Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Miért környezetkímélőbb a...

Miért környezetkímélőbb a vonat, mint a busz?

Figyelt kérdés
Én úgy tudom egy mozdonyvezető ismerősömtől, hogy a vonatok is mostmár kőolajjal mennek leginkább.
2010. aug. 7. 00:41
 1/9 A kérdező kommentje:
Ráadásul bele kell számítani, hogyha alig van a vonaton pár ember, viszont egy csomó hely van szabadon, akkor az mekkora energiaveszteség. Így is a vonat a környezetkímélőbb? És miért? (Állandóan ezt írták egy öko weboldalon, csak azt nem értem, miért, és nem tudok írni nekik.)
2010. aug. 7. 00:42
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A vonatot azért tartják környezetkímélőbbnek, mint az autóbuszt, mert egy vonatszerelvénnyel több autóbusznyi ember tud egyszerre utazni. Azt nem tudom, hogy a Te ismerősöd hol mozdonyvezető, de szerintem a dízelmozdonyok helyett egyre inkább nagyobb szerep jut a villanymozdonyoknak. Viszont a villanymozdony is csak relatív környezetbarát (nincs károsanyag kibocsátása), mert az általa felhasznált elektromos energia többségét még hőerőművekben termelik meg.
2010. aug. 7. 01:04
 3/9 anonim ***** válasza:

Nem kőolajjal, gázolajjal.

1. Védett útvonalon közlekedik, ritkán kell lassítania, előnyt adni, nem kerül dugóba stb.

2. Egy nagy teljesítményű vontatót általában gazdaságosabban lehet üzemeltetni, mint sok kicsit.

2010. aug. 7. 01:56
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi a felvilágosítást! :)
2010. aug. 7. 02:24
 5/9 A kérdező kommentje:
Mondjuk teljesen nem győzött meg, mivel nagyon kevesen utaznak vonattal egy-egy vonalon. De így legalább van értelme annak az állításnak.
2010. aug. 7. 02:25
 6/9 anonim ***** válasza:
Éppen azért emlegetik, hogy akinek lehetöege van rá, az inkább vonattal járjon, hogy kiméljék a környezetet - ha az autó HELYETT miél többen vonatoznának, akkor sokkal kevesebbet szennyeznék a környezetet.
2010. aug. 7. 07:39
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Trolibusz és villamos alternatívája mutat rá a különbségre.

Mindkettő elektromos, miért mégis a villamos takarékosabb üzemű???

Sokkal kisebb a vasúti kerekek gördülési ellenállása a súrlódásból eredő veszteség, mint a gumikerekes járműveknél. Egy szerelvény befogadóképessége sokszorosa a busznak.

Ellenben csak rendszeres és tömeges kihasználtság esetén éri meg vasúti pályát, infrastruktúrát fenntartani.

2010. aug. 7. 09:00
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :) Utolsó: így már jobban látom, hogy hogy van ez. Köszi!
2010. aug. 7. 10:16
 9/9 anonim ***** válasza:
0%
Tisztában vagyok a vonat környezetkímélőségével, de Budapest-Győr között busszal járok. Annak ellenére is, hogy a Keleti közelebb van. Talán a klíma és a kisebb zajterhelés miatt. :)
2010. aug. 10. 08:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!