Mi értelme van a fülkés kocsiknak (vasúton)? Miért alakultak ki?
Szerintem sokkal kényelmetlenebbek, mint a termes kocsik:
- az egy fülkében utazók jobban hallják egymás beszélgetéseit
- sokkal intimebb közeget teremt, pedig egy tömegközlekedési eszköznek nem ez lenne a feladata
- kevésbé szellőzik
- az ajtókat mindig csukogatni kell, különben a fékezésnél ki-be-csapódik
Máshogy nézve:
-a más fülkében ülőkét meg kevésbé
-egy családnak vagy baráti társaságnak ez nem igazán baj, sőt
-szellőzik az rendesen
-ha jól működik, akkor nem.
Voltak régen olyan kocsik, amikben kívülről lehetett beszállni a fülkébe, vagyis folyosó nem volt.
Miért alakult ki, miért maradt meg? Valószínűleg van rá igény, nem mindenki szeret 80 emberrel egy légtérben utazni.
Én speciel jobban szeretem, mindig megörülök, ha felszálláskor észreveszem, hogy fülkés a kocsi, nem is tudom, miért :)
Talán kicsit olyan nosztalgikus, a gyerekkori/fiatalkori utazásaimat juttatja eszembe. Nagy titkokat meg nem a vonaton szoktam megtárgyalni, viszont a zsivaly idegesítőbb, ha egy légterű az egész kocsi.
Az pedig a másik, hogy jobban meg tudod válogatni, hogy kivel szeretnél inkább utazni, azáltal, hogy ki mellé ülsz le.
Ez viszont lutri, ha elsőként szállsz be, akkor bárki melléd ülhet, szóval annál biztosabb a döntésed, minél jobban tele a fülke. Érdekes, hogy mégis mindenki oda száll be, ahol a legkevesebben vannak, akkor is, ha borítékolható, hogy megtelik a vonat az út végére. Ez megérne egy tanulmányt a brit tudósoknak 😀
Az a lényeg, hogy jobban halljad, meg intimebb legyen a hely. Családoknak, baráti társaságoknak, stb lett kitalálva. Pont azért, hogy el legyen szeparálva.
Szellőzik az rendesen ha jó a szellőző rendszer. És az ajtó csep csapódik semerre ha jó. Azok szoktak csapódni fékezéskor amelyik rossz.
"egy tömegközlekedési eszköznek nem ez lenne a feladata"
Mesélj nekünk ó nagy közlekedéstudományos mester mi a tömegközlekedési eszköz feladata! Isszuk szavaid!
Pont, hogy a fülkes jóval szeparáltabb, nyugisabb, a termesben mindenki hall mindenkit, ha egy uzas büdös, az az egész kocsiban büdös.
Én fülkésben szeretek utazni.
"az egy fülkében utazók jobban hallják egymás beszélgetéseit"
Mi az, hogy "jobban"? A körülötted ülőket amúgy is hallod. Ha meg nem hallod az azért van mert mindenki pofázik mintha kötelező lenne. Pont ez a fülkés előnye, hogy jobb esetben csak a veled együtt utazókat hallod.
"sokkal intimebb közeget teremt"
Nem teremt intimebb közeget egy átlag ember számára. Maximum ha valaki nem tanult meg szocializálódni az nem fogja tudni kezelni a helyzetet, hogy másokkal van egy szűk légtérben.
"kevésbé szellőzik"
Nem.
"az ajtókat mindig csukogatni kell, különben a fékezésnél ki-be-csapódik"
Hát ez aztán már végképp csak mondvacsinált ok... :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!