Így kaphatok diákbérletet, vagy mindenképp meg kell vennem a teljesárút?
Budapestre járok egyetemre, nappalira. Szeptemberben mennem kell szakmai gyakorlatra. Zalaszentgróti vagyok és Zalaegerszegre mennék gyakorlatra, oda meg buszbérlet kéne.
Pesten nincs albérletem/lakásom, kollégista voltam. Pontosabban a covid és a távoktatás miatt már másfél éve kb nem is voltam Pesten, itthon vagyok. Szóval oda nem megyek. A környéken meg csak a megyeszékhelyre mehetnék, ahova be kell járni. De én úgy tudom, diákbérletet csak az vehet meg, aki az adott városban diák. Pesti egyetemistaként nem vehetek zalaszentgtót-zalaegerszeg bérletet, csak ha egerszegre játnék suliba.
Brutál dok a felesleges infó.
A lakcím és a suli között vehetsz kedvezményes helyközi bérletet.
2-es és 4-es vagyok.
Értem, hogy mindkét városban lehet diákbérletet venni, én is így csináltam, meg diákjegyet is vehet Debrecenből Pécsre, de ő a helyközi diákbérletet kérdezi, azt meg néhány éve csak a suli és a lakhely között lehetett.
Emberek, válasszunk szét pár dolgot.
Helyi, városon belüli utazásra bárki válthat diákbérletet, aki valamely EU/EGT tagállamban műkődő oktatási intézmény tanulója, hallgatója. Pont.
Helyközi, azaz települések közötti közlekedésben bárki válthat diákjegyet (de nem diákbérletet!), aki valamely EU/EGT tagállamban műkődő oktatási intézmény tanulója, hallgatója.
Helyközi közlekedésben diákbérletet pedig a diák lakóhelye és az oktatás helyszíne közé lehet váltani, ezt szituációtól függően kell igazolni különböző módokon.
Nálunk az egyetemen adnak ki igazolást ilyen esetre a gyakorlati szerződés alapján. Azzal már lehet venni diákbérletet, csak az a fontos, hogy ha az igazolás hamarabb lejárna, akkor a bérlet sem lesz érvényes.
Nekünk egy neptun-kérvényt kell leadni hozzá.
1. Amiről #1 ír, hogy az egész országban van diákkedvezmény, az csak a HELYKÖZI JEGYEKRE vonatkozik, és 50%-os mértékű.
2. A HELYKÖZI BÉRLETEKRE vonatkozó kedvezmény 90%-os, DE ez csak a lakóhely-iskola helye és a lakóhely-gyakorlati hely közötti viszonylatokra váltható! Tehát az eredeti kérdésre a válaszaz, hogy igen, vehetsz diakbérletet, nyilván kell valamilyen igazolás, hogy neked ott van a gyakorlati helyed.
3. HELYI BÉRLETET bármelyik városban lehet venni, ha van érvényes diákbérlete az embernek, ott nem számít, hogy ott tanulsz-e.
Remélem, így már mindenkinek tiszta a dolog.
Egyébként nagyon kívancsi lennék, hogy akinek fogalma sincs a témáról, az miért válaszol, és csinál úgy, mint ha tudná a helyes választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!