IR és IC vonat között különbség?
Egyszer ültem vonaton eddig nem igazán tudom melyik milyen… De mi a különbség az IR és IC vonatok között?
Az igaz, hogy az IR modernebb?
Melyikkel éri meg Debrecenből Budapestre utazni?😊
Ne kövezzetek meg kirándulni szeretnék vonattal csak nem igazán vonatoztam ezelőtt.
A Debrecen-Budapest viszonylaton az IR a korábbi sebesvonat utódja. A legtöbb vonat légkondicionált motorvonat, de akadnak olyan vonatok, amelyek fecske Bhv-kből vannak kiadva, ezeken légkondi nincs, lehúzható ablak viszont igen. Hétvégén (papíron) majdnem minden vonat légkondicionált motorvonat ( emeletesből is több jár), a kivételek:
Debrecen-Nyugati:
3:37-6:34 - IC-kocsik és Bhv-kocsik (az IC-kocsikat is lehet használni)
4:37-7:34 - IC-kocsik és Bhv-kocsik, esetleg Schlieren gyorsvonati kocsik
Nyugati-Debrecen:
16:25-19:20 - Bhv-kocsik
19:25-22:20 - Bhv-kocsik
21:25-0:20 - IC-kocsik és Bhv-kocsik
Az IC-k sokkal kevesebb helyen állnak meg, Ceglédig csak Hajdúszoboszlón, Püspökladányban és Szolnokon, így a menetidő 24 perccel rövidebb. Ezekben rendszerint csak IC-kocsik vannak. Az IC-kre helyjegy kell, másodosztályra elővételben 650 forint, aznap vásárolva 990 forint (első osztályra 1990, prémium osztályra 2990 forint a felár a menetjegyen túl).
Ha egynapos kirándulást tervezel, megéri az országos napijegy (4999 Ft), ha nem 24 órán belül térnél vissza, akkor nem, ekkor viszont elővételben tudsz venni ún. okosjegyet, ami olcsóbb is lehet, mint a sima menetjegy, cserébe csak arra az adott vonatra szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!