tud beállni a helyére, mert mindenki ott fog tiporogni a leszálláshoz.

tegnap 22:57
 1/8 Elérem a kilincset ***** válasza:

"mindenki ott fog tiporogni a leszálláshoz"

Mondjuk ha előre engedik akkor nem toporog ott senki.

tegnap 23:06
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem érted. Tele a busz. Ha nem szállnak le előtte, akkor bele kell hajtani a tömegbe. Míg ha leszállnak előtte, akkor kiürül a busznak a mozgáskorlotozott része. Ameddig a sofőr kiér, háromszor is le lehet szállni. Miért kéne megvárni akkor?
tegnap 23:09
 3/8 anonim ***** válasza:

Megyeszékhelyen azt látom, hogy az emberek többsége általában megvárja, amíg mindenki leszáll, mielőtt felszállnának. Ez többnyire jól működik. Persze mindig van, aki odapofátlankodik és gyorsan felsiet a buszra.

Teljesen igazad van. Nincs értelme annak, ha az emberek sietve feltódulnak a buszra, mert akkor nekik is, továbbá a leszállni vágyóknak is a tömegen kell keresztülvergődniük. A hely felszabadulása érdekében először a leszállókat kéne hagyni, hogy elhagyják a buszt.

A helyi buszokon viszont eddig még nem láttam, hogy a sofőr kiszállna a rámpa lenyitásához; általában egy segítőkész utas lenyitja a rámpát. Szóval nem igazán szokott senki sem arra várni, hogy a sofőr intézkedjen. Ettől függetlenül előbb mindenki leszáll általában, és a kerekesszékesek is ezt megvárják. Ez a sorrend mindenkinek megkönnyíti a dolgát, különösen (!) azoknak, akik kerekesszékkel közlekednek.

Összességében teljesen mindegy, hogy valaki kerekesszékes-e vagy sem, a gördülékeny közlekedés érdekében előbb szálljon le aki leakar, majd utána szálljanak fel az emberek. Ez a logikus, és szerintem csak a tipikus "mindenen problémázok" emberek kötnek ebbe bele.

ma 01:26
 4/8 anonim ***** válasza:
Nem kell és nem is célszerű megvárni, csak feleslegesen akadályozni nem szabad - logikus!
ma 01:33
 5/8 A kérdező kommentje:

Csak számomra fura, hogy pont a kerekesszékes köt bele.

Mire gondolok?

Például legutóbbi videójában áll a buszmegállóban. Jön a busz, megáll. Kinyitja a sofőr az ajtókat. Leszállnak a középső ajtón, erre jön a megszokott rosszmájú dörmögése, hogy "na nézd már nem bírja kivárni". -> Én ezt nem értem. Mit kellett volna tenniük? Megvárniuk, hogy felszálljon a kerekesszékkel, felcsuknia a rámpát a sofőrnek és utána leszállniuk? Mi értelme lenne ezt kivárni?

Másik verzió: Kerekesszékkel a buszon van, szállna le. Sofőr ajtót nyit. Előtte szállnának le, erre elkezd hangosan óbégatni, hogy "türelem!". Ha mégis leszáll valaki előtte, akkor megint a rosszmájú megjegyzés, hogy "ez sem bírta kivárni". -> Ez esetben mi volt a baj? Megintcsak nem értem. Ameddig a sofőr kiszáll és rámpát nyit, addig leszállnak és legalább kiürül előtte a busz. Én így látom. Miért kéne minden leszállónak félreállnia és kivárnia a rámpanyitást + legurulást? Ez miben segít rajta?

ma 01:39
 6/8 anonim ***** válasza:

Nem kell egy személyiségzavaros rokkant nyavalygását figyelembe venni.

Ha jogtalanul és túl sokat pofázik, akkor ki kell osztani, mert a társadalmi együttélés szabályai rá is ugyanúgy vonatkoznak!

ma 01:45
 7/8 A kérdező kommentje:

Van egy másik dolog is, ami számomra nem világos.

Villamosokon van az elsőbbségi ülés, ami ugye a mozgáskorlátozott hellyel szemben van:

https://www.youtube.com/watch?v=d_mRnQgfG0o&t=41m35s

Itt miért kergeti el mindig, aki ott ül? Nem csak ebben a videóban, mindegyikben. Elvileg itt lehetne ülnie bárkinek, hiszen a kerekesszékkel nem azt az ülést foglalja hanem, hanem az előtte lévő helyet.

ma 01:47
 8/8 anonim ***** válasza:
Mert az illető egy agyilag is rokkant kretén - ennyi a téma!
ma 01:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!