Mi a szisztémája a MÁV helyjegy rendszerének?
Addig oké, hogy pl. 15-ös vagon, 43-as hely. De mi van, ha jó vagonon vagyok és nincs kiírva, hogy 43?
Látszólag össze-vissza dobálóznak számokkal az ülések fölé írt kis táblákon. Ennek mi értelme? Miért nem lehet normálisan beszámozni a helyeket? Múltkor, amikor így utaztam rengeteg ember mászkált fel-alá vagonok között, mert nem találták meg a helyüket.
Van valahol egy minden helyjegyes járatra érvényes sablon, ami alapján vagonon belül megtalálható a helyem?
Az tény, hogy nem sorrendben vannak számozva a székek. A 43 mellett a 45, vagy 46-os van. vagy valami ilyesmi. De van abban is logika.
De ha sokan nem találják a helyüket akkor ott inkább olyan probléma lehet, hogy a helyjegyes rendszerben szereplő kocsi helyett egy másik fajta került be a szerelvénybe, vagy lehet hogy a teljes szerelvényt kicserélték és másik közlekedik. Műszaki oka lehet ennek általában, vagy a másik vonat amiből ez a vonat lenne az nem ér oda időben és hogy emez ne késsen, egy másik, tartalék szerelvényt állítanak be gyorsan. De az is lehet hogy valaki összehányta a wc-t és takaríásba lett utalva a kocsi.
Persze azért az analfabétákat is vegyük bele a képlebe, illetve a magyarul nem tudókat is akik a kocsi és hely szavakat nem tudják értelmezni.
Én még nem láttam olyant, hogy helyjegyes vonaton ne lett volna ülésszámozás. Szerintem elég gáz, ha nincs. Az átlag utas meg nem jegyzi a számozás logikáját.
||1735
||||||
||8264
Így számozzák az üléseket másodosztályú, fülkés kocsiban (Itt bal szélen van a folyosó). Termes kocsiban pedig így:
17||35
||||||
82||64
Ugyanaz, csak középen van a folyosó.
Az a logika, hogy az 1-estől cikk-cakkban megy a számozás a 4-esig, majd azzal szemben van az 5-ös, és cikk-cakkban vissza 8-ig.
Első osztályon egyszerűbb a számozás.
Fülkés:
||135
|||||
||246
Termes:
1||35
|||||
2||46
#6: Nem így van, hanem ahogy #1 és #3 írja.
És egyébként akár 3, akár 4 ülés van egy sorban, az egyik oldalon az 1-es és 2-es, a másik oldalon pedig a 4-es és 5-ös van ablak mellett.
(Ha már hiányoljuk a logikát.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!