Mennyire kötelező levenni a hátizsákot tömegközlekedésen, és hova kellene akkor raknom?
Egyre több helyen látom neten, hogy le "kell" venni a hátizsákot a buszon, vonaton, villamoson stb.
Ez egy konkrét szabály a közlekedési cégeknél? Megbüntethetnek ha nem teszem?
Direkt azért vettem hátizsákot, hogy a hátamon hordhassam. Hova kellene raknom? Oké, gondolom a kezembe. De akkor hova kellene raknom a kabátom, a bevásárlószatyrom és a pénztárcám/mobilom, és mivel kapaszkodjak menet közben? Vagy a földre kellene raknom a tömegben, hogy rugdossák/tapossák, és csupa sár legyen?
Akik ezt leírják, hogy értik pontosan? Hogy néz ki a gyakorlatban?
Ez egyáltalán nem új dolog, több évtizedes. Nem törvény, nem rendelet, hanem az utazási feltételek egyike.
De minden előírás nélkül is a józan ész azt diktálja, hogy kézben tartsd. Kevesebb helyet foglalsz el, mintha a hátadon lenne. Ezen felül nem katonás fegyelemmel, mereven állsz a járművön, hanem ide-oda dülöngélsz egy kicsit, meg forgolódsz stb. és a hátadon az a nagy púp is.
Nem kellemes, amikor mondjuk egy ülő ember szeme előtt táncol a pakk, vagy hátba/hasba versz valakit vele.
Természetesen falnak háttal szoktam állni, nem az emberek fejét verdesem vele.
Továbbra sem értem, hogy hova kellene raknom akkor... Kézbe, oké. Akkor a többi holmim hova kellene raknom?
Lehet, hogy ezt otthon nem tanították, de tömegben, szűk helyen egyszerűen illetlenség hátizsákkal hátadon menni, utazni, mozogni. Mert nem veszed észre, hogy mikor löksz meg vele másokat. Ez ilyen egyszerű.
Természetesen ha tele a két kezed (mondjuk mert az egyikkel kapaszkodsz, másikban egy szatyor vagy gyerek van), azt nyilván megértéssel kezeli (szinte) mindenki.
Én egyébként bő 20 éve járok úgy, hogy a hátizsákom vagy a kezemben, vagy a lábamnál van, a padló állapotától függően. Talán ha havonta-kéthavonta kellett így kimosni.
Ahhoz, hogy jegyet vásároljak vagy bemutassam a mobiljegyem, ahhoz a kezemben kell lennie vagy a tárcának, vagy a mobilnak.
Nem bírok el sajnos 10 kilót + kabátot egy kézben másfél órán át úgy, hogy közben kapaszkodni is tudjak....
Már írtam, falnak háttal állok, nyilván én se szeretem ha táskával löködnek.
Ez kb. mindig is így volt. Nyilván akkor hangsúlyos, ha tömeg van. Így senkit nem vágsz arcon vele és kisebb helyet foglalsz. Opciók:
a) a kezedbe fogod
b) ülsz és az öledbe
c) leteszed és a két lábaddal közre fogod
Így nehezebben is rabolnak ki. Nekem az elmúlt 30 évben ez soha nem okozott megoldhatatlan problémát...
#5: bemutatod a jegyed és utána már nem tudod eltenni a telefont/pénztárcát, úgy utazol 1,5 órát? Értem, hogy nyavalyogni akarsz, de legalább valós problémákról tennéd. 1,5 órát utazol úgy, hogy nem szabadul fel egy ülőhely? OK. Tudod akkor mit tehetsz, ha a már felsorolt megoldások nem tetszenek? A lábfejedre állítod a táskádat. Így nem lesz koszos és nem kell tartani.
Kezdem megkérdőjelezni, hogy a tejes doboz kupakját le tudod-e csavarni egyedül...
"bemutatod a jegyed és utána már nem tudod eltenni a telefont/pénztárcát, úgy utazol 1,5 órát"
De, de ettől még van olyan időpillanat, amikor azt IS kell a kezemben fogni.
"1,5 órát utazol úgy, hogy nem szabadul fel egy ülőhely"
Igen. Miért említésre méltó? Munkaidő vége után bkk + agglomeráció máv járat, elég sokan szoktak lenni.
"lábfejedre állítod a táskádat"
Esőben az ugyanúgy koszos, mint a padló. Amúgy meg helyezkedni-mozogni kell megállókban, mint írtam nem akarom hogy a táskámat rugdossa-tapossa mindenki. Persze opció hogy nem mozdulok, de akkor meg azért lennék bunkó mert nem engedem le- és felszállni az embereket. Azt már nem is említem, hogy magassarkúban ezt nehéz abszolválni..
"Az is szabály amúgy, hogy egy főnél maximum 2 kézipoggyász lehet"
Hol? Amennyire utánajártam, az összes kézipoggyász mérete és súlya van szabályozva, abba belefér. Azt hiszem max 30 kg vihető fel, ez teljesül. Nem akarok szabályt sérteni, csak a bevásárlás +2 óra lenne, ha nem munkából hazafele intézném, azért van egyszerre ennyi cuccom. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!