Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Lesznek valaha nekem olyan...

Lesznek valaha nekem olyan vezetőfülke nézetből felvett videók az M1-es, M2-es és M3-as metróról, mint amilyen az alábbi, M4-es metróról készült videó? (ld. alább)

Figyelt kérdés

Én nagyon kicsi (2-3 éves) korom óta rajongok a kötöttpályás közlekedésért, azon belül is főleg a metróért... Mindig is metróvezető szerettem volna lenni, annyira mániákusan szerettem a metrót, hogy azt szavakba önteni nem lehet... Gyerekkorom legszebb emlékei is ehhez kapcsolódnak szinte mind, amikor csak azért felutaztunk évente többször is Pestre, hogy egész nap mást se csináljunk ott, csak metrózzunk...

Az egyetemi éveim alatt viszont többféle pszichiátriai betegséget diagnosztizáltak nálam (részben ezek miatt sem fejeztem be végül az egyetemet), később pedig autizmust is megállapítottak... Ekkor már bizonyossá vált számomra, hogy SOHA nem lehetek metróvezető, akármennyire is szeretnék, ugyanis ezek mind (külön-külön is) kizáró tényezők a PÁV-on...

Egy dologról viszont még nem mondtam le: hogy láthassam vezetőfülke nézetből az M1-es, M2-es és M3-as metrót videón úgy, ahogyan az M4-es látható például az alábbi YouTube-ra feltöltött videóban:

https://www.youtube.com/watch?v=DvJZ9a9_2Pg

Hogy kicsit érzékeltessem, hogy mennyire metrómániás vagyok, az alábbi linken megvásárolható videók nekem MIND megvannak, és ezeket már RENGETEGSZER láttam:

[link]

Sőt, még más hasonló videóim is vannak más cégektől (nem csak a Video 125-től), azokat is már RENGETEGSZER láttam... Rengeteg alatt tényleg rengeteget értek, 2006 óta nézek ilyeneket, és heti rendszerességgel, hetente többször is (mikor még újdonság volt, akkor napi rendszerességgel néztem)... És eddig még nem untam meg egyiket sem, nem tudom, hogy valaha rájuk fogok e úgy unni, hogy soha többet nem nézem már meg őket, de szerintem soha nem lesz ilyen... Hiszen nekem ez a(z egyik) legnagyobb mániám...

Már a BKK-nak és a BKV-nek is írtam ez ügyben, a BKK azt írta nekem legutóbb, hogy kövessem a YouTube és Facebook oldalukat, és azzal hitegettek, hogy előbb-utóbb lesznek ilyen videók a korábbi vonalakról is, de azóta sem lettek ilyenek (pedig ez már nagyon régen volt)... Pedig gondolhatjátok, hogy ha a londoni / párizsi / stb... metrókat már nagyon-nagyon sokszor megnéztem vezetőfülke nézetből, akkor a budapesti metrót mennyire szeretném látni, amin még utazni is tudok rendszeresen (ha vezetni nem is)...

A kérdésem / kérésem a következő lenne tehát röviden összefoglalva: lesznek valaha ilyen videók a 3 metróvonalról, amik publikusan is elérhetőek lesznek? Ha nem, megoldható lenne valahogyan, hogy számomra elérhetőek legyenek ilyenek, vagy készüljenek ilyenek? Akár még fizetnék is érte, hiszen a külföldi metrós videókért is fizettem, nem is keveset... Mondjuk azért nem extrém összegeket, mivel rokkantnyugdíjas vagyok, tehát egyáltalán nem vagyok gazdag (sőt, inkább szegény vagyok, jóval az átlag alatti jövedelemmel, csak szerencsére még a szüleim élnek és támogatnak)...

U.i.1.: Igen, tudom, hogy volt már egy ilyen kérdésem, ezért kár jelentgetni a kérdést, majd a gyk staff eldönti, hogy ez maradhat e...

U.i.2.: Ezt a kérdést (vagy ha ezt törlik, akkor az előzőt) addig fogom kiemelgetni, amíg nem lesznek a birtokomban ilyen videók, akinek nem tetszik, az ne nézze / ne olvassa...

2023. aug. 22. 16:53
1 2 3 4 5 6
 31/51 anonim ***** válasza:
100%
Nem olyan, de arról: [link]
jún. 27. 09:43
 32/51 A kérdező kommentje:
A sors iróniája, hogy Londonba nagy eséllyel SOHA nem jutok el (nem csak anyagi, de EÜ okok miatt sem), viszont a londoni metró vonalait vezetőfülke nézetből már vagy 1000x láttam videón, míg Pestre azért eljutok IRL is (ha nem is olyan gyakran...), így a pesti metrón utazhatok IRL, de azt meg vezetőfülke nézetből nem láthatom SOHA (legalábbis a jelenlegi helyzet szerint)... :-(
aug. 7. 20:26
 33/51 anonim ***** válasza:
100%

Most, hogy sokadjára kiemelésre került a kérdés, hozzászólnék, mert elég sok ellentmondásos dolog van írva.

