Kerekesszékest miért kell megvárni, hogy felszálljon?
Herpai folyton megszólja a buszmegállóban, ha valaki a középső ajtón leszáll előtte. Akkor is, ha fent van a buszon és valaki előtte száll le.
Ez valami íratlan illemszabály lenne, hogy ki kell várni a kerekesszékest vagy erről van szabály is? Az egészet azért nem értem, mert a sofőrnek is idő kell, hogy kiszálljon és lenyissa a rámpát, addig miért ne lehetne fel-le szállni? Az ő érdeke is, hiszen ha megvárják, hogy felszálljon, akkor nehezebben tud beállni a helyére, mert mindenki ott fog tiporogni a leszálláshoz.
"mindenki ott fog tiporogni a leszálláshoz"
Mondjuk ha előre engedik akkor nem toporog ott senki.
Megyeszékhelyen azt látom, hogy az emberek többsége általában megvárja, amíg mindenki leszáll, mielőtt felszállnának. Ez többnyire jól működik. Persze mindig van, aki odapofátlankodik és gyorsan felsiet a buszra.
Teljesen igazad van. Nincs értelme annak, ha az emberek sietve feltódulnak a buszra, mert akkor nekik is, továbbá a leszállni vágyóknak is a tömegen kell keresztülvergődniük. A hely felszabadulása érdekében először a leszállókat kéne hagyni, hogy elhagyják a buszt.
A helyi buszokon viszont eddig még nem láttam, hogy a sofőr kiszállna a rámpa lenyitásához; általában egy segítőkész utas lenyitja a rámpát. Szóval nem igazán szokott senki sem arra várni, hogy a sofőr intézkedjen. Ettől függetlenül előbb mindenki leszáll általában, és a kerekesszékesek is ezt megvárják. Ez a sorrend mindenkinek megkönnyíti a dolgát, különösen (!) azoknak, akik kerekesszékkel közlekednek.
Összességében teljesen mindegy, hogy valaki kerekesszékes-e vagy sem, a gördülékeny közlekedés érdekében előbb szálljon le aki leakar, majd utána szálljanak fel az emberek. Ez a logikus, és szerintem csak a tipikus "mindenen problémázok" emberek kötnek ebbe bele.
Csak számomra fura, hogy pont a kerekesszékes köt bele.
Mire gondolok?
Például legutóbbi videójában áll a buszmegállóban. Jön a busz, megáll. Kinyitja a sofőr az ajtókat. Leszállnak a középső ajtón, erre jön a megszokott rosszmájú dörmögése, hogy "na nézd már nem bírja kivárni". -> Én ezt nem értem. Mit kellett volna tenniük? Megvárniuk, hogy felszálljon a kerekesszékkel, felcsuknia a rámpát a sofőrnek és utána leszállniuk? Mi értelme lenne ezt kivárni?
Másik verzió: Kerekesszékkel a buszon van, szállna le. Sofőr ajtót nyit. Előtte szállnának le, erre elkezd hangosan óbégatni, hogy "türelem!". Ha mégis leszáll valaki előtte, akkor megint a rosszmájú megjegyzés, hogy "ez sem bírta kivárni". -> Ez esetben mi volt a baj? Megintcsak nem értem. Ameddig a sofőr kiszáll és rámpát nyit, addig leszállnak és legalább kiürül előtte a busz. Én így látom. Miért kéne minden leszállónak félreállnia és kivárnia a rámpanyitást + legurulást? Ez miben segít rajta?
Nem kell egy személyiségzavaros rokkant nyavalygását figyelembe venni.
Ha jogtalanul és túl sokat pofázik, akkor ki kell osztani, mert a társadalmi együttélés szabályai rá is ugyanúgy vonatkoznak!
Van egy másik dolog is, ami számomra nem világos.
Villamosokon van az elsőbbségi ülés, ami ugye a mozgáskorlátozott hellyel szemben van:
https://www.youtube.com/watch?v=d_mRnQgfG0o&t=41m35s
Itt miért kergeti el mindig, aki ott ül? Nem csak ebben a videóban, mindegyikben. Elvileg itt lehetne ülnie bárkinek, hiszen a kerekesszékkel nem azt az ülést foglalja hanem, hanem az előtte lévő helyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!