Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » IR és IC vonat között különbség?

IR és IC vonat között különbség?

Figyelt kérdés

Egyszer ültem vonaton eddig nem igazán tudom melyik milyen… De mi a különbség az IR és IC vonatok között?

Az igaz, hogy az IR modernebb?

Melyikkel éri meg Debrecenből Budapestre utazni?😊

Ne kövezzetek meg kirándulni szeretnék vonattal csak nem igazán vonatoztam ezelőtt.

jún. 1. 01:10
 1/6 anonim válasza:
43%
Egyik interregio, másik intercity.
jún. 1. 01:50
 2/6 anonim ***** válasza:
88%
Az interrégió régiók között közlekedik sebesvonatként, az intercity nagyvárosok között expressként. Hivatalosan az IC az emeltebb színvonalú, de csak néhány járaton vannak magasabb osztályú kocsik.
jún. 1. 03:39
 3/6 anonim ***** válasza:
24%
Egyébként IC kocsiba szerintem akkor érdemes jegyet venni, ha nem a végállomások egyikén szállsz fel, mert így garantáltan lesz helyen. Egyébként a kocsi ugyanaz, mint a sima, csak van egy függöny pluszba, ennyi... Kész röhej.
jún. 1. 03:43
 4/6 anonim ***** válasza:
34%
Konkrét tavalyi tapasztalat Debrecen-Budapest között, hogy az IC-n lutri a légkondi, az IR-en viszont mindig működik. Így én utóbbit választottam inkább.
jún. 1. 08:46
 5/6 anonim ***** válasza:
62%

A Debrecen-Budapest viszonylaton az IR a korábbi sebesvonat utódja. A legtöbb vonat légkondicionált motorvonat, de akadnak olyan vonatok, amelyek fecske Bhv-kből vannak kiadva, ezeken légkondi nincs, lehúzható ablak viszont igen. Hétvégén (papíron) majdnem minden vonat légkondicionált motorvonat ( emeletesből is több jár), a kivételek:

Debrecen-Nyugati:

3:37-6:34 - IC-kocsik és Bhv-kocsik (az IC-kocsikat is lehet használni)

4:37-7:34 - IC-kocsik és Bhv-kocsik, esetleg Schlieren gyorsvonati kocsik

Nyugati-Debrecen:

16:25-19:20 - Bhv-kocsik

19:25-22:20 - Bhv-kocsik

21:25-0:20 - IC-kocsik és Bhv-kocsik

Az IC-k sokkal kevesebb helyen állnak meg, Ceglédig csak Hajdúszoboszlón, Püspökladányban és Szolnokon, így a menetidő 24 perccel rövidebb. Ezekben rendszerint csak IC-kocsik vannak. Az IC-kre helyjegy kell, másodosztályra elővételben 650 forint, aznap vásárolva 990 forint (első osztályra 1990, prémium osztályra 2990 forint a felár a menetjegyen túl).

Ha egynapos kirándulást tervezel, megéri az országos napijegy (4999 Ft), ha nem 24 órán belül térnél vissza, akkor nem, ekkor viszont elővételben tudsz venni ún. okosjegyet, ami olcsóbb is lehet, mint a sima menetjegy, cserébe csak arra az adott vonatra szól.

jún. 1. 10:41
 6/6 anonim ***** válasza:
Vitézy Dávidka elintézte, hogy Debrecenbe a legtöbb IR egy szem Flirt legyen. Na ezeken embertelen állapotok uralkodnak. Én az IC-t ajánlom, ha megteheted.
jún. 12. 00:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!