A 22-es hozzászóló azt írja itt, hogy "A BKV-nál van egy olyan belsős szabályzat, hogy az alkalmazottak nem publikálhatnak semmilyen képi vagy videó/hang anyagot a BKV előzetes írásos engedélye nélkül. (amit nem könnyű beszerezni) Minden jármű vezető fülkéje üzemi területnek minősül ami nem nyílvános. (kb üzemi titok minden ami ott történik) Ha ezt valaki megsérti akkor megszűnik a munkaviszonya, tehát bárki aki nyilvánosan tölt fel videót az az állásával játszik. Ha a BKV engedné is, akkor is nem csak a jármű vezetőnek, hanem az összes további alkalmazott írásos hozzájárulása is kéne pl díszpécser (BKK) akinek a hangja is hallható a fülkébe, nem beszélve az összes utastól is akik látszódhatnak a felvételen. Szóval igen, egy menetvideóról beszélünk de láthatod hogy egy bonyolult világban élünk, és az adatvédelmi dolgokat nagyon komolyan veszik."

Na most ha tényleg üzemi területnek minősül minden tömegközlekedési jármű vezetőfülkéje, és üzemtitok, amit a vezető lát, akkor mégis miért van az, hogy csak a metrónál tilos az "OnBoard" felvétel, míg busznál, villamosnál, vonatnál szabad? Mitől kell jobban védeni a metrót, mint bármilyen más tömegközlekedési eszközt, ill. annak pályáját ilyen szempontból?

A személyiségi jogokat amúgy szerintem könnyen ki lehetne "kerülni", mert az utasok max. akkor látszanának egy ilyen felvételen, amikor beérkezik a megállóba, de egyrészt mivel sokan szoktak ott lenni a megállóban, akár tömegfelvételként kezelve nem kell engedély, másrészt meg nem ők vannak célirányosan felvéve, továbbá egy sötét, világított megállóban a mozgó, suhanó metróból nem is nagyon lehetne őket kivenni. Meg eleve ez is ugyanúgy fennáll, amikor a felszínen a buszt/villamost várják az utasok, ugyanúgy rákerülnek a felvételre akaratlanul és mégis OK, nincs vele probléma (sőt, szerintem akkor még jobban látszanak, fényes nappal).

A hangjuk szerintem megintcsak nem nagy kérdés, mert az utasok hangja egy zajos metrón amikor vannak rajta egyszerre 100-an kétlem, hogy bárkijé is kivehető lenne, az URH-n a diszpécseré megint csak nehezen lehetne beazonosítható egy felvétel alapján az egyéb zajokkal együttvéve, meg éppen el is lehet torzítani - gondolom a kérdezőt a kamerafelvétel érdekli, nem az "audio"

Vagy talán a terrorveszély van egy kicsit túlpörögve és azért lehet esetleg tilos a felvétel? Mást nem tudok... Az elég esélyes szerintem is, hogy (szigorúan) tiltva van, ha a leírtak alapján még az sem volt rá hajlandó, aki szintén ilyenekért rajong... Bár itt meg megint ellentmondás, hogy a kérdező szerint a BKK engedélyezte a felvételeket, legalábbis azt írja a 14-es kommentben.

Szóval ez a történet eléggé furcsa már. Mindenesetre én azt mondom, légyszi ne bántsátok a kérdezőt amiért mindig kiemeli. Eléggé őszinte kérdés szerintem, és mindenkinek van bakancslistás kívánsága. A kérdezőnek éppen ez.

aug. 23. 18:24
 34/51 A kérdező kommentje:

#33: Köszönöm! :-)

Amúgy mostanság (mivel ugye metrós nincs) a pesti villamosos videókra kattantam rá NAGYON, már NAGYON sokszor megnéztem főleg Kasza Levente és Pintyőke Zsolt videóit... Gyakorlatilag a két úriembernek köszönhetően fent van már YouTube-on majdnem az összes pesti villamosvonal vezetőfülke nézetből oda-vissza, kivéve a nagykörúti 4-6-os... Pont az, ami a legjobban érdekelne, de ne legyünk ilyen telhetetlenek... :-)

És nem adom fel, hogy egyszer végre a (pesti) metróról is legyen ilyen...

aug. 24. 15:44
 35/51 anonim ***** válasza:
26%

Pintyőkét is letiltották nem vetted észre? Ráadásul kétszer is rászóltak.

