A jövőben több gázolásos baleset lesz a kevésbé hallható motorhangoktól?
@9: ez is egy nézőpont. A másik meg azb hogy a városokban jelenleg is igen magas a zajszennyezés. És ennek forrása nagyrészt a közlekedésből származik. Gondolom nem kell ecsetelnib hogy ennek a zajnak hosszabb távon milyen hatása van az emberekre...
Az elektromos járművek egy elég jó esélyt adnak ennek a zajnak a mérséklésére. Emiatt nem tűnik túl jó ötletnek az, ha mesterséges zajkeltőkkel az általuk részben megoldott problémát újrageneráljuk.
Értem én, hogy sok esetben jól jön a hallás útján szerzett információ a közlekedésben, de az állandó alapzaj többet árt, mint használ. És a városi magas zajszint esetén egy átlagos belsőégésű motor zaja is simán beleolvad a környezeti hangokba, nem csak a villanymotoros járműveké.
Ezért írtam, hogy a legjobb a fokozott figyelem mindegyik fél részéről -legalábbis addig, amíg az elektromos jármű lesz az átalános, így az alapzaj csökkenésével ezek a csendesebb jármüvek is hallhatóak lesznek. Addig viszont egyéb eszközökkel lehet növelni a biztonságot, amelyek nem járnak nagyobb környezetterheléssel -ezek amúgy is növelik egy város élhetőségét, ami egy város vezetése számára a legfőbb cél kell legyen...
"Az elektromos járművek egy elég jó esélyt adnak ennek a zajnak a mérséklésére."
Ebben csak az a vicces, hogy az elektromotor elindulásnál visító magas hangot ad ki, míg a robbanómotoros járművek mély és középtartományban dolgoznak. Amikor nagyvárosban több száz elektromos autó áll majd a dugóban és mind megindul egyszerre, akkor ezek a magas hangok összeadódnak és a környéken mindenki fogja majd a fülét, mert az emberi fül sokkal érzékenyebb a nagy frekvenciás hangokra. Csak ebbe senki nem gondol bele, mert még nem érződik a hatása, hiszen alig néhány elektromos autó jár-kel csak egész Bp.-en.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!