Kinek kell itt elsőbbséget adni? Nem értem a táblát. (M1 kivezető)
Budaörsi út és Nagyszőlős út találkozása. Mindkét út kétsávos, összefonódás után egy négysávos út lesz belőle. A tábla után jó sokáig záróvonal is van, tehát a kétszer két sáv megy egymás mellett. Mégis minek van kint az elsőbbségadás tábla?
És a főútvonal vége? Vagy ott csak a szakasznak van vége? Utána ugyanúgy főútvonal van, az autópálya csak később kezdőik. Ráadásul a neve is Budaörsi út marad.
[link] ,19.0229275,3a,75y,204.59h,89.74t/data=!3m6!1e1!3m4!1sf7a0HO9LOJPj9o9qt_qc7g!2e0!7i13312!8i6656
Akárhányszor erre járok, mindig elgondolkodom, de nem jöttem még rá...
Nem lehet így se megnyitni, de naponta járok ezek a szakaszon. A Budaörsi úton egyszecsak van egy főútvonal vége és egy elsőbbségadás kötelező tábla. Majd ez a tábla érvényességét veszíti kb 100 méter múlva, mert ott megint kint van egy főútvonal tábla.
Nagyon sok busz jár a Nagyszőlősön, szerintem emiatt tették oda, hogy az ő elsőbbségüket szolgálja, hiszen 3 sávon kell hirtelen átmenniük a következő megállóig, illetve a zebra sem utolsó szempont.
Nem, nem a buszok miatt van kint az a tábla, hiszen azok a sávváltás szabàlyai szerint tudnak kisorolni.
Az autópálya-felhajtókhoz hasonlóan látszólag felesleges táblàk funkciója erősen behavazott úttest esetén válik egyértelművé, amikor egyszerűen nem látszanak a sávok, tehát a védett utvonalon érkező nem is tudhatja, hogy tulajdonképpen pontosan hol is vezetne az ő sávja. Ilyenkor elsőbbséget kell adni részére , ezért van ott a tábla.
Segítek linkelni: [link]
Nem értem, mi a gond itt. Teljesen tiszta helyzet.
Főútvonal találkozik főútvonallal. Ezt meg kell oldani,
Ezért itt a főútvonal vége tábla, alatta a macisajt.
Természetesen az ad elsőbbséget, aki elhalad mellette, tehát a Budaörsi úton érkező.
Az elsőbbségadás helye ilyenkor a záróvonal utáni rész.
A Nagysőlősi útról érkezőnek van elsőbbsége.
Csak nem értem, hogy hogyan adjak elsőbbséget egy velem párhuzamosan közlekedőnek, nem keresztezzük egymás útját. Két kétsávos útból lesz egy négysávos, mégis hogyan és mikor adjak elsőbbséget? Sávváltáshoz esetleg? Annak se látom értelmét táblával jelezni.
Befelé, amikor az M1 és az M7 találkozik, ott sem kell elsőbbséget adni senkinek, csak simán összefut a két út, ott is kétszer két sávból lesz négy.
Valaki nagyon ügyesen nyomkodja a piros gombot, de gerincesebb lenne esetleg érvekkel alátámasztani, hogy mégis mi nem tetszik.
A macisajt nem írja felül a terelővonalat, ha jön egy busz a Nagyszőlős utcából és sorolna ki, nincsen elsőbbsége, hiába jött a védett útvonalról, mivel a sávváltás szabályait kell alkalmaznia.
Egyedül havas útburkolat esetén releváns a tábla, mert akkor fogalma sincs a nem rutinosan arra közlekedőknek, hogy a jobbról érkezőknek külön sávjuk van, hiszen honnan tudhatnák ezt? Ilyenkor kell szabályozni az elsőbbségi viszonyokat.
Köszönöm a válaszokat, érdekesek, de sajnos nem lettem okosabb a gyakorlati alkalmazásban. Sokszor járok arra, jöttem már mindkét irányból, és mindig mindenki maradt a saját sávjában, soha senkinek nem kellett lassítva vagy megállva elsőbbséget adni. Ráadásul a záróvonal után ott a négysávos utat jelző tábla is, ott meg a párhuzamos közlekedés szabályai szerint kell menni.
Azért köszi mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!