Volt neki csomó videója és aztán leszedették vele kb 1-1,5 éve. Aztán újrakezdte és akkor megfenyegették hogy kirúgják.

Tessék már megérteni hogy a nem az nemet jelent!

Van rengeteg hely a metrón kivül is ebben az országban ahol nem lehet videózni, fényképezni, meg még bemenni sem akárkinek.

Ezeket a baromságokat meg nem tudom hogyan találjtátok ki hogy elmosódik a felvétel, úgysem ismeri fel senki a hangját, amúgysem látszik semmi meg el lehet torzítani. Akkor minek veszed fel ha amúgysem látszik/hallatszik semmi? :D

Engedd el a témát kérdező!

Ha lehetne készíteni publikus felvételt akkor már készült volna és rongyosra nézhetted volna.

aug. 24. 16:48
 36/51 A kérdező kommentje:

#35:

Nem engedem el... Hogy miért? Millió egy felvétel van jelenleg is fent a YouTube-on villamos, metró, HÉV menetvideókról, még metróról(!!!) is... Csak az a baj a legutóbbival, hogy nem a teljes vonal, a minőség sem túl jó, és régen készült... De ha annyira TOP SECRET lenne mindez, akkor azokat a felvételeket is rég töröl(tet)ték volna már, nem? Nem hinném, hogy a teljes vonal tiltott, de 1-1 része meg szabad... Arról nem is beszélve, hogy maga a BKK is ígért nekem ilyeneket, hogy előbb-utóbb majd lesznek...

Figyelmedbe ajánlanám az alábbi megvásárolható videókat (nekem megvan mindkettő):

[link]

[link]

Ezeket csak azért, mert itt pl. át vannak valahogyan szerkesztve / módosítva az utasok beszélgetései, stb, hogy ne lehessen hallani / érteni, hogy mit beszélnek... szóval minden megoldható...

Azt meg ne mondd már, hogy ennyire komolyan vegyék mindenhol a személyiségi jogokat, hogy SENKI nem látszódhat SEMMILYEN felvételen... Ha ez így lenne, akkor a turisták sem készíthetnének fényképeket sehol (mert hátha látszik benne egy másik ember)... Ezt ugye te sem gondoltad komolyan...?

aug. 24. 17:52
 37/51 anonim ***** válasza:
0%
De az Londonban van amit linkeltél....
aug. 24. 18:19
 38/51 A kérdező kommentje:
#37: Azokat csak azért linkeltem be, hogy lásd, hogy manapság már ilyeneket könnyen meg lehet oldani, hogy ne hallatszon a hang / beszélgetés, ne látszódjon az arc, anélkül, hogy az (nagyon) torzítaná a lényegi felvételt, ami miatt az egész készült...
aug. 24. 18:29
 39/51 anonim ***** válasza:
50%

Igen, csak tudod az egy cég aki csinálta a felvételeket és komoly szerződés volt közte és a vasúttársaság között amiben vállalta a feltételeket és felelősséget is vállalt a filmért. Valamint a kiadás előtt független szakértők is végigelleőrizték hogy megfelel-e minden szabálynak.

Ehhez képest te mint random Pistike odamész és csinálsz egy videót és mindenféle szerkesztés, ellenőrzés és felelősségre vonhatóság nélkül felteszed a youtubera az azért rohadtul más.

A BKV-nál ez az egyik ok amiért nem engedik a videózást. Ha kikerül egy videó és van rajta valami olyan amit nem kéne látnia kivülállóknak, akkor azt fogják nagyon durván felelősségre vonni aki aláírta az engedélyt.

Emellett még ott a politikai vonal is.

Akkor ha ennyire rá vagy gyógyulva a témára, akkor ne engedd el. De bele fogsz bolondulni :D Én is nagyon megnézném mi van ott és tettem is korábban lépéseket az ügy érdekében, de elég hamar falakba ütköztem. A szolnoki helikopter bázisra egyszerűbb volt bejutni. Igaz akkor még nem a vitgyáék uralták az országot.

(Valamint angliában sokkal lazább szabályok vannak. Nézd meg az autókat például Nálunk még a gyári autó forgalmiját is elveszi a rendőr, ott meg kb a garázsban épített kocsival mehetsz amerre látsz.)

aug. 24. 18:46
 40/51 A kérdező kommentje:

#39: Senki nem mondta, hogy ki kell kerülnie a YouTube-ra (vagy bármilyen publikus helyre), bőven jó, ha csak nekem van meg ("priviben")...

Amúgy én már amúgy is TOTALLY bolond vagyok (több diagnosztizált súlyos mentális betegségem is van, éppen emiatt nem lehetek metróvezető SEM... :-|), szóval ennél bolondabb már nem leszek... :-)

aug. 25. 15:36
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!