Ha tömegközlekedéssel mentek valahova, és két megálló között indultok, melyikbe mentek az alábbi esetben?
Vannak más szempontok is.
Ha pl. az egyik megálló egy kis utcában van, ahol csönd van, a másik meg egy forgalmas utcán, ahol zaj van, akkor inkább megyek a csöndes megállóhoz. Ráadásul ott általában több a zöld növény is, netán madarak csicseregnek, tehát mindenképpen kellemesebb ott várakozni.
Hát ez azért elég sok tényezős egyenlet. Lásd amiket írtak.
Melyik a forgalmasabb? Volt, hogy inkább mentem egy megállót gyalog, hogy a tömeg előtt fel tudjak szállni. De ha fordítva lenne akkor inkább verekedném magam fel a tömegben, minthogy ne férjek fel a következő megállónál.
Melyik a szebb, frekventáltabb, stb? Lehet egyik a semmi közepén van, másiknál ott egy fagyizó, akkor inkább oda megyek.
Nézném az árat is. Persze apróság, de lehet épp egy 5 km-es szakaszhatárra esik a 2 megálló, akkor nyilván inkább spórolok, ha tehetem. Ha az árat nem nézem, akkor pont nem számít, hogy közelebb, vagy távolabb vagyok a céltól, a busz ugyanoda visz.
Olyan is volt már, hogy marha sok időm volt, ezért konkrétan egy egész településnyit elsétáltam túraúton, mert 1+ órát kellett volna várnom a buszra. De régen sulisként is rendszeresen elsétáltunk a végállomásra ha volt idő, pedig út közben is felszállhattunk volna.
Ez több dologtól is függ. Mondok két példát az én esetemből.
Pest megyei nagyközségben élek. Lakhelyemtől 1,8 kilométerre van az a megálló, ami távolabb van Budapesttől, 2 kilométerre pedig az, amelyik közelebb. Nagyjából a kettő között félúton érek ki a főútra, tehát minden stimmel, ami a kérdésben le van írva, konkrétan visszafelé kéne sétálni. Általában utóbbihoz szoktam menni, mert bár jobb a másiknál (1,8km) felszállni, oda 3 perccel hamarabb ér a busz és nem mindig várja ott meg a menetrend szerinti indulást, ha korábban érkezik, ezt inkább a 2 kilométerre levő megállóban teszi meg. Úgyhogy csak akkor megyek a közelebbi megállóba, ha még bőven van idő az indulásig.
Másik példa: párom Budapesten lakik, a busz által igénybe vett út mellett közvetlen. A jellemző menetirány szerint (belváros fele) visszafelé van kb. 350 méterre egy megálló, a másik pedig menetirányba kb. 450 méter. Szinte mindig a közelebbihez megyünk, mert egy sokkal frekventáltabb megálló: zebra, fedett várakozási lehetőség, megfelelő járda. Ezzel szemben a másikhoz nincsen zebra, nincsen bódé és odajutni is csak a kerékpárúton lehet. Alapvetően nem használjuk, de ha sietni kell, mondjuk futni a buszhoz, akkor inkább a távolabbiba futok, mert sokkal több esélyem van ott elérni, mivel a két megálló közötti távot a busz több, mint 1 perc alatt teszi meg.
mindig a közelebbibe megyek, hacsak nincs valami extra körülmény (mondjuk egy forgalmas kereszteződés pont a két megálló között).
és ha kicsit belegondolok - még egy nagyon tempós gyaloglással is legfeljebb kb. 2 m/s a sebességem. szóval ha csak 120 méterrel messzebb van a menetirányba eső megálló, akkor már el is vesztettem legalább 2 percet a hosszabb séta miatt. (amennyit nyertem volna azzal, hogy eggyel kevesebb megállót utazok)
Viszont ha a busz is 1 perc alatt ér a távolabbi megállóba, akkor már kiegyenlítődik a dolog. Nem azt mondom, hogy érdemesebb oda menni, de érdemes ezzel is kalkulálni, ha sietni kell. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!