Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Miért kell külön jogsi a sima...

Miért kell külön jogsi a sima busz és a trolibuszhoz?

Figyelt kérdés
2022. aug. 3. 11:06
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A trolibusz lényegében egy kerekeken guruló kötöttpályás jármű. Rendszám nincs rajta, az egy villamos kerekeken.
2022. aug. 3. 11:26
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Itt a kereket gumikerékre értettem, tudom hogy a vonat villamos is azon megy, csak kihagytam :D
2022. aug. 3. 11:26
 3/8 anonim ***** válasza:
94%
#1: kivétel, amikor leereszti az áramszedőt és úgy közlekedik. Érdekes ez a jogi szabályozás
2022. aug. 3. 12:10
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Miért kell külön jogsi a manuális váltós személyautóra, és miért külön automatára (jó nem teljesen analóg, de ha automatára vizsgáztam, nem vezethetek kézi?).

A troli sok tekintetben másképpen működik, mint a busz. Lehet, hogy ezért.

2022. aug. 3. 12:48
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Áramszedő miatt jogos, hogy a D kategóriával trolit nem vezethetsz, mert egy sima buszvezetőnek nem kell áramszedő akasztásával foglalkoznia, figyelnie sem kell erre. Nekem az a furcsa, hogy a trolivezető nem vezethet semmilyen buszt, mert tényleg ugyanúgy kell, csak nincs áramszedő (na jó, ha van kéziváltója, akkor az a plusz csak és a troli nem megy ki a városból), esetleg lehetne olyan, hogy automataváltós buszt vezethet városban (végülis troli nem megy az autópálya nagy sebességű részén, meg városon kívül, így oktatás és vizsga sem tér ki szerintem erre és kézi váltó kezelését sem oktatják). Még ilyen korlátok mellett is lenne értelme foglalkozni vele, mert akkor a trolivezetők kaphatnának ha úgy adódik buszt is, a BKK vonalak 90%-a városon belül van és minden busz automataváltós, így a korlátok csak távolsági és túrista buszoknál érvényesülne, arra legfeljebb leteszi a D kategóriát is, ha szüksége van rá.
2022. aug. 3. 13:22
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Emberek, ez egész egyszerűen történelmileg alakult így és soha senki sem foglalkozott azzal, hogy helyrerakja.

A troliüzem elsősorban az elektromos ellátórendszer, másodsorban a második világháború után újrainduló troliüzem remizének tulajdonjogi viszonyai miatt a villamosokat is üzemeltető vállalathoz került. Így igazából annak szabályrendszerét vették alapul az új járműfajta szabályozási környezetének kialakításakor. Ezért a mai napig gyakorlatilag közúti vasútnak számít a trolibusz.

2022. aug. 3. 15:52
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez valóban rendkívül furcsa szabályozás. D kategóriaról bőven elég lenne egy rövid átképzés, ami a specifikus részeit taglalja a trolizásnak, Tr kategória után pedig bőven elég lenne egy átképzés, ami a belsőégésű motoros buszok kezelésére fekszik rá. Ha szükséges az adott cégnél, akkor természetesen a manuális váltó és egyéb szükséges tudásra is kitérne.

Ez kb. az a kategória, minthogy budapesti villamosvezetőként Bécsben vagy Pozsonyban mindent nulláról kéne kezdened, miközben elég lenne egy jóval rövidebb átképzés.

2022. aug. 3. 16:00
 8/8 anonim ***** válasza:

Azon belül egyes járműtípusonként és egyes vonalanként is külön-külön ismereti vizsga szokott lenni a tömegközlekedési ágazatban. Nem a saját bőröddel játszol ott, hogy ott állj neki felfedezni a különbségeket, amit ezek szerint nem tudsz...

Nyugi, nyilván százszor könnyebben meglesz egyikről a másikra a vizsgád, mintha egy olyan ember mászna be, aki talicskát se tolt még a kertjében.

2022. aug. 7. 22:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!