Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Parkoló zónának jobb kezes...

Parkoló zónának jobb kezes elsőbbsége van?

Figyelt kérdés
Főútról lekanyarodva egy mellékutcába kanyarodok és jobb kézre egy több parkolós kisutca van,de az nem utca,mert a főút neve van a házakon. Ez jobbra van és nagy P jelzi a parkolókat. A kis utca U alakú szóval befele is jobb kézre van nekem ez a parkoló és visszafele is. Már 2x volt,hogy az onnan kijövő érezhetően a jobb kéz szabályt akarta érvényesíteni. Én udvariasan megkérdeztem,hogy hogy is van? Mondta,hogy igen itt jobb kéz szabály van. Ennek ellenére én nem vagyok ebben biztos. Százhalombatta Irínyi utca,Tóth László utca.

2018. okt. 5. 12:53
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
25%
Ha nincs táblájuk, akkor igen, jobbkezes. Teljesen mindegy, hogy az az "U" alakó parkolóutca főút, út, utca, mellékutca, akármi. Az egy út, ergo vonatkozik rá a KRESZ idevágó része. Két esetben lenne neked elsőbbséged: Ha a te utad főút vagy ha a parkoló útja földút.
2018. okt. 5. 13:20
 2/14 anonim ***** válasza:
50%
Ingatlanhoz tartozó parkoló. Ugyanúgy nincs elsőbbsége, mintha a kertkapun állna ki. Jobbkéz csak a "rendes" egyenrangú utak kereszteződésében van (pl. Erkel Ferenc körútnál, de valahol ott is láttam a mackósajtot, tehát az sem egyenrangú, rossz példa volt...)
2018. okt. 5. 13:31
 3/14 anonim ***** válasza:
64%

Első, mond valamit az hogy _utak_ kereszteződése? Igen?

A térképen és az utcanézeten is látszik, hogy nincsenek keresztező utak. A jobbkézsdzabály csak útkereszteződésre vonatkozik. Egy út van, amire ki lehet hajtani parkolókból. A parkolók helyrajzilag nem utak, az ingatlanhoz tartozó területen vannak.

KRESZ:

24. § (1) Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.

Azt hiszem egyértelműen meg van fogalmazva, és pontosan ráillik az út menti parkolókra.

Utcanézeten is egyértelmű, meg sincs szakítva a járda, járdán keresztül hajtanak ki.

2018. okt. 5. 13:37
 4/14 anonim ***** válasza:

"A kis utca U alakú"

Én kérek elnézést, hogy bíztam a kérdezőben és nem csekkoltam te duplán is az utcaképet...

2018. okt. 5. 13:38
 5/14 anonim ***** válasza:
75%

Biztos, hogy tisztában vagy a parkoló zóna fogalmával?

Az egy olyan körbehatárolt városrész, amelyen belül fizetni kell a parkolásért.

A területen belül nincsenek parkolóhely táblák.

Ott kezdődik, ahol elhaladsz a parkoló zóna kezdete tábla mellett, s ott van vége, ahol a vége táblát látod.

A területen belül meg bármiféle út lehet. Kereszteződés, ahol valamely iránynak elsőbbsége van, illetve egyenrangú utak kereszteződése. Ilyent jelző tábla nincs.

Ha nincs kint sem macisajt, sem stoptábla, akkor az egyenrangú kereszteződés, feltéve, hogy a burkolata is azonos kategória. Pl. aszfalt/beton egyenrangú, aszfalt/földút esetében az aszfaltosnak elsőbbsége van.

A kersz nem ismer olyant, hogy parkoló, várakozóhely. Vannak helyek, amelyek ki vannak jelölve várakozásra. De az út maga nem az.

Az olyan területek útjai, amilyenek csak várakozás céljából épültek pl. lakótelepen, áruházaknál, az azon belüli utak ugyanolyanok, mint bármelyik más.

Olyan sincs, hogy a parkolóból kihajtónak nincs elsőbbsége.

Ha nincs semmi tábla, ami elsőbbséget szabályoz, ha jobbról jön ki az autó onnan, akkor neki van elsőbbsége.

2018. okt. 5. 14:08
 6/14 anonim ***** válasza:
57%
Elméletileg a jobbkézszabályt kéne alkalmazni, a gyakorlatban pedig mindenki megy mint vak a gödörnek, szóval nagyon oda kell figyelni mindenkire.
2018. okt. 5. 14:20
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
#5: Valóban így van. Még annyit hozzátennék, hogy parkolón belül is, ha vannak keresztező utak, akkor ott is jobbkézszabályt kell(ene) alkalmazni, ha nincs kint a macisajt. Állítólag egyszer ebből volt vita egy koccanás után valamelyik nagy áruház parkolójában és ennek a hatása lett az, hogy azóta igyekeznek szándékosan kirakni a táblákat.
2018. okt. 5. 14:31
 8/14 anonim ***** válasza:
76%
Ismerem a helyszínt és azok bizony jobbkezesek.
2018. okt. 5. 14:46
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

A helyet nem ismerőként, azt gondoltam, ez egy kereszteződés, de látom, párhuzamos utcákról van szó.

Végigmentem az Irínyin.

Sehol, semmilyen tábla, tehát minden sarok jobbkezes.

Ugyanez a helyzet a Tóth László esetében is.

És egyáltalán nem találtam parkoló övezet táblát, igaz jelentősége sincs, csak te gondolod.

2018. okt. 5. 15:09
 10/14 anonim ***** válasza:
75%

Sokan nem tudják és aszerint közlekednek, de tényleg jobbkezesek, pl ez is: [link]

Az esetek többségében az emberekben fel se merül, hogy ott bizony meg kellene adni a jobbkezet. Anno az oktatóm felhívta rá külön a figyelmem, mert ha erre mentünk volna és nem nézek be látványosan jobbra, akkor az nem tett volna jót a vizsgámnak.

Nekem az a logika sem teljesen világos, hogy itt pl van macisajt: [link]

de egy blokkal lejjebb ugyanilyen útelrendezésnél nincs:

[link]

2018. okt. 5. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!