Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Hogyan kell bérletet venni...

Hogyan kell bérletet venni buszon?

Figyelt kérdés

Eddig az iskolától kapott egész éves helyijáratos bérlettel utaztam, viszont most messzebb költöztünk, és ide már nem jó az a bérlet. Szeretnék bérletet venni, mert 5 nap buszozás alatt több mint 1200-at elköltöttem jegyre, szóval szerintem a bérlet olcsóbb lenne.

Ilyenkor mit kell a buszon mondani? Kb 7-8 km-re utaznék, szóval azt vegyétek figyelembe. Osztálytársam azt mondta, csak felszállok és mondom hogy egy 10 km-es bérletet szeretnék, aztán ennyi. Más nem kell hozzá? Csak 1 hónapos van vagy hosszabb érvényességű is? Valaki mondta, hogy valami viszonylat is kell vagy ilyesmi, de azt mondta tök mindegy mert úgysem jön ellenőr. Felvilágosítanátok, hogy mi hogyan van?

2020. szept. 6. 13:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
50%

Bérlet igazolvány kell hozzá (ez lesz az a "valami viszonylat"), amin rajta van az induló és célállomás.

Ehhez szükséged lesz egy igazolványképre, és ezt a volán bérletirodájában (ahol bérletet tudsz venni) tudod megcsináltatni.

2020. szept. 6. 13:56
 2/11 A kérdező kommentje:
És enélkül meg se tudnám venni?
2020. szept. 6. 14:14
 3/11 anonim ***** válasza:

Megvenni meg tudod, csak használni nem tudod.

Az igazolvány számát rá kell írni a bérletre, csak úgy érvényes.

2020. szept. 6. 15:55
 4/11 A kérdező kommentje:
De a buszsofőr úgysem ellenőrzi mikor felszállok, nem? Ellenőr meg kb soha nem szokott jönni.
2020. szept. 6. 18:06
 5/11 anonim ***** válasza:

Már hogyne nézné meg a sofőr?

Ha bérlettel akarsz utazni, igazolvány is kell hozzá.

Pont.

Ennyi.

2020. szept. 6. 18:29
 6/11 A kérdező kommentje:
Itt elég felmutatni a bérletet, aztán ennyi. Nem kezdi el a sofőr nézegetni, hogy érvényes-e vagy mi van ráírva vagy akármi
2020. szept. 6. 18:45
 7/11 anonim ***** válasza:
58%

Mert b@szott nagy számokkal rá van írva az érvényessége, és vannak színkódok is amik az érvényességre vonatkoznak, ezért a sofőrnek nem kell kivenni a kezedből a bérletet, hogy megnézze nagyítóval.

Ezért tudja megmondani már messziről hogy érvényes-e.

De az az igazság, hogy kár beléd az idő!

Én itt kiszállok.

2020. szept. 6. 18:54
 8/11 A kérdező kommentje:

Na, milyen morcos lettél a végére :D

Értem én, nem is erről van szó hogy meddig érvényes meg ilyenek. Hanem hogy nem mindegy, milyen igazolványszámot írok rá?

2020. szept. 6. 19:04
 9/11 anonim ***** válasza:

Egy évig mászkáltam úgy iskolába (érvényes) bérlettel, hogy soha nem nézett rá a sofőr. Most csütörtökön viszont még a lakcímet is leellenőrizte.

A sofőr tudtommal nem ad bérletet, azt jegypénztárban, automatáknál, meg egyéb helyeken (pl. papírbolt).

Alapvetően kétféle bérlet van, ami havi: 30 napos és x. (Pl. szeptember) havi. Az előbbi mondjuk tizedikétől 30 napig érvényes, utóbbi pedig az adott hónap elsejétől következő hónap ötödikéig. Van ezen kívül első és második félhavi is.

Amúgy ahol veszed, megmondod, hogy (pl.) ,,Egy 30 napos diákbérletet szeretnék kérni Rácegrespuszta faluvége és Seholfalva központ között”.

2020. szept. 6. 19:50
 10/11 eddiboy ***** válasza:

Nyilván diákbérletről van szó, amihez nem kell fényképes igazolvány, a diákigazolvánnyal együtt használható. Egy viszonylatigazolást érdemes kiváltani (szeretik ha van, bár elvileg nem kötelező, ha a lakcím a diákigazolványból is kiderül). Ehhez nem kell fénykép, a diákigazolvánnyal együtt érvényes. A legtöbb helyen a buszon is lehet bérletet venni.

A sofőrök azért kezdtek el mostanában szigorúan ellenőrizni minden(ki)t, mert ki lett nekik adva, hogy 10 % fizetéscsökkentést kap, aki szabálytalanul engedett fel utast (lejárt igazolvány, nem arra az útvonalra érvényes diákigazolvány stb.). A közalkalmazotti papírba is beírnak most már minden alkalommal. Buszsofőr mesélte.

2020. szept. 7. 10:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!