Az okirattal valő visszaélésnek számít, ha a haverom vasutas igazolvámyát használom?
Két évet kaphatsz érte, egy az esélyesebb.
„346. § (1) Aki egy vagy több olyan közokiratot, amely nem vagy nem kizárólag a sajátja,
a) mástól, annak beleegyezése nélkül jogtalanul megszerez,
b) jogtalanul megsemmisít, megrongál, vagy
c) mástól jogtalanul elvesz, vagy a jogosult elől jogtalanul eltitkol,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Ha más bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki jogtalan haszonszerzés céljából közokiratot átad vagy átvesz.
(3) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt magánokiratra azért követi el, hogy jogtalan előnyt szerezzen vagy jogtalan hátrányt okozzon, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
Ahogy fentebb írják igen és nem csak magaddal szúrsz ki hanem a kollégával is. Ha megfognak vele akkor pikk-pakk kiderül, hogy kié a kártya és elkezdenek nyomozni hogy hogyan került hozzád. Ha azt hazudja, hogy elhagyta akkor is le fogjáék cseszni nagyon, mert azonnal jelenteni kell a kártya eltűnését, hogy a rendszerbem le tudják tiltani. Ha azt mondja hogy ellopták akkor még rendőrségi feljelentés is kell róla....
Régen lehetett szórakozni olyannal, hogy bemondtad a kallernak hogy "arcképes" és ment tovább, meg akik rendszeresen utazunk azokat már ismerik a kalauzok is. De ma már nincs így, nagy a fluktuáció, sok új kolléga van nem lehet mindegyiket ismerni. Meg a kallerokar is keményen ellenőrzik.
Annyira komolyan veszik a dolgot, hogy egyszer egyik elég magas rangú főnökömnek is elvették az igazolványát. Amikor átjött hozzánk a régi szervezeti egység lejelentette hogy már nem ott dolgozik, a miénk meg még nem hogy itt dolgozik, ezért az arcképes igazolványa érvénytelen volt a rendszerven. A kalauz ahogy kell csinálta az utasleadási lapot, és büntetést is megkapta és be is kellett fizetnie!
Szóval tökikém ha nem akarsz q.vanagy bajba kerülni akkor inkább fizesd ki a jegyet.
Vagy keress egy olyan embert aki MÁK kártyával 90%-ossal utazik. Neki lehet egy kisérője akinek szintén megjár a 90%-os kedvezmény. Csak így tudsz spórolni.
Vagy menj lábbusszal!
Persze, hogy annak számít, megütheted vele a bokádat rendesen.
Ahogyan a nevében is benne van, "arcképes", tehát ránézésre meg lehet mondnai, hogy nem a tiéd.
Ha már feltétlen trógerkedni akarsz, kérj tőle egy céges pólót, aztán utazz abban, a szevasz-igazolvány többnyire működik :D
Nálunk legalábbis igen, amikor egy másik városba jártam dolgozni tavaly (vasutasként), egyszer nem kérték az igzaolványt, amikor odafele céges nadrágban-pólóban mentem, hazafalé civilben is csak akkor, ha a jv-nek nem volt még ismerős az arcom...
Többen még azt is tudni vélték, hogy hol vagyok mozdonyvezető és melyik tanfolyamon végeztem, igaz, hogy soha nem dolgoztam abban a munkakörben :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!