Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Lentiszombathely-Mumornál...

Lentiszombathely-Mumornál állomásnál nagyvasúti vágányok láthatók a Csömödéri kisvasút vonala mellett. Volt erre régen nagyvasút?

Figyelt kérdés
[link]

#Zala folyó #iparvágány #Csömödéri kisvasút #keskeny nyomközű vasút
tegnap 16:05
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Volt egy kiágazás a 23-as vonalból, látható is a térképen (a műholdképen is), nem messze északkeletre meg egy átrakóállomás lehetett, annak a helye is látszik. Itt is megtalálod: [link]
tegnap 16:47
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Ez a kiágazás 1987 nyarán épült meg, az egykori Lenti-Zajda laktanyának volt a berakodó állomása. Emiatt egy részen egy erdősávot is kivágtak. Azért épült, hogy egy távolabbi helyen tartott gyakorlat esetén ne kelljen a harckocsikat és BMP-1-eket trélerrel Lenti vasútállomásra szállítani, mert a lánctalpasok ne mehettek a műúton. Ott voltam katona, mint őrmester, én voltam kinn a katonákkal az építkezésen. Egy M62-es mozdonnyal hoztak hat kocsi követ, azt kellett leszórni és elegyengetni. Hétvégén is dolgoztunk és akkori viszonyok között elég jó pénzt kaptunk értre. Ahol a vágány végződött nagyjából azon a területen volt a laktanya gyakorló tere, ó, de sokat jártunk oda. A vágány végén épült egy betonrámpa a berakodáshoz.

Kérdező, amit linkeltél az a gyakorló tér felé vezető rész, ez pedig a Lenti felé vezető maradvány:

Lenti felé, balra a Csömödéri kisvasút vágánya, jobbra a kérdéses vágány:

[link]

A vágány végén látszik valami betonmaradvány, majd onnan, ha leköveted, jobbra felfelé van egy földút, az átvezet a 75-ös úton, majd tovább halad jobbra észak felé, látszik a vége és attól jobbra nem messze volt a laktanya. Arra már nem pontosan emlékszem, de mintha a végződés előtt lett volna egy kitérő és a végén már két vágány volt, de ebben nem vagyok biztos. Sőt annak idején még egy helikopter leszállóhely is tervbe volt véve, de azt hiszem, az nem épült meg.

tegnap 21:06
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a részletes, kifejtős választ. Sokat tanultam belőle!
ma 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!