Milyen érzés vonattal átutazni Choptól egészen Lviv-ig?
Semmi különös, én 7 éve mentem a Tisza-Expresszen. Csapon néztem egy ideig éjjel ahogy cserélik ki a kocsi forgóvázait orosz nyomtávra, aztán lefeküdtem aludni. Reggel arra keltem, hogy kopog a fülkeajtón az utaskísérő, hogy mindjárt Lvivbe érünk.
Nappali vonattal is jó lenne kipróbálni, mert akkor látnám, ahogy átmegy a vonat a Kárpátokon, aztán az ukrán síkságon, de sajnos ez most nem a legjobb alkalom egy ilyen túrára.
Ha kimész Záhonyba, ott az állomásépület tele van ukrán menekültekkel, az állomás Érkező Vonatok tábláján meg láthatod, hogy ilyen 15 óra késésekkel fut be időnként 1-2 vonat a határ túloldaláról, ha egyáltalán befut.
Ez most nem a jó időpont Ukrajnába utazni.
Távolsági vonattal utaztam mindkét irányban, éjszaka illetve hajnalban. A Kárpátokon való átkelés latvanyos (bár mondjuk Romániában vannak jóval szebb áttörések), bár ebből egy plackart felső ágyáról nem sokat láthattam. Szóval ha nézelődni is akarsz, jobb nappal menni és alsó ágyat foglalni. Persze mehetsz elektricskával is, ha van időd, de az igazán kényelmetlen .
A távolsági vonaton amúgy mindig jött árus, igy elég jól mulattunk, sör, mellé szárított hal, vagy kétszersültkockák, de talán vodkáztunk is. Remek út volt. És persze a beépített szamovárból származó tea sem maradt ki. Egészen más érzés a távolsági utazás, mint Magyarországon.
Viszont a vasút kritikus infrastruktúra, háború idején abszolút no go.
Egyébként ha akarsz ilyen szovjet vonatozás élményt, akkor Oroszországot tudom ajánlani most. Vízumot persze ugyanúgy kell igényelni, mint máskor, de azon kívül itt a procedúra:
Menj ki vonattal, akár nappalival, akár éjszakaival Varsóba, onnan pedig megy vonat Vilniusba, Litvánia fővárosába.
Vilniusból elmehetsz busszal Tallinnba, Észtország fővárosába, de mehetsz vonattal is, jópár átszállással is.
Tallinnból menj el vonattal Narvába, ami az orosz határon van. Itt gyalog átmehetsz a határátkelőn Oroszországba, Ivangorod városába.
Vigyél magaddal készpénzt, mert most nem működnek Oroszországban az EU-s bankkártyák.
Ivangorodból Szentpétervár már csak 4 óra vonatozásra van, onnan meg mehetsz akár végig az egész Transz-Szibéria-Expresszen, ha befizeted magad ottani túrára, akár Észak-Koreába is. Nemrég kinyitották turistáknak a Haszan-Tumangan átkelőt is, ami közvetlenül vezet Oroszországból Észak-Koreába, nem kell hozzá Kínán se átmenni.
Nem olyan mint a GTA. Nem úgy néz ki hogy mész a vonattal, közben meg repülők zuhannak le mellette és emberek ölik a másikat az állomásokon.
Sima vonat. Megy, megáll.
Semmi extra. En most marcius vegen voltaam Moldovaban, hazafele pedig Kisinyov-Kijev, majd Kijev-Bp utvonalon jottem haza vonattal.
Lviv-Chop utvonalon pedig abszolut nincs semmi extra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!