A gyakorlatban megoldható, hogy ne kelljen átszállnom?
Budapest - Graz között utaznék (Mura IC). Van országbérletem. Az utazás napján 19 euró lenne Pestről a nemzetközi jegy, viszon Szentgotthárdról vagy Szombathelyről csak 9 euró. Úgy tudom, elvileg nem mehetnék ugyanazzal a vonattal tovább, le kellen szállnom, ha az utóbbi állomás egyikéről venném a nemzetközi jegyet. Viszont nem szeretek korán kelni. Figyelik a kalauzok, hogy a legutolsó Mo. állomásról kik szállnak le? Az osztrák kalauznak elvileg mondhatom, hogy Szombathelyen szálltam fel, és onnan venném a nemzetközi jegyet. A magyar szakaszon pedig Szentgotthárdig venném az IC jegyet.
Egyáltalán mi értelme van annak, hogy megszakítsam az utazást, ha van bérletem, ami fedezi az utazásom egy részét?
Nem írtam, és nem is várnám el, hogy az osztrák oldalon érvényes legyen a bérletem (Szombathelyet írtam az előző hozzászólásban).
De tudod mit? Igazad van. Majd korábban kelek és átszállok, vagy kifizetem 2x a belföldi szakaszra az utazást.
"Tényleg vicces"
Nem, nem az. Az egyik belföldi utazás, a másik nemzetközi. Ennek a háttérben elszámolási és jogi vonatkozásai vannak amir neked mint egyszerű utasnak nem kell tudni. Neked csak annyi dolgod van hogy betartsd az utazási feltételeket és szabályokat amiket a jegy (vagy bérlet) megvásárlásával elfogadtál.
"nem kell izgulni, cigánykodni meg átülni egy másik helyre"
Pedig pont cigánykodsz. Azon kínlódsz hogy hogy ússz meg pár eurót. Gratula, tipik magyar fillérb..ó ingyenélő proli vagy te is mint a többi akik ilyen kérdéseket tesznek itt fel. Megkaptátok Lázártól a szinte ingyen utazás lehetőségét, amit én aki idén még nem ültem sem buszon, sem vonaton is fizetek az adómból és nem elég... nem elég, még olcsóbban akarsz utazni. Persze a pofázás meg megy amikor késik meg esetleg bunkó a kaller, meg koszos a vonat... az eszedbe sem jut hogy azt is ki kéne valakinek fizetni... de a lényeg, hogy te és a hozzád hasonlók fillérakből utazzatok.
De nem kétszer fizeted a belföldi szakaszt.
Egyszer fizeted az országbérletet azért, mert a mozdony elhúz a határig. Ezt fedi le a belföldi jegy. Ezt egyszer veszed meg.
Másodszor fizetsz egy nemzetközi jegyet azért, mert a kocsi, amiben ülsz, az elmegy Bp.-ről a külföldi célig. Ezt fedi le a nemzetközi jegy.
Ha Szombathelyen leszállsz és felszállsz egy másikra, akkor azért fizetsz kevesebbet, mert kisebb szakaszt teszel meg azzal a kocsival, ami a célodig megy. Nyilván nem fogja neked az osztrák kiszámlázni Bp.-ig a kocsit, hiszen Szombathelyen szálltál fel. Kib. lenne. Az más kérdés, hogy ezzel vissza lehet élni ilyen formában.
Figyelj 12-es! Engem nem érdekel sem az elszámolás, sem az, hogy te mennyit utazol. A 18900 Ft meg nem egyenlő az ingyennel. Arról meg nem tehetek, hogy ennyibe kerül a bérlet, nem én határoztam meg. Fizettem a szolgáltatásért.
Egyébként már leírtam, hogy leszarom a 20 eurót, itt az elvről van szó.
Nyilván te látnok vagy, hogy tudod, folyamatosan panaszkodom a "bunkó kaller" meg a "késik" vagy "koszos" a vonat miatt.
A stílusodon és a helyesírásidon látszik, ki valójában a proli.
A többieknek köszönöm a válaszokat. Én ezzel lezártnak tekintem a kérdést.
"A 18900 Ft meg nem egyenlő az ingyennel"
Ha megnézzük mire használhatod, akkor kb de.
"itt az elvről van szó"
Azt is világosan leírtuk már:
Nemzetközi vs belföldi utazás.
Végül úgy döntöttem, hogy Bécsbe utazom a Regiojettel (ott is el tudom intézni azt, amit akartam), oda-vissza 30 euró alatt (lett volna olcsóbb jegy is, de nem a legolcsóbbat választottam). Itt nyilván nem játszik az ország-, lázárbérlet, paraszt- vagy prolitikett.
Lehet ezt máshogyan is csinálni.
A lepontozó(ka)t kérdezném, hogy azzal nem értenek egyet, hogy a mivel Szombathelyig szólna a visszajegy, valószínűleg nem lenne baj, vagy azzal, hogy a becsület, és a kényelem többet ér mint 4000 Ft? (Amire amúgy a kérdező is jutott.)
És igen, szerintem is minimum véleményesnek tekinthető a szabályozás értelme jelen esetben, de amíg a szabályok ilyenek (márpedig a nemzetközi utazásra sehol sem vonatkoznak tudtommal a belföldi kedvezmények, ez nem magyar sajátosság) addig ha a szabályok szerint akar valaki játszani, akkor úgy kell eljárjon.
Azt meg megint felesleges a kérdezőn számonkérni, hogy mire használhatja az Országbérletet, nem ő hozta a szabályozást. Aki szerint alulárazott így a közlekedés, annak megvan a lehetősége, hogy ne használja, és vegyen jegyeket minden alkalommal. Ilyen emberrel megmondom őszintén én még nem találkoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!