Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Miért van a vasúton sok...

Miért van a vasúton sok helyen, főleg kanyarokban a síneken belül még 1 vagy 2 sín lefektetve?

Figyelt kérdés

febr. 16. 00:42
 1/9 anonim ***** válasza:
88%
Azok terelosinek, foleg azert vannak, hogy a kerek ne tudjon befele leugorni a sinrol.
febr. 16. 01:28
 2/9 anonim ***** válasza:
89%
Így van, terelősínek. Van ahol a siklást akadályozzák meg, van ahol a már siklott kerékpár oldalirányú mozgását igyekeznek vele korlátozni.
febr. 16. 09:12
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Amikor közvetlen a sín mellett van a belső terelősín, gyakorlatilag közrefogva a kerekek peremét, ott én is a siklás megelőzésére gondoltam, csak a jóval beljebb lévő elhelyezést nem tudtam hova tenni.
febr. 16. 10:08
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem fogja közre a kereket ott sem. A terelősínhez normál üzemi körülmények között nem ér hozzá semmi.
febr. 16. 13:07
 5/9 Justinianus ***** válasza:
90%

Kanyarokban semmi nincs, mert a vasúton nincs olyan, hogy kanyar.

Ha az ívekre (ívben futó pályára) gondolsz, ott sincs.

Műtárgyak védelmére alkalmazzák a terelősínt, hogy siklás esetén ne ütközzön pl. a felüljáró pillérének a siklott jármű.

[link]

A vasúti váltó alkatrésze a vezetősín. Ahol a pályasín (amelyen a kerék fut) folytonossága megszűnik, ott az ellenkező oldali kerék belső felét vezeti, hogy helyes irányba fusson a másik kerék.

[link]

febr. 16. 17:00
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó! 4., én sem gondoltam hogy konkrétan hozzáér, felesleges súrlódáshoz és amortizációhoz vezetne.
febr. 16. 18:26
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha hozzáérne azt látnád, mert fényes lenne ugyanúgy mint a sín feje és nem rozsdás.
febr. 16. 18:28
 8/9 anonim ***** válasza:
Országos MÁV hálózaton nincs vezetősín (vezetővas van), HÉV-en van vezetősín ívben, ott kopik is.
febr. 27. 16:09
 9/9 anonim ***** válasza:

4: "Kanyarokban semmi nincs, mert a vasúton nincs olyan, hogy kanyar.

Ha az ívekre (ívben futó pályára) gondolsz, ott sincs."

- De szeretem az ilyen okostónikat. Szánalmas.

jún. 22. 16:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!