Hogyan szerezhetek engedélyt arra, hogy vonat vezetőfülkéjébe kamerát helyezzek?
Egy videót szeretnék készíteni az egyik vasúti mellékvonalról. Az ötlet már megvan, hogyan/honnan fogom felvenni a vonatot (pontosabban vonatokat) kamerával és drónnal, természetesen a vezér kitakarásával a személyiségi jogok miatt. Viszont szeretnék egy a vezetőfülkéből készült kvázi dashcam felvételt, ami jó lenne majd a végleges videóba itt-ott belőle bevágni. Hogyan tudnék erre engedélyt szerezni? Kihez forduljak ezzel kapcsolatban? Természetesen nem tartózkodnék a Bz vezetőállásán, csak a kamerát szeretném elhelyezni (mikrofont kikapcsolva rajta). Nem akarok random leszólítgatni vezéreket, szabályosan szeretnék eljárni. A kiinduló állomás állomásfőnökéhez vagy esetleg a MÁVDIREKT-en érdeklődjek? A nyáron lenne esedékes a dolog.
Előre is köszönöm a segítséget, ha valaki tud információval szolgálni.
Mozdonyvezető vagy? Vagy nem?
Ha van mozdonyvezető ismerősöd akkor azt esetleg megkérheted had tegyél be egy kamerát ami csak a pályát veszi, viszont ha nincs ilyen ismeretséged akkor kb lehetetlen. A vezetőfülke zárt hely, csak az ot dolgozóknak van engedélyük oda belépni.
Lehet kérni engedély mozdonyon utazásra hivatalosan. Van neki némi anyagi vonzata, de hivatalosan felszállhatsz a mozdonyra. Kapsz egy kártyát amit a mozdonyvezető le tud ellenőrizni és felenged.
Állomástól állomásig adják mint a jegyet
És természeresen jegyet is kell hozzá venni.
A részletek:
Azt hogy közben videózhatsze vagy sem az már más kérdés... ha jófej a mb akkor meg fogja engedni.
Vadidegeneket nem engednek fel, mert elég sok ellenőrzést kapnak, könnyen le lehet bukni. Viszont ha van engedély, akkor már könnyebben lehet kamerázni.
A drónozáshoz is kell engedély ugye tudod?
4-es: köszi szépen a részletes tájékoztatást.
A drónra tudom, hogy kell engedély, de eddig nekem soha nem volt. Lassan már 3 éve van meg a DJI Spark drónom, de nem is tudtam engedélyt kérni soha, mert nem tudtam, hogy 30 nap múlva hol fogok repülni (illetve kellene biztosítás is, viszont a díja többszöröse egy 50 ccm-es robogó kötelezőjének, tehát az engedélyek összesen két év alatt elérték volna a drón árát, és az sem volt olcsó). Lekopogom, de eddig bajom nem volt belőle, sőt, háromszor repültem rendőrök mellett is, akik abszolút jófejek voltak, és hozzá is tették, hogy a szabályozás amúgy is betarthatatlan (nyilván kifoghattam volna hülye rendőrt, de szerintem ha nem agállyos helyen repülök , akkor nincs gond. Nem akartam ezzel belevonni a politikát, de hát ez van). Reménykedem egyébként abban, hogy az új szabályozás magyar formája felhasználóbarát lesz lakott területen kívül (ugyanis én településen belül nem repülök), így tudni fogok majd jogszerűen repülni. Akárhányszor repültem, a személyiségi jogokra nagyon ügyeltem (nem csak drónnal videózásnál amúgy). Vonatot is videóztam már drónnal, de a vezér és a vjv arcát kihomályosítottam. Természetesen a vonatot majd most is lakott területen kívül videóznám a levegőből. De remélem, mire a felvételt tervezem, már tudni fogok jogszerűen repülni. Ha mást nem, megpróbálkozok eseti légtérrel (bár azt nem tudom, hogy ki tudok e jelölni egymástól független helyeket egy igénylésnél, de ezt majd drónos csoportban megérdeklődöm, mert hát ha több igénylés, több pénz).
ja jó, akkor vágod a helyzetet... én is illegálba repülök :D
Egy igényléssel egy légteret lehet csak kérni. Szerintem ez marad jövőre is.
Ha Bz-ből lesz a videó akkor vagy tapadókorongos tartót használj, vagy egy kicsi állványt tudsz tenni a bal oldali kis asztalkára De az nagyon oldalra van, a bal oldali sínszál felett lesz kb a kamera, vagy pedig egy nagyobb 3 lábó állvánt lehet betenni a vezetőpult és a bal oldali pult közé.
A mozdonyvezető előtti pulton semmi hely nincs, oda nem lehet tenni semmiféle állványt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!