Csökkentené a baleseteket ha kötelező lenne a sebesség ellenőrző GPS bevezetése?
Minden autó kötelező tartozéka lenne egy GPS, hasonló módon mint a rendszám. Ez GDP folyamatosan ellenőrizné a sebességét és hosszabb túllépés esetén menne a rendőrségre a feljelentés és jönni ki szépen az 50 ezres csekk.
Én ilyennek örülnék...
Alapvetően nem lenne rossz valamiféle szabályozás.
Én magam a menetrögzítést preferálnám, sebesség rögzítésével. És ezek mellett sokkal több ellenőrzést és szigorúbb büntetéseket.
Kiszedte a gyorshajtót... az is hülye volt, hogy megállt neki.
Ha lett volna GPS a kocsiban, akkor a kérdező most az önbíráskodás nevű bűncselekmény miatt lenne felelősségre vonható.
Minden ilyen önkéntesrendőr barom belefut egyszer egy erősebb alakba, aztán jön a barna gatya és a levizelt zokni...
"Nem önkéntes rendőrködés ez, hanem állampolgári kötelesség, volt hogy megállítottam gyorshajtót és kiszedtem a kocsiból és elmagyaráztam hogy hogyan kell közlekedni neki"
Ez nem állampolgári kötelsség, hanem önbíráskodás. Milyen kalibrált eszközzel mérted be az illető sebességét? Megelőzött, kislány?
Akkor nèzzük reálisan a dolgokat. Az emberi természet olyan, hogy a szabálykövetés, a szabályok elfogadása nem azonos szintű minden embernél, ahogyan a szabályszegés lehetséges következményeinek a felmérése sem mindenkinek erőssége. Látjuk is, mi marad néha egy-egy irreális tempóval autózó honfitársunk ténykedése után a szembejővő család autójából. Remelem egyetértünk abban: a sebességhatárokat meg kell szabni és minél erősebben betartatni. Ez egyszerűen mindenkinek az érdeke.
Amire szükség van, az az, hogy a sebességhatárok transzparensek legyenek, azaz minél világosabb legyen, mikor, miért annyi a limit, amennyi és bizonyos jól követhető keretek között hatékonyan lehessen változtatását kezdeményezni mond lefelé, mond felfelé. Ez azért vezetne pontosabb szabálykövetéshez, mert jobban értené mindenki, hogy egy adott helyen milyen konkrét veszélyforrások miatt kell visszavenni a tempóból.
Ha ez megvan, azaz konszenzus alakul ki a sebességhatárok körül, már nyugodtan lehetne nagyobb szigorral hatékonyan ellenőrizni, méghozzá minél automatikusabban, hiszen nem valószínű, hogy az ellenőrzéshez szükséges humán erőforrás akár rövid, akár hosszabb távon elegendő lesz, mert a kutya nem akar igazából rendőrnek állni és később sem gondolom, hogy vonzó lesz a szakma. Innentől kezdve igen, a GPS alapú kontroll egy jó lehetőség volna. De itt sem a “puff egy ötvenezres csekk, nesze” volna a helyes megközelítés, hanem az, hogy előre figyelmeztessék a kütyü: ha nem veszel vissza, érik a csekk.
Elvileg jó lenne, de egyrészt jogszabálymódosítást és nagy adatvédelmi bonyodalmak megoldását igényli. Másrészt felmenő rendszerben, csak új autókba lehetne előírni.
Első lépésnek akár holnap bevezethető lenne az átlagsebességmérés. Ahhoz minden jogi és technikai feltétel kész van, és gyakorlatilag megszüntetne az autópályákon a gyorshajtást. (A legtöbb halálos baleset és a legnagyobb környezetszennyezés is az autópályákon van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!