Budapesten a buszon nem kell megmutatni a sofőrnek a
bérletet / jegyet?
Figyelt kérdés
Eddig nem használtam tömegközlekedést, és most költöztem fel.
Mindig amikor felszállok megmutatom a bérletem, de 10 sofőrből 9 szándékosan úgy tesz mintha ott se lennék, kicsit már szarul is érzem magam.
Múltkor amikor ültem a buszon felszállt egy pár akinek nem volt jegye és venni akartak, a sofőr meg egyszerűen mondta, hogy nem kell fizetniük, de ezzel a telibeszarom hangnemmel.
Az olyan buszokon, ahol első ajtós felszállás van, be kell mutatnod a vezetőnek a jegyet/bérletet, egyébként nem.
Az már más kérdés, hogy mennyire veszik komolyan - általában nem igazán. Budapesten csak néhány éve vezették be ezt az eljárást egyes buszjáratokon, azelőtt nem volt szokásban. Egyébként is sűrűn vannak megállók, sok a felszálló, szóval nem nagyon szeretnek a vezetők ezzel foglalkozni. A jegyértékesítés meg külön macera nekik, nem is minden járaton van rá lehetőség, és nem veszik őket elő, ha jegy nélkül utazót találnak a fedélzeten.
2023. jún. 28. 22:26
2/12 anonim válasza:
De, de csak az elsőajtós járatokon.
3/12 anonim válasza:
Nem mindenhol kell, attól függ, melyik buszon utazol. Belvárosi vonalakon azért húzós lenne elsőajtózni. Itt nálunk, a város szélén minden busz elsőajtós, szóval meg kell mutatni, illetve jegyet is adnak, de 450 forintért.
4/12 A kérdező kommentje:
1. kerületbe vagyok, itt ezek az első ajtós buszok vannak. Még akkor sem néznek rám amikor egyedül szállok fel. Az egyetlen alkalom amikor ránéztek Soroksárról jöttem visszafele.
2023. jún. 28. 22:44
5/12 anonim válasza:
Soroksáron elvileg az Arrivások (66) jobban nézik, bár a többi is elsőajtós arrafelé.
2023. jún. 29. 01:02
6/12 anonim válasza:
Elég sok az elsőajtós járat, ahol kötelező felmutatni a jegyet, bérletet, viszont a járművezetők hozzállása igen széles skálán mozog.
2023. jún. 29. 04:41
7/12 anonim válasza:
Az a néhány év az tíznél több. Nincs elég ellenőr, sok a bliccelő. Ezért vezették be első ajtós felszállást egyes járatokon. Kicsit káoszos. Vannak megállók, ahol ilyen is megállál, meg olyan is, amire bárhol felszállhatsz. És olyan is akad, amelyik csak hétvégén az.
A vezetők túlterheltek, amit a sok idióta közlekedők is fokoznak.
Púp a hátukon, a jegyeladással együtt.
Hs nem fenyegetik őket, nem nagyon foglalkoznak a jogosultság ellenőrzésével.
2023. jún. 29. 06:50
8/12 anonim válasza:
Csak elsőajtóson kell. Nekem is szokatlan Szolnokról felköltözve, ott minden járat elsőajtós, leszállni meg nem illik az elsőajtón. Mai napig ha elsőajtón szállok fel, köszönök, megmutatom, éjszakai buszon is udvariasan köszönök. Néha nem foglalkoznak velem, néha biccentenek.
2023. jún. 29. 08:59
9/12 anonim válasza:
Elsőajtósokon kell. Komolyan szokták venni. Sokszor nem hajlandó elindulni sem, amíg előre nem vonul, aki úgy szállt fel, hogy nem mutatta meg. De olyat is láttam már, hogy a sofőr képes volt a busz hátsó részébe utána menni egy utasnak. Némelyik azzal szivatja az embereket, hogy a hátsó ajtókat csak fél perccel később nyitja ki.
2023. jún. 29. 23:18
10/12 anonim válasza:
#9 Igen, egyszer én is tanúja voltam, megállt az út szélén, amikor akadékoskodott az egyébként kőbunkó utas, hogy miért nem lehet kártyával fizetni, hátrament, a sofőr meg nem volt hajlandó továbbindulni, amíg nem száll le. Én nyomtam a kezébe egy vonaljegyet végül, hogy haladhassunk.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!