Jobbkéz szabályt milyen hatótávban kell adni?
Sziasztok!
A kérdésem igazából az lenne,hogy ha pl jobbkezes utcáknál megyek,és a jobbról levő utca végén bekanyarodik egy autó,ami tőlem kb 25-30méterre van és kanyarodott,szóval kb 15-20km/h-val jön akkor kell-e neki adni,mivel elvileg jobbra esik tőlem,viszont mire odaérne a kanyarhoz én már rég továbbmehetnék.Ez a szituáció forgalmi vizsgámon volt,egyből meg is buktattak,mert nekem jobbra esett.Nem is volt belátható igazából,szép lassan gurultam kifelé,beláttam a 3/4 utcába akkor továbbgurultam és láttam,hogy kanyarodik be.A vizsgabiztos meg azt mondta,hogy akkor induljunk visszafelé.Ilyen esetben álljak ott 10-15mp-ig mire odaér,és elkanyarodik?
És ismét idézem a KRESZ-t:
"Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének HIRTELEN megváltoztatására."
Bocsi, véletlenül küldtem el.
Tehát, ha a jobbról jövőnek nem kellett hirtelen belefékeznie vagy félrerántania a kormányt, akkor jól csináltad. Ez az egy számít, nem a távolság.
De a vezetésben van a jogszabályon kívül egy szokásjog is, az előzékenység, mi szerint a jogainkkal nem élünk akkor, ha a másiknak indokolatlan hátrányt okoznánk, amihez képest csak egy nagyon kis előnyt nyernénk. Ez esetben, ha már úgyis lelassítottunk, akkor nem indulunk el még pár másodpercig, mert így a másiknak nem kell lelassítania.
Lehet, hogy a vizsgabiztos ezt nagyon komolyan vette, és úgy gondolta, hogy a kelleténél nagyobbat kellett fékeznie a másiknak.
A vizsgabiztos nyilván másként ítélte meg a helyzetet.
Lehet, hogy csak rossz napja volt, és ő hibázott. Vannak ilyen szubjektív okok is.
Aki tőled 25-30 m-re van, azt már zavarod!
Tehát fékeznie biztosan kellett.
Az elsőbbség megadása nem úgy van, hogy ha a védett úton haladó ütközés nélkül meg tud állni, akkor kimehetsz elé!
Mert "még kiférek"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!