Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Meg lehet ezt így oldani?

Meg lehet ezt így oldani?

Figyelt kérdés
Ketten utazunk Budapestről Siófokra vonattal. Menetjegyet két darabot veszünk helyjegyet pedig négyet, a négyes ülés mind a négy helyjegyét hogy ne üljön oda senki más.

2024. jún. 21. 14:13
 1/5 anonim ***** válasza:
91%

Sokszor fel szokott merülni itt ez a kérdés. Fogsz kapni érte hideget, meleget, készülj fel hogy minden gyökérnek el fognak mondani. :D

Amúgy természetesen megvehettek 4 jegyet, vagy akár 40-et is. De!

Ha marad szabadon hely, akkor azokat el lehet foglalni. Illetve a kalauz a szabadon maradt helyekre leültethet bárkit. Vagyis most hogy a szezon elindul és a szokásosnál is tömve lesznek a vonatok így biztosan nem fogdok tudni királyként utazni.... Ki ne találjátok már, hogy ti ketten hávájoztok a 4-es ülésen, mellettetek meg állnak az emberek.

Ha nem tetszik a tömegnyomor, akkor ott a telekocsi, vagy saját kocsi, vagy kerékpár, vagy gyalog az erdőn át...

2024. jún. 21. 15:34
 2/5 BeefEater ***** válasza:
86%
Van egy olyan érzésem, hogy az extra helyjegyek érvénytelenek. Most nincs időm megkeresni az üzletszabályzatot, de ha jól emlékszem helyjegy csak érvényes mentejeggyel együtt használható. Tehát hogy ez működjön valószínű kell venned még két teljes árú jegyet is.
2024. jún. 21. 16:16
 3/5 anonim ***** válasza:
88%

A helyjegy önmagában nem jogosít utazásra, kell hozzá érvényes menetjegy, vagy az ingyen utazás esetén valamiféle igazolvány, igazolás vagy valami.

A plusz helyjegyekkel azt lehet bebiztosítani, hogy oda ne lehessen helyjegyet venni, de attól még fel lehet szállni a vonatra, és le lehet oda ülni (a vonaton is lehet jegyet váltani), akkor lehet lobogtatni a helyjegyeket, akár mind a négyet, két ember csak két ülésen ülhet.

2024. jún. 21. 17:19
 4/5 anonim ***** válasza:
0%

Ez már többször felmerült, érdekes és bonyolult kérdés. A kalauz bárkit leültethet oda, ez biztos.

De pl. amiket #3 írt, nem teljesen állják meg a helyüket: a helyjegyes vonatokra alapvetően NEM lehet érvényes helyjegy nélkül felszállni, és a vonaton csak akkor lehet jegyet váltani, ha az állomáson nincs se pénztár, se automat.

2024. jún. 21. 20:36
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

De, fel lehet szállni, és pótdíj ellenében lehet ott is jegyet venni. Onnantól kezdve szabályosan utazik az illető, és nyugodtan le is ülhet a szabad helyre. Én is voltam már így, el kellett mennem az IC-vel, helyjegy már nem volt, a bérletem mellé megvettem a helyjegyet és fizettem 500 forint pótdíjat (még az előző tarifarendszerben, ma már azt hiszem 1000 forint ilyen esetben a pótdíj).

Van egy másik eshetőség is arra, hogy a pluszban lefoglalt két helyre üljenek: egyszerűen odaülnek olyanok, akiknek máshova szól a helyjegyük, mondjuk akik együtt utaznának, de a kocsi különböző részeire volt már csak helyjegy.

Meg lehet venni azt a plusz két helyjegyet, de semmi biztosíték nincs, hogy nem fog odaülni más - akár a kalauz.

2024. jún. 21. 21:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!