Azoknál a villamosoknál, ahol csak egyik oldalon van ajtó, másikon nincs, ott a vonal közepén hogy oldják meg a szerelvény megfordítását üzemzavar esetén?
A másik végükről is lehet vezérelni, persze el van dugva minden kezelőszerv az utasok elől. A deltafordítókban is így fordulnak (nem "tolatnak").
Itthon is vanbak. Sőt, talán csak Pesten van kétoldalt nyíló.
Szegeden deltában láttam fordulni.
De az biztos, hogy rossz.oldalon nincs utascsere.
#4: Ahol egy oldalas ajtós villamosok vannak, nem hinném, hogy célzottan üzemzavarra vesznek kétoldalasat, legfeljebb ott működik, ahol az adott városban van ilyen és olyan is, a akkor át lehet csoportosítani.
Ezek szerint a vonal közepén is csinálnak delta vágányokat a vonalon (ha már Szegeden is van az Anna kútnál, akkor máshol is így van)
A nagyobb hálózatokon (pl. Bécs) azért (elméletben legalábbis) megoldható, hogy üzemzavar esetén az adott viszonylat járműveit eltereljék másik irányba / végállomásra, esetleg egy közbeeső végállomáson (hurok) meg tudjon fordulni.
Ha ezek közül egyik sem lehetséges, akkor értelemszerűen megáll a forgalom a vonalon és pótlóbusz közlekedik, ahol ez egyébként megszokott jelenség.
4. vagyok. Általánosságban kérdeztél, ezért válaszoltam általánosan és nem Szegedre leszűkítve. Azokon a hálózatokon ahol van lehetőség a járműcserére ott cserélnek.
Ahol nincs, és oylan vágánykapcsolat sincs ahol lehetne fordítani valahogyan, ott megáll a vonal és mennek a buszok.
Szegeden az Anna-kútnál lehet deltázni, de mindkét irányban csak a 3-4-es villamosoknak, a 2-es csak úgy tud, ha az Európa-liget felől érkezik. Ha a 2-es önálló szakaszán van valami galiba, akkor még az 1-es villamos hurkán tud megfordulni Rókusnál.
Hogy egy nagyobb hálózatot is nézzünk, Prágára jellemzőek még az egyirányú, egyoldalas villamosok (van néhány kétirányú, kétoldalas is, de ezeket a még nem teljesen kész vonalakon használják leginkább). Ott vannak belső hurkok is, így ha egy külső szakaszon van a baj, akkor hamarabb fordul. Ha meg bentebb van, akkor akár terelve is közlekedhetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!