Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Ha vonaton valaki behúzza a...

Ha vonaton valaki behúzza a vészféket, mennyi idő után tud az továbbhaladni?

Figyelt kérdés

Néhány napja az egyik balatoni IC-n nem nyíltak az egyik kocsiban az ajtók, de mire az utasok átmentek egy másikhoz, éppen elindult a vonat. Egy előttem ülő srác mondta nekik, hogy húzzák meg a vészféket, mert önhibájukon kívül nem tudtak leszállni (ezt később a kalauz is megerősítette, hogy ilyen esetben szabad vészféket meghúzni), de nem merték.

Engem inkább az érdekelne, hogy egy ilyen esetben a vonat vészfékkel történő megállítás esetén mennyi idő múlva tud továbbhaladni? Mert ott az egyik vonaton maradt utas említette, hogy azért nem akarta behúzni, hogy a többi utast ne várakoztassa meg. Valóban sokáig tartana ilyen esetben az, hogy a vonat újra elindulhasson?

2021. nov. 6. 19:51
 1/4 anonim ***** válasza:
10%
Elméletileg, azonnal tovább indulhatna. Sajnos, a személyzetnek meg kell győződnie arról, ki-, és milyen okból húzta meg? Fennáll-e még a vészhelyzet? Jegyzőkönyveznek, ha agresszív a vészfékező, még rendőrt is hívhatnak.
2021. nov. 6. 20:03
 2/4 anonim ***** válasza:
94%

Több tényezőtől is függ. Az biztos, hogy vissza kell állítani az adott szelepet alaphelyzetbe, ehhez meg kell találni, hol húztak vészféket. Nyilván ha szól az illető utas, hogy ő volt és ezt húzta meg, ezért meg ezért, az sokat gyorsít a helyzeten. És nem mindegy, hogy a vonat személyzetéhez képest mindez hol történik - egy hosszabb vonaton nyilván az is idő, amíg odaérnek egyáltalán. És bizony jegyzőkönyvet is kell írni.

Én egyébként egyszer húztam vészféket, mert egy menetrend szerinti megállóhelyen áthaladt a vonatom (Zugló), én meg le akartam szállni. Hát, leszálltam, de az biztos, hogy utána 4-5 percet tuti ott állt még a vonat, pedig mondtam is a kalauznak, hogy melyik fék volt az. Valószínűleg a helyzet körül más tisztáznivaló is volt az áthaladás miatt.

2021. nov. 6. 20:19
 3/4 anonim ***** válasza:
93%

max 10 perc - ha minden ok.

A mozdonyvezető [ő észleli a mozdonyon a vészfékhúzást és le is adja a -.- -.- (hosszú-rövid-hosszú hosszú-rövid-hosszú) kürtjelzést hogy a kalauz is tudja mi történt, mert ő nem biztos hogy észreveszi sok kocsival arrébb] és a jegyvizsgáló végigjárja a vonatot hogy hol húzták meg a vészféket. Elég könnyen megtalálják, mert az adott kocsi alól a fékrendszerből ordítva távozik a sűrített levegő :D

A kocsiban a vészfék szelepet visszaállítják, elzárják (ez szokott gondot okozni ha nagyon mocskos, rozsdás)

Csinálnak egy fékpróbát és mehetnek is.

Ha - ahogy mondod - állomáson történik az ilyen, ott általában van műszaki személyzet aki pluszban még tud segíteni.

Szóval ha ilyen helyzet van akkor meg kell vésznyitózni az ajtót

És ha arra sem nyílik akkor meg kell húzni a vészféket. Én tuti nem fogok fennmaradni egy rossz ajtó miatt a vonaton az tuti!

2021. nov. 6. 20:20
 4/4 A kérdező kommentje:
A kettesnek és a hármasnak köszönöm szépen a részletes kifejtést!
2021. nov. 7. 10:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!