Hatósàgi igazolvány (90%-os utazási kedvezmény) igénylésének a menete hogy történik?
nekem úgy lett utazási papírkám, hogy a rokkantnyugdíjas lettem.
Vagyis rokkantsági akármi, nem tudom mi most a neve.
Miután megkaptam a határozatot az egészségromlásom mértékéről, utána nemsokkal a nyugdíjigazgatóság automatikusan postázta a papírt.
Utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolványt az kap, aki fogyatékossági támogatásban részesül, illetve aki, vagy aki után szülője magasabb összegű családi pótlék kerül megállapításra.
A kérdéshez fűzött kiegészítés alapján magasabb összegű családi pótlékot nem kapsz; szüleid sem kapnak utánad.
Így, a másik jogosultság alapján kaphatsz: ha fogyatékossági támogatásban részesülsz.
Ha kapsz ilyen támogatást, biztosan tudsz róla; bár nemigen kapsz, mert akkor kaptál volna utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolványt is.
Azt, hogy hogyan történik a fogyatékossági támogatásra való jogosultság megállapítása, kormányrendelet tartalmazza; mellékleteiben fel vannak sorolva a jogosultságot megalapozó fogyatékosságok, a jogosultságra okot adó mértékek is: [link] .
A kormányrendelet a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény felhatalmazása alapján készült; ha érdekel, a törvényt is elolvashatod: [link] .
Egyébként, 90%-os menetjegy-kedvezményre helyközi járatokon jogosít; a helyi közlekedés ingyenesen használható vele. Sőt, a hatósági igazolvány tulajdonosát kísérő egy személyt is azonos kedvezmény illeti meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!